Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Cum vor funcționa creşele de tip familial în Republica Moldova

Cum vor funcționa creşele de tip familial în Republica Moldova

În Republica Moldova se vor înfiinţa, în premieră, creşe de tip familial, adică bonele pot primi copii în grijă chiar la ele acasă.

Autorităţile speră că astfel vor crea condiţii pentru ca părinţii să revină mai repede la serviciu, după încheierea concediului de îngrijire a copilului. Nouă femei au luat parte la un program de pregătire şi au beneficiat de granturi în valoare de şase mii de dolari sau trei mii de euro, în funcţie de serviciile pe care s-au angajat să le ofere.

Ana Axenti, mamă a trei băieţi, se numără printre beneficiarele programului de sprijin privind iniţierea serviciilor alternative de tip familial pentru îngrijirea copiilor. Ea va folosi grantul de şase mii de dolari pentru dotarea încăperii unde va purta de grijă copiilor ce îi vor fi încredinţaţi. Speră ca într-o lună totul să fie gata.

Ana Axenti, beneficiar al programului: „Pentru a putea deschide uşile este nevoie de dotare logistică, mobilier, jucării, materiale educaţionale, deoarece asta şi este ideea, de a crea o atmosferă identică cu cea de acasă ca copilul, viitorii noştri eroi să se simtă în siguranţă, iubiţi, iar părinţii să aibă încrederea că copiii lor vor fi bine”.

Timp de câteva săptămâni, participantele la acest program au beneficiat de instruire în domeniul antreprenoriatului, perioadă în care şi-au elaborat planurile de afaceri. Ele vor fi îndrumate în continuare şi îşi vor desfăşura activitatea în baza unui certificat de întreprinzător.

Nelea Rusu, coordonator de proiect, OIM: „Cu fiecare părinte al copilului va încheia un contract de prestări servicii. În baza acelui contract de prestări servicii va fi de asemenea şi planul individualizat de îngrijire. În cadrul acestui serviciu pot fi încadraţi până la cinci copilaşi. Dacă vorbim de un copil cu dizabilităţi, atunci numărul se reduce la trei, iar dacă vorbim de un copil de până la un an, atunci acest număr este iarăşi de trei”.

Dan Perciun, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Ministerul va contribui cu asigurarea formării acelor viitori antrenori astfel încât să cunoască bine legislaţia care ţine de drepturile copilului, de elementele sanitare şi legislaţia fiscală pentru că în esenţă este un serviciu contracost. O activitate de antreprenoriat pe care o pot desfăşura”.

Serviciul a fost creat după modelul statelor europene şi oferă o alternativă părinţilor care vor să armonizeze viața profesională cu cea de familie.

Alexei Buzu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Noi avem în Republica Moldova o criză de îngrijire a copiilor până la trei ani. Deci vrem să oferim mai multă flexibilitate şi mai multă alegere pentru părinţii cu copii cu vârsta de până la trei ani, dacă doresc să beneficieze de asemenea servicii. Experienţa altor ţări arată că asemenea modele funcţionează, deci este încă o nouă modalitate netradiţională pentru părinţi”.

„Eu cred că mama trebuie să fie alături de copil, dar pentru cei care lucrează da, pentru ei cred că este o idee bună.”

„Sincer nu ştiu, eu cred că copilul este deprins cu mediul de acasă, ştie totul unde se află, jucăriile, se simte mai confortabil şi mai în siguranţă decât în altă parte.”

„Cred că nu este o iniţiativă rea, dacă este deja făcută o astfel de creşă, cred că oricine este de acord cu aşa ceva.”

„Programul de sprijin privind inițierea serviciilor alternative de tip familial pentru îngrijirea copiilor” este implementat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, cu susținerea financiară a Organizației Internaționale a Muncii și a Organizației internaționale de caritate „Street Child”.

Sursa: stiri.md 

Share:

Articole recomandate