TOP 7 alimente care provoacă alergii la copii
- 2023-05-10
- 622
Alergiile alimentare au devenit o adevărată problemă de sănătate publică și nu numai din cauza impactului pe care îl au asupra bunăstării copilului, dar și din cauza efectului asupra calității vieții atât a copilului, cât și a întregii familii.
O alergie severă poate declanșa anafilaxia și îi poate pune viața copilului în pericol. Așadar, cea mai bună variantă este prevenirea.
Ce este o alergie alimentară?
O alergie alimentară este răspunsul de apărare al organismului la prezența unor substanțe considerate invadatoare de anticorpii noștri. Aceste substanțe se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Reacția poate apărea în decurs de 30 până la 60 de minute după ingerarea alimentelor, iar simptomele ușoare includ mâncărime, urticarie la nivelul pielii și a buzelor, ochi umflați și tuse. Unele alergii pot provoaca vărsături sau diaree la copiii mai mici.
Simptomele severe includ tensiune arterială scăzută, leșin și dificultăți de respirație. Anafilaxia este cea mai extremă reacție, deoarece pune viața copilului în pericol. Pentru a o evita, trebuie să ai întotdeauna o injecție de adrenalină prescrisă de medicul pediatru sau de alergolog.
Iată un top 7 al alimentelor care provoacă alergii, la copii:
Laptele de vacă
Asociația Spaniolă de Pediatrie afirmă că cea mai frecventă alergie alimentară în primul an de viață este cea la laptele de vacă. Anticorpii bebelușului, numiți imunoglobulina E (IgE), reacționează la proteinele din acest aliment.
Alergia provoacă înroșirea pielii, se poate răspândi pe tot corpul și poate provoca umflarea buzelor, pleoapelor și a urechilor. În unele cazuri, se manifestă prin vărsături și diaree.
Ouăle
Ouăle conțin toți aminoacizii esențiali, motiv pentru care ele sunt clasificate la alimentele cele mai nutritive. Cu toate acestea, pentru unii copii, ouăle pot să nu fie benefice, fiind considerate cea mai frecventă cauză a alergiei alimentare. Albușul de ou este mai alergen decât gălbenușul și principalele sale proteine implicate sunt ovomucoidul și ovoalbumina. Simptomele apar imediat sau în decurs de o oră de la consum. Pot exista mâncărimi la nivelul gâtului, precum și pete roșii. Vărsăturile, diareea și dificultățile de respirație sunt cele mai severe simptome.
Peștele
Alergia la pește este frecventă în primul sau al doilea an de viață și poate dura pentru totdeauna, spre deosebire de alergia la lapte sau la ouă.
Potrivit Pediatría Integral, peștii care sunt cei mai asociați cu simptomele alergice sunt merluciu, macrou și ton. Simptomele alergiei la pește includ mâncărime, roșeață în jurul gurii, umflarea ochilor, buzelor și urechilor, strănut, vărsături, diaree și, mai rar, astm.
Crustaceele și moluștele
Alergia la crustacee este mai des întâlnită la adulți decât la copii. Cu toate acestea, persoanele care sunt alergice la pește nu înseamnă că sunt alergice și la crustacee sau moluște. Alergia la crustacee și moluște este o alergie persistentă și provoacă anafilaxie. Simptomele includ tuse, dureri abdominale, diaree, vărsături, mâncărime, urticarie și dificultăți de respirație.
Fructele cu coajă lemnoasă (nucile, migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile de Macadamia)
Fructele cu coajă lemnoasă au o valoare nutritivă excelentă și sunt o sursă de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți și minerale.
În Europa, alunele sunt cele care provoacă cele mai multe reacții alergice. Alergia poate apărea și din cauza consumului de nuci și migdale. Aceste alimente au un mare potențial ca alergeni.
Leguminoasele
Leguminoasele reprezintă cea mai importantă sursă de proteine. Printre acestea, amintim: lintea, năutul și mazărea. Reacțiile alergice includ mâncărime la nivelul pielii, probleme respiratorii, tensiune arterială scăzută și vărsături.
Cerealele/grâul
Cerealele sunt principala sursă de energie. Cu toate acestea, alergia la aceste alimente este una dintre cele mai frecvente alergii și dispare odată cu vârsta.
Reacțiile alergice la grâu sunt uneori confundate cu boala celiacă. Ele diferă prin faptul că alergia este o reacție a apărării organismului la proteinele din grâu, în timp ce în boala celiacă, o proteină specifică, glutenul, provoacă alte tipuri de reacții în sistemul imunitar.
În ceea ce privește simptomele, acestea sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare: mâncărime, vărsături, diaree, dureri abdominale, dificultăți de respirație și anafilaxie.
Sursa: suntmamica.ro