Pielonefrita la copii: trebuie să ştii cum o recunoşti!
- 2015-02-16
- 67151
Pielonefrita este un proces inflamator al rinichilor provocat de agenți patogeni care se află, în mod normal, în organism și care, în anumite situații, devin virulenți sau de microorganisme care pătrund din mediul extern pe diverse căi. Pielonefrita la copil este cea mai frecventă afecțiune renală, frecvența cea mai mare a bolii fiind la copiii cu vârste de 2-3 ani. La vârste mai mari, fetițele sunt cele care fac cel mai des pielonefrită.
În funcţie de stadiul infecţiei, pielonefrita poate fi cronică sau acută. Pielonefrita poate fi primară (se caracterizează prin absenţa la copil a modificărilor sistemului urinar) sau secundară (există modificări în sistemul căilor urinare: pietre, stenoză a segmentului-ureterale pelviene etc.), unilaterală sau bilaterală.
Atenţie pentru mamele care au fetiţe! Fetiţele fac pielonefrită de 5 ori mai des decât băieţii din cauza particularităţilor structurii anatomice a sistemului genito-urinar. De cele mai multe ori, infecţia apare primăvara sau toamna.
Cauzele apariţiei pielonefritei
Oricât ar părea de straniu, copiii pot face pielonefrită încă din burta mamei. Factorii ce duc la apariţia acestei boli înainte de naştere sunt: pielonefrita cronică a mamei, deprinderile dăunătoare ale acesteia (fumatul, alcoolul, narcomania, folosirea medicamentelor contraindicate în timpul sarcinii), virozele intercurente acute (denumite familiar răceli), acutizarea maladiilor cronice etc.
Cauzele care duc la dezvoltarea acestei infecţii la copii sunt cele mai diferite: transferul timpuriu al copilului la hrană artificială, rahitismul ş.a. De cele mai multe ori, inflamaţia la nivelul rinichilor unui micuţ este cauzată de microbi, hipotermie, de schimbarea stării generale a organismului. Apropo, microbii pot pătrunde în rinichi pe diverse căi: prin vasele sangvine, din lumenul vezicii urinare a ureterului (reflux vezico-ureteral), prin peretele ureterului etc.
Pentru a evita apariţia pielonefritei la copiii sugari, Vatentina Rotaru recomandă tuturor mămicilor schimbarea scutecelor o dată la fiecare patru ore, urmată de o baie de aer de 40-60 de minute.
Simptomele pielonefritei la copii
Chiar dacă ai un copil prea mic pentru a spune ce îl doare, fii atentă la comportamentul lui. În funcţie de vârstă, de cele mai multe ori pielonefrita se manifestă diferit. La nou-născuţi debutul unei pielonefrite acute se manifestă printr-o creştere a temperaturii corpului până 38 - 40 de grade Celsius, care ţine până la 3 zile şi apoi scade până la 37 de grade. Bolnavul este agitat, regurgitează şi vomită foarte des, slăbeşte.
“Copiii mai mari pot prezenta acuze la urinări dese sau rare, dureri în burtă, greţuri, vome. Ar trebui de remarcat faptul că pielonefrita la copii poate avea doar simptomatica durerilor abdominale periodice sau creşterea temperaturii corporale”, spune medicul.
Cum procedezi când copilul tău a făcut pielonefrită
Diagnosticarea pielonefritei nu este posibilă la examinarea simplă a copilului. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te adresezi medicului pediatru, pentru analiza sângelui şi a urinei. Aceste analize depistează imediat prezenţa agenţilor patogeni în organism. Dacă copilul tău este mai mic de doi-trei ani şi are infecţia confirmată în organism, mergi la medicul nefrolog, care îi va prescrie tratamentul necesar. Copiii de până la un an vor fi internaţi în secţia specializată, nefrologie, pentru un examen mai amplu, deoarece pielonefrita apare deseori în prezenţa anomaliilor de dezvoltare a tractului urinar. Stabilirea precoce a diagnosticului permite iniţierea unui tratament adecvat şi prevenirea complicaţiilor ulterioare. O pielonefrită netratată la timp poate duce la pielonefrită cronică sau chiar la insuficienţă renală.
Tratamentul
Care este tratamentul pielonefritei? Ţinând cont de vârsta copilului, dar şi de stadiul bolii, tratamentul se efectuează în mod individual. În linii generale, tratamentul are drept scop eliminarea microbilor din rinichi, îndepărtarea inflamaţiei etc.
Un moment important în tratamentul pielonefritei este dieta şi regimul hidric. Din alimentaţie se exclud produsele picante, ce conţin substanţe extractive, consevanţi, coloranţi, mezelurile. Cel mai bun lichid este apa potabilă. Sunt contraindicate apele carbogazoase.