Lista și condițiile de primire a medicamentelor compensate de către stat
- 2017-02-20
- 22866
Toți copiii de la noi din țară, din momentul nașterii și până la împlinirea vârstei de 18 ani, pot beneficia de medicamente compensate integral de către stat, iar adulții de tratamente compensate parțial. Vedeți mai jos toate condițiile pentru a putea primi aceste medicamente și lista acestora.
De medicamente compensate beneficiază:
- copiii de până la 18 ani;
- gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
- persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune.
Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. Vedeţi aici modelul de reţetă.
Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. Solicită farmacistului să prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.
Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:
- trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator;
- cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.
Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:
- Să fii înscris/ă la un medic de familie.
- Să fii asigurat/ă medical.
- Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
- Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
- La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
- Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.
- Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.
Întreaga listă a medicamentelor compensate o puteți găsi aici, în farmacii, la medicul de familie sau pe siteul cnam.md.
Foto: camer24.de