Medic chirurg pediatru despre copilul cu hipospadias și tratamentul chirurgical
- 2021-03-19
- 10404
Prof. Dr. El Hadidi Ahmed, medic chirurg pediatru din Ponderas Academic Hospital, răspunde celor mai frecvente întrebări ale părinților al căror copil a fost diagnosticat cu hipospadias.
Hipospadisul reprezintă deschiderea anormală a orificiului uretral pe fața anterioară a penisului. Mai exact, copilul cu această malformație urinează nu prin vârful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos. Pentru părinți, acest diagnostic vine și cu numeroase întrebări cum sunt cele legate de tratament și de recuperarea copilului.
Este necesară corectarea chirurgicală a hipospadiasului?
În cazul în care copilul are hipospadias glandular (grad I), din punct de vedere funcțional nu necesită operație; copilul cu acest tip de hipospadias nu va avea probleme micționale (va urina fără probleme). Dar, chiar și această formă minoră de hipospadias poate afecta psihologic copilul, fiindcă penisul nu arată normal și, uneori, își poate uda hainele în timpul micțiunii, din cauza jetului orientat în jos sau divergent. Mulți adulți cu hipospadias glandular neoperat nu doresc ca partenerul lor să observe că penisul lor e „anormal”.
La copilul cu hipospadias distal (grad II) sau proximal (grad III), doar intervenția chirurgicală poate asigura forma și funcția adecvată a penisului, micțiuni și erecții normale, precum și funcție sexuală adecvată la maturitate. Copiii cu hipospadias pot avea și o deschidere uretrală foarte îngustă, care necesită dilatare sau lărgire chirurgicală pentru a evita presiunea retrogradă asupra căilor urinare superioare, infecția vezicii și a rinichilor.
Copilul meu va deveni normal după intervenția chirurgicală?
Da, la copiii cu hipospadias glandular (grad I), distal (grad II) și la majoritatea copiilor cu hipospadias proximal (grad III), dacă intervenția chirurgicală este realizată de un chirurg experimentat. La un numar mic de pacienți (în special la cei cu formele proximale), pot surveni complicații care afectează atât aspectul, cât și funcția penisului.
La maturitate, va fi un om normal?
În majoritatea cazurilor, da.
Copilul meu trebuie să primească tratament hormonal înainte de operația pentru hipospadias?
Cazurile de hipospadias glandular, distal și majoritatea cazurilor de hipospadias proximal nu necesită tratament hormonal înaintea operației. Unii chirurgi preferă folosirea tratamentului hormonal preoperator, sub formă de creme sau injecții la tipurile severe de hipospadias proximal. Dezavantajul tratamentului hormonal este că afectează nu numai penisul, ci întreg organismul, inclusiv creșterea osoasă. Pe de altă parte, efectul hormonilor asupra penisului este temporar (se menține aproape 1 lună după terapie).
Prof . Dr. Hadidi, de regulă, nu folosește tratament hormonal preoperator, din cauza efectelor adverse generale și pentru că acest tratament modifică țesuturile peniene, crescând riscurile sângerării. Pe de altă parte, tratamentul hormonal preoperator poate fi util la pacienții intersex (care prezintă trăsături comune ale ambelor sexe), la care penisul este, de regulă, foarte mic.
Este nevoie de efectuarea analizor genetice?
În cazurile de hipospadias glandular și distal, când ambele testicule sunt în bursa scrotală, nu sunt necesare teste genetice. În cazurile severe de hipospadias proximal sau la pacienții cu intersex, testele cromozomiale sunt importante pentru a identifica sexul copilului.
Când trebuie efectuată operația pentru hipospadias?
Studiile au arătat că intervalul ideal pentru corectarea chirurgicală a hipospadiasului este cuprins între 3 și 15 luni, având în vedere și faptul că penisul crește cu mai puțin de 1 centimetru în primii 3-4 ani de viață.
Care sunt tehnicile chirurgicale preferate pentru corecția hipospadiasului?
Există peste 300 de tehnici descrise pentru corectarea hipospadiasului. În general, cele mai folosite pentru hipospadiasul glandular și distal sunt tehnicile Mathieu și tubularizarea plăcii uretrale incizate (TIP). Pentru hipospadiasul proximal, cele mai folosite sunt: lamboul cu baza laterală, tehnica onlay, tehnica lamboului prepuțial, tubularizarea plăcii uretrale incizate și proceduri în care reconstrucția peniană se efectuează în 2 etape.
Pentru hipospadiasul glandular cu meat mobil, prof. dr. Hadidi preferă să folosească tehnica V-ului inversat. Pentru cazurile de hipospadias fără curbură peniană, preferă tehnica Thiersch – Duplay modificată cu V inversat sau tehnica Mathieu modificată cu glanduloplastie Y-V. Specialistul a adoptat tehnica lamboului cu baza laterală pentru cazurile de hipospadias proximal și curbura peniană profundă.
Dacă penisul este incurbat, este posibilă și necesară corectarea acestei curburi?
Hipospadiasul glandular, de obicei, nu este asociat cu curbura peniană. În 80% din cazurile de hipospadias distal, nu există o asociere cu curbura peniană, iar pentru restul de 20%, curbura prezentă este dată de scurtarea tegumentului ventral. Acest tip de curbură se corectează în cursul operației de hipospadias.
Potrivit vastei experiențe a prof. dr. Hadidi, 80% din pacienții cu hipospadias proximal au curbură peniană profundă, care se corectează prin excizia țesutului fibros, cicatriceal, prezent la distanța de deschiderea uretrei.
Cât timp va sta copilul meu în spital?
Dacă băiatul are hipospadias glandular sau distal, de obicei, poate pleca acasă după 1-5 zile de la intervenția chirurgicală, în funcție de vârsta copilului, condițiile familiale și gradul de edem (umflătura) apărut după intervenția chirurgicală.
Copiii cu hipospadias proximal vor avea un tub trecut prin peretele abdominal în vezica urinară pentru aproape 14 zile. Copilul poate sta în spital în jur de 2 săptămâni sau poate pleca acasă mai repede dacă mama poate supraveghea adecvat copilul (tubul din vezică nu trebuie să iasă accidental).
Copilul meu va trebui să stea doar în pat sau se poate mișca după operație?
De obicei, copilul poate să se miște și să ducă o viață normală la 24 de ore după operație. Se va reține însă că aria genitală trebuie protejată, iar copilul necesită supraveghere cu atenție sporită. În forma proximală, trebuie supravegheat cu atenție tubul din vezică, deoarece, în unele cazuri, poate ieși accidental.
Cât timp trebuie să rămână pansamentul pe cicatricea de la operație?
În formele glandulare și distale, pansamentul este scos, de obicei, după 6 ore. În cazurile proximale, pansamentul este scos, în general, la 24 de ore de la operație.
Cât timp trebuie să rămână cateterul în penis?
Pornind de la principiul că prezența cateterului cauzează iritația și inflamația uretrei, crescând riscul complicațiilor, prof. dr. Hadidi nu lasă mai mult de 2 zile cateterul în penis după operație. Copilul cu hipospadias glandular și distal poate urina după 2 zile prin uretra nouă. În cazurile de hipospadias proximal, prof. dr. Hadidi plasează cateterul în vezică prin peretele abdominal. Acest cateter va rămâne în vezică 10-14 zile.
Ce înțelegem prin curbura penisului?
Este vorba despre îndoirea ventrală (în jos) a penisului. Curbura este, în general, mai pronunțată în timpul erecției, dar o rezistență la tentativa de îndreptare a penisului este evidentă, de multe ori, și în stare flașcă. Curbura peniană se asociază, de obicei, dar nu întotdeauna, cu hipospadiasul.
Curbura asociată hipospadiasului este de 2 tipuri: superficială și profundă.
- Curbura superficială este adesea prezentă în hipospadiasul distal și în aproape 20% din cazurile de hipospadias proximal. Este important de observat că, în curbura superficială, benzile fibroase și curbura sunt situate proximal de meatul hipospadias.
- Curbura profundă este de obicei prezentă în aproape 80% din cazurile de hipospadias proximal și în aproximativ 10% din cazurile de hipospadias distal. Este important de observat că în curbura profundă, benzile fibroase și curbura sunt situate distal de meatul hipospadias.
Ce este procedeul Nesbit și ce indicații are?
Procedeul Nesbit este o tehnică chirurgicală menită să corecteze curbura ventrală (de jos) prin scurtarea suprafeței dorsale (de sus) a penisului. Acest procedeu are ca rezultat, de obicei, scurtarea penisului.
Prof. dr. Hadidi nu recomandă procedeul Nesbit pentru corectarea curburii peniene, fiindcă scurtează un penis oricum scurt.
Care sunt complicațiile posibile ale operațiilor de hipospadias și cât de frecvent apar?
Incidența complicațiilor în hipospadiasul glandular și distal este de aproape 5% dacă operația este efectuată de un chirurg cu experiență.
Incidența complicațiilor în hipospadiasul proximal este până la 20% și depinde de experiența chirurgului.
Cea mai frecventă complicație după chirurgia hipospadiasului este fistula, mai exact, copilul urinează în afara uretrei nou create, pe un alt orificiu situat proximal de meat. Celelalte complicații sunt: infecția, desfacerea liniei de sutură, stenoza de meat, necroza lamboului, sângerarea și aspectul inestetic al penisului.
Odată cu creșterea numărului de cazuri operate folosind tehnica TIP (tubularizarea plăcii uretrale incizate), a crescut și frecvența stenozei de meat.
Ce se întâmplă cu firele de sutură – trebuie sau nu scoase?
Firele de sutură folosite de prof. dr. Hadidi în chirurgia hipospadiasului sunt resorbabile (de obicei, într-o lună). Dacă firele nu se resorb în acest interval, nu trebuie să vă alarmați, pentru că uneori resorbția firelor poate dura mai mult. Este important să nu încercați să trageți de firele restante, fiindcă se întârzie vindecarea. Rareori, dupa resorbția firelor pot rămâne mici tunele în grosimea pielii. Acestea nu interferează cu funcția și, de obicei, nici cu aspectul estetic al penisului, iar dacă pacientul este îngrijorat de prezența lor, se pot exciza în cursul circumciziei sau al reconstrucției prepuțiale.
În cât timp se vindecă penisul după operație și care sunt recomandările care trebuie respectate?
La 1 lună de la intervenție, putem vorbi de o vindecare de 70% . Vindecarea completă necesită până la 6 luni (acesta este motivul pentru care prof. dr. Hadidi nu recomandă altă operație în primele 6 luni de la intervenția chirurgicală). Este foarte important să se evite activitățile sportive ce pot traumatiza penisul în primele 5 luni postoperator. De asemenea, în această perioadă, se recomandă să se evite înotul și mersul pe bicicletă.
Când trebuie să revenim la control?
Primul control are loc la 1 lună de la intervenția chirurgicală. Prof. dr. Hadidi recomandă controale la 3 luni și la 6 luni de la intervenție.
Controalele vor fi efectuate de chirurgul care a efectuat intervenția chirurgicală.
Sursa: reginamaria.ro