Este fluorizarea o metodă inofensivă pentru sănătatea copiilor noștri?
- 2016-08-18
- 8495
Primele carii pe dinții de lapte la copii mici înseamnă și primele probleme pentru părinții acestora. Motive de îngrijorare sunt multe, și sunt legate atât de cauzele apariției cariilor, cât și de metodele de tratament ale acestora. Astfel, unul dintre subiectele controversate pe forumurile de profil, cât și în grupurile de părinți este legată de fluorizarea dinților de lapte. Părerile sunt împărțite: unii îl consideră util, în timp ce alții îl cataloghează drept periculos. Am aflat şi părerea medicilor stomatologi.
Ce este Fluorul? Este un mineral care poate fi găsit în natură - în frunzele de ceai, algele marine, peștii din ocean etc. Fluor mai conține și smalțul dinților, întărindu-l și protejându-l de atacul acizilor și al bacteriilor. Probabil, din acest considerent s-a ajuns să se creadă că un supliment de Fluor poate preveni cariile. Astfel, a început fluorizarea în masă, prin intermediul apei, a diferitor produse de curățare a dinților sau suplimente de fluor sub formă de comprimate sau soluții (Zymafluor, Dentaflux etc).
La ce poate duce o doză mare de Fluor? Ingerat în cantități mari, Fluorul poate afecta negativ mai multe organe, cum ar fi rinichii, oasele (care devin fragile, sau chiar se pot fractura). Supradoza de Fluor afectează dezvoltarea creierului bebelușilor iar, în cazul femeilor, poate duce la infertilitate. În medicină se mai întâlnește și termenul de „Fluoroză dentară”, care se caractrizează prin pete albicioase sau colorații brun-maronii sub formă de striații la nivelul smalțului.
Am ținut să aflăm și părerea a doi medici stomatologi, specializați în tratarea cariilor copiilor mici, vizavi de acest subiect.
Potrivit medicului stomatolog Stela Sofronovici (Clinica Stomatologică Cudalb Dent): “Fluorizarea nu este un tatament, ci o profilaxie de stopare a răspândirii cariei. Este vorba în special, de primele pete pe dinții de lapte sau primele carii, care uneori pot apărea odată cu ieșirea dințișorilor. Este adevărat că fluorul în exces este toxic, din acest considerent procedura o face medicul stomatolog și nu părintele în condiții de casă. Tratamentul de fluorizare în cabinetul stomatologic se poate realiza de trei – patru ori pe an, iar procedura este simplă, nestresantă și deloc dureroasă. Mai întâi se face o igienizare profesională, după care medicul stomatolog aplică pe dinți soluții, geluri sau lacuri speciale, cu un conţinut ridicat de fluor, pentru una – două minute. Soluția nu este ingerată, deci nu există nici un risc. După tratament, pacientul nu trebuie să consume alimente sau lichide timp de jumătate de oră.”
Ludmila Tanasieva este un alt medic stomatolog (Centrul Stomatologic Podiac) care spune că: “Țesutul osos al corpului uman (inclusiv și dinții) este format din Calciu și nu din Fluor, de aceea, folosirea preparatelor care conțin Fluor duce la introducerea acestui mineral nu doar în dinți, ci și în toate oasele. Cât privește Fluorul administrat copiilor, în special celor sub trei ani, are o acțiune toxică asupra creierului aflat în creștere.
Cea mai binevenită metodă de profilaxie a prevenirii cariilor este remineralizarea cu preparate de Calciu la cabinetul stomatologic sau în condiții casnice. Dar decizia îi aparține doar medicului stomatolog, după examinare, preluarea anamnezei pacientului şi, în caz de necesitate, a radiografiei panoramice. Dacă caria a avansat din stadiul de maculă (carie aflată în stadiu de pată) și deja sunt observate "șănțulețele" cu defect de țesut, nu mai este efectivă nici o altă procedură decât tratamentul – mai exact înlăturarea țesutului infectat si înlocuirea cu material de obturație. Fluorizarea poate fi aplicată la încheierea tratamentului. În cazul dinților afectați de carie, fluorizarea nu este o metodă de stopare a procesului, căci nu se înlătură focarul.”
Voi dragi părinți cum ați reușit să rezolvați problemele dentare ale copilașilor voștri? Așteptăm să ne împărtășiți propriile exempe.
Foto: magnadentalcenter.com