CE şi CÂT mănâncă copiii la grădiniţe?
- 2016-03-15
- 16417
Meniul zilnic al copiilor ce frecventează grădiniţele de stat a stârnit în ultimul timp o sumedenie de dezbateri. Mamele se dau cu părerea, care mai de care, că ceaiul e prea dulce, că se dă prea mult unt, terciuri, paste făinoase, şi prea puţine fructe şi legume, că în raţia alimentară sunt incluşi crenvuştii etc. Cine hotărăşte totuşi cât şi ce e bine să-i dai un copil să mănânce?
Conform meniului model pentru copii, stabilit de Centrul Naţional de Sănătate Publică, copiii au 3 mese pe zi – dejun, prânz şi gustare. Mamele spun însă că la unele grădiniţe se serveşte şi cina, fapt cu care unele nu sunt de acord.
“Eu aş renunța la cină în favoarea fructelor. Ar fi frumos ca ei să ia cina cu părinții acasă! Așa însă, nu vor să mănânce la cină, căci au mâncat deja terci cu lapte și zahăr la gradiniţă!”, spune mămica Natalia Efros.
De asemenea, în meniul model sunt incluse fructe şi legume – proaspete şi uscate, necesare pentru dezvoltarea copiilor. Mamele spun însă că acestea li se dau copiilor foarte rar. Micuţii sunt hrăniţi doar cu terciuri, sau supe, iar dintre fructe se bucură doar de mere, spun părinţii.
“În 2 ani de grădiniță copilul meu nu a avut în meniu prune uscate, salată din morcov şi măr sau salată din roșii şi castraveți”, susţine o altă mămică.
Mult “blamaţii” crenvuşti nu se regăsesc în meniul model, deşi aceştia sunt incluşi, adesea, în raţia celor mici la grădiniţele de stat, uneori cu acordul părinţilor, iar alteori fără acesta.
“E important ca la grădiniţă, acolo unde copilul se afla 70% din timp, să-şi formeze deprinderi alimentare corecte. Din acest punct de vedere, acest meniu-model e cu mult mai sănătos, fiindcă conţine nutrientele necesare, în comparaţie cu terciurile de 3 ori pe zi şi compoturile care predomina la moment în meniurile din grădiniţe”, spune Ala Revenco într-o discuţie în Grupul părinților solidari (Moldova) de pe facebook.
Conform reglementărilor legale, în Republica Moldova învăţământul preşcolar este gratuit. Astfel, la grădiniţă, părinţii sunt obligați să plătească doar o anumită parte din bonul pentru alimentația copilului (care diferă, de la caz la caz). Costul rației alimentare, stabilit de Ministerul Educaţiei este de 17 lei şi 55 de bani, iar preţurile la produsele alimentare ar putea creşte. Ne întrebăm, ce bucate am putea cere pentru copiii noştri pentru un meniu complet zilnic, cu aceşti bani? Să fie gustoase, sănătoase şi hrănitoare.
Amintim că în multe state din Europa sau SUA copiii nu sunt hrăniţi deloc la grădiniţe, iar părinţii le pregătesc mereu pacheţele cu mâncare, de acasă, în dependenţă de necesităţile fiecărui copil. Totodată, în multe dintre acestea, mâncarea “din pachet” este verificată, pentru a corespunde standardelor şi a conţine anumite alimente sănătoase.
Foto Meniu: Facebook/Grupul părinților solidari (Moldova)
Foto copertă: cresaparticulara.ro