Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Școala în Belgia: Nu există comitet părintesc, iar părinții nici nu se cunosc între ei

Școala în Belgia: Nu există comitet părintesc, iar părinții nici nu se cunosc între ei

A început un nou an școlar și noi tradițional ofeream exemplul școlilor și din alte țări. De data aceasta am întrebat-o pe Ina Stratan, stabilită cu familia în Belgia, cum se desfășoară studiile în școala frecventată de copiii săi. Ina ne-a povestit precizând că în Belgia diferă foarte mult o școală de alta și ea se referă strict la instituția pe care o cunoaște.

Bruxelles, capitala Belgiei, are mai multe regiuni (ca la noi Botanica, Ciocana, Centru etc.) și fiecare regiune cu școlile și regulile sale. Totul începe cu școala primară, copiii de la 6-12(13) ani sunt însoțiți de un părinte sau frate/soră mai mare. Lecțiile încep la ora 08.30 și durează până la ora 15.10. Între 12.00 și 13.00 copiii iau masa apoi se joacă la teren. Luni, marți, joi și vineri au program de școală 08.30 până la 15.10, doar miercuri până la ora 12.00.

În școală sunt 4 persoane care supraveghează copiii dimineața, amiaza și după amiază. Supravegherea e plătită de părinte prin factură, doar că părintele alege de care are nevoie suplimentar, deoarece supravegherea de la amiază e obligatorie.

La ora când se termină lecțiile, părinții deja sunt adunați în fața școlii, iese directorul, salută părinții, la ușă stă supraveghetorul și controlează cartea de ieșire (cartela de dimensiunea unei cărți de vizită cu fotografia copilului, numele copilului, numele profesorului, din ce clasă și denumirea școlii cu adresa și nr. de telefon). Copilul ieșind afară își vede părintele și merge spre el, directorul îl urmărește. Dacă copilul a ieșit, dar părintele încă nu este venit, îl întorc înapoi în școală, la terenul de joacă, și stă acolo până vine părintele după el.

Copiii nu au teme pentru acasă, uneori, când nu reușesc să termine la școală, fac acasă pe foaia A4 deja tipărit exercițiul, unde ei doar scriu răspunsul (matematica, franceza), uneori le dau acasă să repete poezia învățată la școală. Ei fac totul la școală deoarece mulți copii după școală merg la activități individuale (sport, muzică, arte și altele).

La 1 septembrie, copiilor li se dă de la școală agenda de clasă, unde părintele zilnic este obligat să semneze și să controleze ce activități au făcut în ziua cutare, dar la sfârșitul săptămânii îți aduce o agendă despre purtarea copilului. Comportamentul este descris de profesoară și de director. Tot la 1 septembrie ți se dă un formular unde îndeplinești totul despre meniul de mâncare (dacă e alergic, ce carne preferă - porc, pui. Se ia în considerație tot ce îndeplinești). Prima săptămână copilul mănâncă ceea ce îi dă părintele de acasă, apoi se deschide cantina, te anunță prin aviz. Apoi în agenda pentru aviz îți vine meniul pentru o lună și știi deja ce va mânca copilul tău. La sfârșit de lună primești factura pentru mâncare și achiți 40-45 de euro.

Sunt școli unde este obligatorie forma școlară, dar în altele se îmbracă cum dorești (nu se permit pantaloni sportivi sau blugi rupți).

Comitet părintesc nu există. Părinții nu se cunosc, cadouri, flori nu se dau, adunări doar tet-a-tet cu profesoara. Cu reparația părintele nu are nicio atribuție. Multe școli au camere de supraveghere, dacă se bat copiii între ei, profa te cheamă la discuții cu copilul, dacă se mai întâmplă, următoarea discuție e la director. Și dacă copilul face probleme multiple la școala, atunci îl eliberează din instituție cu scrisoare de motiv. Adică la ei e foarte sever. Telefonul este interzis în școală, daca te găsesc cu telefonul, ți-l ia, apoi îl întoarce la sfârșitul anului.

În clasă sunt 24 de elevi. La 2 ani se schimbă profesorul. Dacă în ziua cutare profa e absentă, clasa nu face lecții, dar se ocupă de alte activități. Altă profesoară nu are dreptul să predea lecțiile. Sunt zile când se fac în școală adunări generale pentru profesori și școala nu lucrează în acea zi. Vine copilul care nu are cu cine rămâne acasă.

În această școală copiii nu au note, ci puncte. Fac teste doar de revelion, Paște, sfârșit de an - atunci le calculează pe câte procente cunosc materia. Daca copilul are în total mai puțin de 50%, atunci repetă anul.

După ce termină clasa a 6-a primară și susține examenul principal, copilul trece la școala secundară clasa 1 (la noi e clasa a 7-a). La școala secundară copilul are deja 13 ani și poate merge singur la școală, fără să fie însoțiți de un părinte. Până a merge la secundară copiii trebuie să cunoască limbile de stat (franceza și olandeza), în secundară deja încep a învăța engleza ca limbă străină. Primele 2 clase învață materia dată de școală, la anul 3 alege opțiunea de care are nevoie pe viitor. După clasa 3 poate merge la altă școală după profilul profesiei alese. La școală li se predă religia, unde fiecare copil învață rugăciunea „Tatăl nostru”. Dacă la istorie trec o temă interesantă, uneori clasa merge la cinematograf și a 2-a zi se discută despre ce au înțeles din filmul privit. Au excursii pe temele ce le trec. Pentru aceste destinații achită părinții.

Elevul este obligat să meargă la școală, dacă nu vine o zi, deja trebui părintele să scrie motivul cu semnătura, dacă e mai mult de 3 zile, deja va trebui certificat de la medic. Dacă are de mers cu părintele la primărie sau ambasadă, trebuie de-acolo să ia certificat ca dovadă.

Matineuri nu se fac. Dar se fac carnavaluri, unde vin copiii cu părinții, se veselesc și cumpără pe loc dulciuri, sucuri. Banii de la vânzare se folosesc pentru necesitățile școlii.

 

Foto simbol: hellomagazine.com

Share:

Articole recomandate