Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Sfaturi importante pentru părinții adoptivi de la copii adoptați

Sfaturi importante pentru părinții adoptivi de la copii adoptați

„The Adoptables”, un grup format din persoane crescute în familii adoptive din Statele Unite ale Americii, a inițiat o platformă pentru o copii cu povești similare, unde aceștia își pot împărtăși experiențele de viață. În urma discuțiilor și dezbaterilor pe tema adopției, „The Adoptables” vine în întâmpinarea părinților adoptivi cu o serie de sfaturi, din perspectiva copiilor crescuți de familii adoptive, acum deveniți adulți, menite să-i ajute pe aceștia să-și înțeleagă mai bine micuții.

1. Tratează-ți copiii în mod egal!

Daca ai deja unul sau mai mulți copii, dar îți dorești totuși să adopți, trebuie să fii foarte atent să-ți împarți dragostea, atenția și înțelegerea în mod egal – altfel spus, să nu faci diferențe între copii.

2. Ascultă-ți copiii!

Potrivit reprezentanților „The Adoptables”, copiii adoptați pot întâmpina uneori dificultăți în a lansa o discuție despre adopție. De aceea, este important să fii deschis și empatic și să le permiți să-și mărturisească opiniile, grijile, și să pună întrebări.

3. Găsește momentul potrivit pentru a le spune că sunt adoptați

Spune-i copilului adevărul despre proveniența sa în copilărie și dă-i mai multe informații pe măsură ce crește. Răspunde-i la întrebări cu răbdare și asigură-l că locul lui este în viața ta.

4. Pregătește-te pentru reacția lor atunci când le dai vestea ce privește familia biologică

Discuțiile despre familia biologică a copiilor sunt, cu siguranță, delicate, iar copiii vor avea probabil reacții mai puțin pozitive – de la furie la tristețe sau confuzie. Cu toate acestea, trebuie să rămâi răbdător și deschis, pregătit să abordezi orice subiect cu empatie.

5. Ai grijă ca așteptările tale să fie realiste

Nimeni nu este perfect, așa că te poți aștepta ca, uneori, copiii să nu se comporte așa cum îți dorești. Uneori vor fi răutăcioși, însă aceste comportamente nu au de-a face cu faptul că sunt adoptați.

6. Nu-i compara cu prietenii lor sau cu copiii prietenilor voștri

Comparațiile cu alții pot cauza un stres suplimentar copiilor adoptivi și le pot distruge încrederea în propria persoană, făcându-i chiar să se simtă insuficienți și nedoriți. Pot amplifica, de asemenea, teama de abandon.

7. Despărțirile și moartea pot porni o reacție în lanț

Când un membru al familiei moare, copilul adoptat poate fi profund afectat. Dacă nu acorzi atenție acestei probleme, efectele se pot întinde pe o perioadă lungă de timp. Discută cu el, ascultă-l și, dacă este cazul, apelează la ajutorul unui psiholog.

8. Iubește-l necondiționat!

Arată-i întotdeauna că-l iubești, chiar și atunci când greșește. Fii alături de el, comunică și oferă-i un spațiu sigur, în care să se simtă protejat.

9. Fii deschis și înțelegător în discuțiile despre părinții naturali!

Discuțiile despre părinții biologici pot fi neplăcute atât pentru copii, cât și pentru părinții adoptivi. Totuși, în aceste situații, ar trebui să pui pe primul loc sentimentele copilului și să fii alături de el oricare i-ar fi dorințele. Înțelege-i curiozitatea în legătură cu originile sale și împărtășește-i informațiile pe care le deții despre familia lui biologică.

10. Fii alături de el toată viața!

Drumul poate fi anevoios, însă copilul trebuie să știe că, indiferent de ce va fi, îl veți parcurge împreună. Trebuie să întreții conexiunea cu copilul, să-i explici cu blândețe lucrurile pe care nu le înțelege, să-l asiguri întotdeauna că-l iubești și că nu-l vei părăsi, întrucât există posibilitatea ca teama de abandon a copilului să nu dispară niciodată.

 

Sursa: superbebe.ro; medaboutme.ru

Share:

Articole recomandate