Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Rujeola a trecut Prutul? Află care sunt simptomele infecției!

Rujeola a trecut Prutul? Află care sunt simptomele infecției!

În România este declarată epidemie de rujeolă (pojar) pe țară, boală care a reușit să facă și primele trei victime, din cele aproape 700 de cazuri confirmate. Cauza oficială pe care o invocă Ministerul Sănătății sunt campaniile anti-vaccinare.

Ținând de faptul că rujeola este una dintre cele mai contagioase boli virale, iar România ne este vecină,  am ținut să aflăm care este situația în țara noastră. Potrivit lui Anatolie Melnic, Șeful Centrului Profilaxie Specifică: “Pe parcursul anului curent, nu a fost înregistrat nici un caz. Din cele 57 de cazuri suspecte, nici unul nu a fost confirmat ca rujeolă. În ceea ce privește vaccinarea, aproximativ 91% de copii din țară noastră au fost vaccinați împotriva acestei boli. Vaccinul împotriva rujeolei se administrează în trei etape ROR-1 (12 luni), ROR 2 (6-7 ani) și ROR3 (15 – 16 ani).”

Rujeola se transmite prin picăturile de secreții corporale (tuse, strănut, secreții din nas și ochi). Deși, persoana bolnavă poate fi izolată, boala se poate răspândi circuland din încăpere în încăpere. Perioada de incubație, de la infectare până la apariția simptomelor, este de 1-2 săptămâni. Pacienții sunt contagioși cu 4 zile înainte de apariția erupției și următoarele 5 zile de la apariția sa.

Simptomele pojarului sunt:

  • febră de aproximativ 39 grade Celsius,
  • răceală, iritare evidentă,
  • tuse, posibil lătrătoare,
  • gât dureros cu posibilitatea inflamării ganglionilor,
  • ochi roșii (conjunctivită),
  • sensibilitate la lumină,
  • pete gri de mărimea boabelor de nisip, ce pot apărea pe mucoasa bucală în jurul molarilor (se numesc pete Koplik și apar înainte de erupția cutanată),
  • pete albe spre gri pe obraji, înainte de declanșarea bolii în tot organismul,
  • erupția ca para focului.

Tratamentul presupune odihnă la pat într-o cameră răcoroasă, fără lumină puternică și consumul unei cantități mari de lichide. Medicația împotriva tusei și a febrei poate fi administrată doar la sfatul medicului. Tot la indicația doctorului, pot fi folosite antibiotice pentru tratarea infecțiilor oculare și ale urechilor, precum și a pneumoniei.

Foto: televiziunea-medicala.ro

Share:

Articole recomandate