Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Semnele din naștere roșii și pigmentate. Care sunt cele periculoase și necesită tratament?

Semnele din naștere roșii și pigmentate. Care sunt cele periculoase și necesită tratament?

Cauza este un exces de pigment la nivelul pielii sau apar ca urmare a unor vase de sânge care nu se formează în mod corect. Majoritatea acestor semne sunt inofensive și dispar spontan, fără tratament, însă există și unele care pot necesita tratament. Nu există metode preventive în cazul semnelor din naștere.

Există două categorii principale în care se încadrează semnele din naștere:


1. Semne din naștere roșii. Acestea sunt un tip de semne vasculare (sunt asociate vaselor de sânge) și se dezvoltă înainte sau imediat după naștere, ca urmare a supradezvoltării vaselor de sânge. Simptomele pot fi: iritație sau leziune cutanată, pete cutanate asemănătoare vaselor de sânge, posibila hemoragie, piele care se poate crăpa/deschide.


2. Semne din naștere pigmentate. Acestea reprezintă zone de culori diferite decât restul pielii și sunt prezente la naștere. Semnele pot fi maronii, albăstrui, violete, gri sau negre. Semnele din naștere pigmentate pot crește în dimensiuni pe măsura ce copilul se dezvoltă, își pot schimba culoarea (în special după expunerea la soare sau în perioada adolescenței, pe fondul modificărilor hormonale), pot determina prurit (mâncărime) și sângerare ocazională.

Semne din naștere roșii

Hemangiomul reprezintă un tip de semn din naștere vascular. Este, în general, nedureros și inofensiv, iar cauza este necunoscută. Culoarea sa este determinată de dezvoltarea excesivă a vaselor de sânge în locul respectiv.


Hemangiomul în formă de căpșună. Se prezintă în culorile albastru închis, roșu sau mov, fiind moale, compresibil cu margini bine definite; formă și mărimea variază. Este întâlnit până la 3% din nou-născuți și apare frecvent pe tot corpul, cel mai adesea pe față, scalp, spate sau torace. Se poate extinde dincolo de piele și, în cazuri rare interferă cu organele vitale.

Pot fi absente la naștere, dar se pot dezvolta la câteva săptămâni de la naștere. În majoritatea cazurilor, acestea dispar în primii ani de viață, în general înainte de împlinirea vârstei de 9 ani. Pot necesita tratament dacă afectează vederea, respirația sau hrănirea.


Hemangioamele cavernoase. Sunt similare cu hemangioamele în formă de căpșună, dar sunt situate mai în profunzime. Se pot prezenta sub forma unei mase de țesut roșiatic-albăstrui plină cu sânge. Unele dintre aceste tumori benigne dispar de la sine, de obicei când copilul ajunge la vârsta școlară.


Hemangioamele în pata de vin. Sunt pete netede de culoare violet sau roșu închis (ca urmare a capilarelor dilatate), de multe ori mari, cu margini bine definite, însă pot varia în dimensiuni; apar la mai puțin de 1% din copii, pe o parte a feței sau a gâtului. Frecvent, acestea sunt permanente (dacă nu sunt tratate) și se pot îngroșa, tumefia sau înnegri în timp.


Petele roz (somon). Sunt pete netede roz sau roșii, de cele mai multe ori de mici dimensiuni, cu margini slab definite. Apar la 30-50% dintre nou-născuți, cel mai frecvent pe frunte, pleoape, buza superioară, între sprâncene („sărut de înger”) și la ceafă („mușcătura de barză”). Frecvent, aceste pete se estompează în primul an de viață sau pe măsura ce copilul crește. Cele care apar pe spate, pe ceafă sau cap se estompează într-o perioadă mai lungă de timp.

Semne din naștere pigmentate

Cauza acestora rămâne necunoscută. Totuși, cantitatea și localizarea melaninei (substanța care determină culoarea pielii) poate să influențeze culoarea semnelor din naștere pigmentate.


Petele mongoloide. Sunt de obicei de culoare albăstruie și au aspectul unor echimoze (vânătăi) pe o zonă mai mare. Apar frecvent pe partea inferioară a spatelui și pe fese, fiind mai des întâlnite la copiii asiatici și afro-americani, care au pielea mai închisă la culoare. Acestea dispar de obicei în decursul primului an de viață.


Nevi pigmentați (alunițe). Sunt excrescente pe piele, de obicei, maronii sau negre, iar forma și mărimea variază. Pot să apară oriunde la nivelul pielii, singure sau în grupuri. Persistă pe tot parcursul vieții; nu necesită tratament.

 
Nevi congenitali. Aceștia sunt alunițe prezente la naștere, la aproximativ 1 din 100 de persoane. Nu au nevoie de tratament, însă nevii foarte mari (peste 20 cm) prezintă un risc mai mare de melanom, așadar persoanele cu acest tip de nevi trebuie să îi monitorizeze regulat.


Pete de tip cafea cu lapte. Sunt de la maro deschis la maro ciocolatiu și au forma netedă, ovală. Apar, de obicei, la naștere, însă se pot dezvolta și în primii ani de viață pe trunchi, fese, picioare. Persistă pe tot parcursul vieții. Petele mari pot să fie o consecință a neurofibromatozei (o tulburare genetică) sau a altor afecțiuni.

Dacă apare una dintre următoarele situații, fă-ți o programare la medicul de familie/medicul generalist:
•    Te îngrijorează un semn din naștere;
•    Semnul este în apropierea ochiului, nasului sau gurii;
•    Semnul a crescut, s-a înnegrit ori s-a umflat;
•    Semnul a devenit dureros;
•    Copilul tău prezintă mai mult de 6 semne de tipul cafea cu lapte;
•    Copilul prezintă o aluniță congenitală de mari dimensiuni.


Medicul va observa modificările semnelor din naștere și îți va recomanda un consult la medicul dermatolog.

Opțiunile de tratament posibile sunt următoarele:
Medicamentele – pentru a reduce circulația sanguină către semnul din naștere, îi pot încetini dezvoltarea și îl pot deschide la culoare.
Terapia cu laser – aceasta presupune utilizarea căldurii și a luminii pentru a reduce dimensiunile și a deschide la culoare semnele din naștere (procedura funcționează cel mai bine dacă este aplicată între vârsta de 6 luni și 1 an).
Intervenția chirurgicală – îndepărtarea semnelor din naștere poate avea ca efect advers cicatrici la nivelul zonei tratate.

Sursa: reginamaria.ro, sursa foto: demamici.ro

Share:

Articole recomandate