Saliva mamei este un vaccin natural pentru bebeluși

Saliva mamei este un vaccin natural pentru bebeluși

Cred că vă este cunoscut obiceiul unor mămici de a mesteca mâncarea înainte de a o da copilului sau de a-i curăța suzeta bebelușului în gură. Deși pare foarte oripilant, acest obicei în trecut era o practică obișnuită și s-a dovedit că are o mulțime de beneficii pentru copil.

Există păreri controversate referitor la acest subiect, unii condamnă cu desăvârșire acest obicei, spunând că astfel de practici nu fac altceva decât să ducă la un schimb defavorabil pentru copil între microbii mamei și ai micuțului. Tot ei sunt de părere că prin contactul cu saliva mamei are un loc un transfer de bacterii care pot provoca copilului carii, afecțiuni dentare sau alte boli.

De cealaltă pare, unii oameni afirmă că obiceiul dat este foarte benefic pentru sănătatea copiilor. Se crede că saliva mamei crește sistemul imunitar al copilului, deoarece crește producția de anticorpi, învățând sistemul imunitar cum să reacționeze la aceiași patogeni mai târziu în viață.

Ba mai mult, un studiu realizat de suedezi a demonstrat faptul că sugarii ai căror părinți au obiceiul de a curăța suzeta în gură au un risc mai mic de a face eczeme și boli digestive, decât copiii care sunt crescuți strict după anumite reguli de igienizare.

În grupul de studiu, copiii ai căror părinţi au fiert şi sterilizat suzeta până la 18 luni, s-a constatat că 25% dintre micuți au avut eczeme, 15% au dezvoltat un anumit tip de alergie la alimente şi 5% au fost diagnosticaţi cu astm. În grupul celor în care părinţii „sterilizau” suzeta în gura lor, niciun copil nu a făcut astm, doar 2% au făcut alergii şi doar 7% au fost diagnosticaţi cu eczeme. 

Foto: rubriek.nl; Informații: suntmamica.ro

Adaugă comentariu