Evghenii Komarovskii explică de ce supozitoarele sunt ineficiente în cazul febrei mai înalte de 38 de grade
- 2018-04-12
- 35662
Pediatrul ucrainean Evghenii Komarovskii afirmă că în caz de febră mai înaltă de 38 de grade Celsius copilului nu i se pune supozitor, ci i se oferă sirop cu efect antipiretic. Medicul a fost abordat pe pagina sa de către o mămică ce spune că soțul ei, care are studii medicale, este convins că în caz de febră supozitorul se topește mai repede în intestin și astfel are efect mai rapid.
Evghenii Komarovskii i-a dat dreptate bărbatului că supozitorul se topește mai repede atunci când copilul are febră, asta e normal, dar ingredientele active din acesta nu se absorb la fel de repede și este o explicație.
Atunci când un copil sau un matur are febră, organismul începe a lupta și circulația sanguină devine mai intensă în anumite zone, adică mai mult sânge merge spre organele vitale – plămâni, creier, inimă. Vasele sanguine de la piele și intestine se îngustează ca să aibă nevoie de mai puțin sânge, respectiv substanța antipiretică din intestin, care a ajuns acolo prin introducerea supozitorului, pur și simplu nu se va absorbi în sânge la fel de repede. Pe când siropul care ajunge în stomac va fi absorbit mai rapid. Chiar dacă nici stomacul nu este un organ vital în acel moment, el are capacitate de absorbție mai înaltă decât intestinul.
Medicul le recomandă părinților să se uite la călcâiele copiilor când au febră. Dacă acestea sunt călduțe și de culoare roză, înseamnă că circulația sanguină este obișnuită și se poate aplica supozitor. Dar dacă i s-au răcit călcâiele și au o culoare palidă, înseamnă că supozitorul nu va fi eficient și mai bine îi oferă copilului sirop.
Foto simbol: focus.ua; o-krohe.ru