Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cât de predispusă ești problemelor cu greutatea sau riscului apariției cancerului în funcție de vârsta primei menstruații

Cât de predispusă ești problemelor cu greutatea sau riscului apariției cancerului în funcție de vârsta primei menstruații

Vârsta la ca apare prima menstruație are un impact important asupra multor factori din viața unei femei. Iar oamenii de știință au descoperit că vârsta primei menstruații are o legătură directă și cu riscul apariției problemelor grave de sănătate în cursul vieții, precum obezitatea, bolile de inimă sau cancerul.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford studiază de mai bine de un deceniu modul în care ciclul menstrual afectează starea generală de sănătate a unei femei. Și au ajuns la concluzia că femeile care încep menstruația mai devreme și o termină mai târziu sunt mai expuse riscului apariției cancerului de sân.

Cum afectează hormonii sexuali feminini riscul de apariție a cancerului la sân

Într-unul dintre studiile complexe ai celor de la Oxford au fost reanalizate datele originale stabilite în urma efectuării a 117 de cercetări la care au participat aproape 120.000 de femei cu cancer de sân și peste 300.000 de femei sănătoase. Cu cât menstruația vine mai devreme, au constatat cercetătorii, cu atât riscul dezvoltării unui cancer de sân la maturitate devine mai mare.

„Amploarea studiului nostru, gama largă de vârste luate în considerare și bolile vasculare examinate l-au făcut unic și informativ”, a spus autorul principal al studiului, dr. Dexter Canoy, în 2014

„Obezitatea infantilă, răspândită în multe țări industrializate, este legată în special de vârsta fragedă la care are loc primul ciclu menstrual. Pe tot parcursul studiului, echipa de cercetare a constatat în mod constant că femeile care erau sănătoase și slabe au avut o vârstă a primei menstruații mai aproape de 13 ani, decât vârsta celor care erau supraponderale sau obeze” – a continuat dr. Canoy.

„Nivelurile hormonilor sexuali pot fi relevante numai pentru anumite tipuri de cancer de sân”

Un cercetător principal al studiului, Dr. Gillian Reeves, de la Unitatea de Epidemiologie a Cancerului de la Universitatea din Oxford, a adăugat: „Noile noastre cercetări ar trebui să ne ajute să  înțelegem mai bine modul în care hormonii sexuali feminini afectează riscul de apariție a cancerului la sân.

Știam deja că hormonii asociați cu reproducerea și că începerea timpurie a menstruației și o menopauză au un impact mare asupra riscului de cancer la sân. Dar aceste descoperiri sugerează că nivelurile hormonilor sexuali pot fi relevante numai pentru anumite tipuri de cancer de sân.”

Hazel Nunn, șefa de informații despre sănătate de la Cancer Research UK, a declarat: „Chiar dacă femeile nu pot controla vârsta la care încep menstruația, există multe lucruri pe care le pot face pentru a reduce riscul apariției cancerului la sân. Menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de alcool și un stil de viață mai activ vor ajuta la prevenirea dezvoltării bolii.”

Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, că, cu cât o femeie își termină menstruația mai târziu (un an fără menstruație înseamnă că ești la menopauză), cu atât este mai expusă riscului de a dezvolta cancer mamar.

Astfel, cu cât expunerea la hormoni este mai mare, cu atât corpul dumneavoastră va dezvolta cancer de sân mai repede.

Studiile cercetătoarei Susan G. Komen a avut constatări similare. Ea a descoperit că riscul de a face cancer la sân este crescut cu 15-20% pentru femeile care și-au început menstruația înainte de vârsta de 11 ani.

Sursa: unica.ro
 

Share:

Articole recomandate