Tot ce trebuie să cunoască mamele despre rezonanţa magnetică
- 2016-10-13
- 26239
Rezonanța magnetică nucleară este o tehnica neinvazivă ce permite scanarea corpului uman prin introducerea sa în interiorul unui aparat cu câmp magnetic. Această metodă nu folosește radiația X, are o înaltă precizie în stabilirea diferitor diagnosticări și poate fi recomandată chiar și bebelușilor.
Am discutat cu Stanislav Godovanciuc, director executiv al Centrului medical “MAGNIFIC”, pentru a afla ce reprezintă această procedură, când o putem folosi și care sunt avantajele acesteia.
Ce reprezintă Rezonanţa magnetică?
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o metodă de înaltă performanță, neinvazivă şi neiradiană, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru obţinerea imaginilor corpului uman. Cu ajutorul acesteia pot fi investigate toate organele, metoda fiind de elecție în afecțiunile sistemului nervos, genital şi nu doar. Centrul Medical Magnific se numără printre puţinele centre de diagnostic imagistic din ţară unde se efectuează investigaţii pediatrice cu sedare monitorizată, investigaţii extrem de utile în patologia pediatrică, punând la dispoziţie atât aparatajul necesar, cât şi specialişti cu experienţă. Investigaţiile pot fi făcute chiar şi în primele zile de viaţă ale pacientului.
Pentru depistarea şi prevenirea căror afecţiuni se recomandă de realizat acest tip de investigaţie?
Patologia cerebrală: se recomandă în cazul suspecției unor anomalii congenitale, hemoragii/infecții intracerebrale, tumori cerebrale. Patologia oftalmologică, ORL, endocrinologică: RMN a orbitei oferă posibilitatea vizualizării nervului optic, tumorilor de nerv optic ș.a. Rezonanța magnetică a urechii: este metoda de referinţă în evaluarea leziunilor tumorale şi în detectarea anomaliilor vasculare. RMN a sinusurilor paranazale este o metodă excelentă de diagnosticare și urmărire a patologiei sinusale, fiind preferabilă radiografiilor, din cauza lipsei expunerii la razele X. Rezonanța magnetică a hipofizei este investigaţia imagistică de primă intenţie în patologia hipofizară. Patologia vertebrală: RMN poate diagnostica afecțiuni ca stenoza de canal vertebral, hernia discală, sinus venos dermal sau tumori de coloană vertebrală.
Ce trebuie să cunoască pacientul înainte de a face o investigaţie RMN?
Primul lucru care trebuie făcut de către pacient, este informarea medicului specialist, dacă:
- Copilul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat în corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice în ureche. De asemenea trebuie informat medicul dacă copilul recent a suferit o intervenție chirurgicală pe vasele sanguine, în anumite cazuri este contraindicată efectuarea RMN. În cazul pacienţilor purtători de proteze metalice, este foarte important ca medicul care solicită investigația să precizeze dacă materialele din care sunt confecționate protezele, sunt compatibile rezonanței magnetice nucleare. Dacă ele au fost confecţionate din metale magnetice, atunci ele pot migra sau încălzi. Excepţie fac articolele confecţionate din aliaje amagnetice, care nu interacţionează cu câmpul magnetic din cadrul investigaţiei de RMN.
- Copilul este alergic la unele medicamente, iar dacă există antecedente de alergie la substanța de contrast folosită pentru RMN, se recomandă informarea medicului specialist înaintea efectuării investigației.
- Copilul suferă de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spații mici, închise) reprezintă contraindicații relative.
- Copilul prezintă disfuncții renale grave ce pot contraindica efectuarea unei investigații RMN cu substanța de contrast.
Cum decurge o investigaţie RMN?
Pe durata investigației RMN, copilul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă sub câmpul magnetic. Copilul va scoate de pe corp toate obiectele din metal (dispozitive pentru auz, orice tip de bijuterii, ceasul și agrafele de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul, folosit pentru efectuarea investigației.
Pentru anumite cazuri, pacienților li se administrează o substanță de contrast paramagnetică, pentru a delimita și caracteriza leziunea și pentru a o diferenția de alte tipuri de patologii. Reacțiile alergice la substanța de contrast paramagnetică sunt foarte rare. În cazul în care este necesară utilizarea unei substanțe de contrast, aceasta este administrată de obicei la nivelul venelor periferice ale brațului copilului. Medicul specialist trebuie informat dacă apare senzația de greață, vomă, cefalee, amețeală, durere sau dificultăți de respirație. Nu se recomandă administrarea substanţei de contrast copiilor până la vârsta de 6 luni.
Sedarea nu este necesară în toate cazurile. Ea se realizează de regulă la copiii cu vârste cuprinse între 0 luni şi 6 ani, dar există cazuri în care copiii de 4 sau 5 ani cooperează foarte bine (stau nemişcaţi când e nevoie, urmăresc şi execută indicaţiile operatorului etc.), după cum există şi cazuri în care copiii mai mari de 6 ani nu pot fi investigaţi fără a fi sedaţi în prealabil. În cazul în care sedarea copilului este necesară, beneficiem de colaborarea unui medic anestezist cu experienţă în patologia pediatrică. Medicul este în măsură să aprecieze dacă examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. În afara limitelor de vârstă recomandate se poate încerca o examinare fără sedare dacă aceasta nu este posibilă, se reprogramează examenul cu sedare realizată şi monitorizată de un anestezist.
Investigaţia RMN poate dura între 20 și 60 de minute, în funcție de regiunea studiată. Copiii programați la investigație cu sedare nu trebuie să administreze alimente și lichide 2 ore până la investigație, să nu suporte vreo viroză sau pneumonie acută, în rest nu necesită o pregătire specială. Rezultatul scris este eliberat în 2 ore din momentul efectuării investigației.
Care sunt costurile pentru acest tip de investigaţie?
Copiii până la vârsta de 18 ani sunt asiguraţi de stat, astfel că medicii specialişti din cadrul policlinicilor de circumscripţie, instituţiilor republicane şi din cadrul centrelor consultative, pot oferi recomandări pentru acest tip de investigaţie. Există şi posibilitatea de a face Rezonanţa Magnetică Nucleară contra plată, preţul căreia este de 1600 lei.
Foto: Centrul Magnific; webconsultas.com