Sfaturile pediatrului despre când și cum trebuie să scădem febra copilului
- 2019-12-03
- 26420
Pediatrul român, Mihai Craiu, a răspuns într-un interviu pentru platforma „Totul Despre Mame” care sunt pașii de urmat în tratarea febrei la copii. Ceea ce a menționat medicul ne pare foarte util și redăm în ceea ce urmează:
Mi se par foarte bune recomandările venite de la NICE (National Institute of Clinical Excelence), institutul național de strategii și de sănătate publică al Marii Britanii, care are un grup de experți specializați în crearea de protocoale independente de practică. Specialiștii de la NICE au o clasificare tradusă la noi prin „sistemul semafor”.
Acest sistem spune că, în principiu, un pacient pediatric care are febră izolată, adică se simte perfect (se joacă, sare, cântă, se uită pe tabletă etc.) și are orice valoare sub 38,5 grade Celsius nu are nevoie de antitermic – și este pe culoarea verde. Cel mult, părinții îi pot face o băiță hipotermizantă (n.r. – pentru scăderea febrei, cu apă la 30 de grade Celsius) sau împachetări.
În cazul în care copilul are febră, chiar și mică, dar peste 38 de grade Celsius (pentru că atunci se consideră febră) și are semne de pe coloana roșie, adică îl doare capul foarte tare, vomită, îi este rău, are fotofobie, este normal să primească antitermic.
Sursa: totuldespremame.ro