Sfaturile medicului: frecvența și necesitatea vizitelor la oftalmolog cu copilul, și ce simptome trebuie să ne alarmeze

Sfaturile medicului: frecvența și necesitatea vizitelor la oftalmolog cu copilul, și ce simptome trebuie să ne alarmeze

„Îmi închid ochii și lumea dispare,

deschid ochii și … lumea se naște”.

(Sylvia Plath)

Ochiul este organul de simț ce ne pune la dispoziție aproximativ 80% din informația despre mediul înconjurător.  Prima examinare a ochilor se face la naștere de către medicul neonatolog. În caz de necesitate, se solicită consultația oftalmologului.

Medicul oftalmolog la Optiplaza, Olga Tănase, ne-a spus că nou-născutul are o vedere neclară, dar, treptat, acuitatea vizuală crește până la 1,0. Dezvoltarea ochiului durează până la vârsta de 6-7 ani.

Prima vizită la oftalmolog se face la 6 luni: se examinează mișcările globului ocular, se asigură că nu sunt semne de patologii refractive mari, fundul de ochi fără modificări.

Următoarele vizite se fac la 1 an, 1,5 ani, 3-5 ani. La școală examenele profilactice se efectuează cel puțin o dată la doi ani, dar, în legătură cu folosirea în exces a gadgeturilor, se recomandă – o dată pe an.

La maturitate examinarea se efectuează la fiecare doi ani, dar în cazul unor patologii oculare, examinarea trebuie efectuată conform recomandărilor medicului oftalmolog.

Din fericire, o bună parte a problemelor oculare pot fi prevenite dacă sunt descoperite la timp.

 

Olga Tănase subliniază ce trebuie să ne alarmeze la copii:

- Acuză vedere neclară, în ceață;

- Dureri frecvente de cap, care apar mai des în timpul lucrului de aproape;

- Ține cartea prea aproape de ochi;

- Pierde rândurile;

- Inversează literele în timpul cititului;

- Citește cu capul înclinat;

- Are ochi iritați.

Cele mai frecvente patologii la copii sunt viciile de refracție (miopia, hypermetropia, astigmatismul), care, dacă nu sunt corectate la timp, pot duce la ambliopie (ochi leneș) și strabism (lipsă de paralelism a axelor oculare), și apoi, necesită tratament mult mai complex, chiar și chirurgical.

De aceea, este foarte important, ca examinările profilactice să fie efectuate deplin de medicii oftalmologi.

La Optiplaza Chișinău găsiți o gamă largă de ochelari de vedere și lentile de contact, dar și soluții necesare pentru întreținerea corectă a acestora. Adresa: bd. Grigore Vieru, 9 (hotel Turist). Numere de contact – 078 005 060; 022 729 674; adresa electronică: chisinau@optiplaza.md.

Adaugă comentariu

Închide