Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Din cauza dezabilității credea că nu va putea fi mamă. Istoria de viață a unei femei puternice

Din cauza dezabilității credea că nu va putea fi mamă. Istoria de viață a unei femei puternice

Olga Ursachi din Peresecina este frumoasă și la chip și la suflet. Plină de viață, cu zâmbetul pe buze și cu mult optimism în realizarea scopurilor - cu aceste calități este înzestrată tânăra, care în pofida unei deficiențe locomotorii, are o viață socială activă.

Olguța, după cum îi zic cei apropiați, a rămas cu dezabilitate pe viață după ce medicii i-au atins un nerv de la coloana vertebrală, care răspunde de picioare. A învățat să se descurce și să se accepte așa cum este. Spune că în copilărie a suferit din cauza discriminării, unii colegi o evitau și se simțea singură. Cu timpul, tânăra a devenit mai sociabilă, a început să interacționeze cu mai multă lume și și-a făcut prieteni, care în prezent o ajută și îi sunt aproape.

Olguța este o fire timidă și modestă, a învățat la școala internat din Hâncești, iar ulterior s-a transferat la liceul teoretic Al. Donici din Peresecina. Limba și literatură română era disciplina ei preferată. Îi plăcea să învețe poezii și să le recite cu suflet, făcând uneori colegii să lăcrimeze.

A muncit la Asociația copiilor cu handicap fizic din satul natal în calitate de operator la calculator. Funcția ei consta în introducerea în baza de date a furniturii din care se creau accesorii și invitații pentru nuntă. A învățat în cadrul centrului să realizeze manual echibane, felicitări, chiar și invitații personalizate pentru diferite evenimente. Munca ei era remunerată simbolic, însă era optimistă și astfel mai curajoasă știind că are proprii bănuți, cu care își putea achiziționa tot ce dorea în calitate de domnișoară.

Este străduitoare și extrem de atentă. Îi place ca tot lucrul să fie bine gândit înainte de realizarea lui, iar faptul că pune suflet în tot a făcut-o pe managerul Asociației, Lucia Codrean, să o accepte din prima pe Olguța în câmpul muncii. „Ea și-a schimbat foarte mult atitudinea, mai ales de când a fost angajată, fiindcă are încredere în sine că poate realiza ceva, poate fi și ea un angajat obișnuit ca ceilalți și are rezultate bune”, spune Lucia Codrean.

De când a ieșit în concediul de îngrijire a copilului, „ocupația” preferată este Gheorghiță - băiețelul ei. „Este centrul universului meu. Vreau să cresc un bărbat adevărat”, zice Olga.

Cu soțul a făcut cunoștință pe rețelele de socializare, inițial nu a vrut să-i spună de dezabilitatea  pe care o are, fiindu-i frică de reacția lui și crezând că această relație nu va dura. După prima întâlnire față-n față relația celor doi a devenit mai puternică, iar acum sunt o familie fericită, care cresc un pui de om.  

Olguța spune că a fi mama este o responsabilitate imensă, însă nu irealizabilă și că datorită soțului face față provocărilor. „Niciodată nu m-am gândit că o să fiu mama. Când a apărut Gheorghiță în viața mea, mă gândeam cum o să mă descurc cu el. L-am luat în brațe și mă gândeam că n-o să-l pot schimba. Am noroc de soț că mă ajută fizic și moral”, afirmă tânăra mămică.

Faptul că se deplasează mai greu, nu este o impediment pentru  aceasta, ea reușește să aibă grijă de una singură de micuț atât timp cât tăticul acestuia este la muncă. Cel mai mult Olga își dorește ca Gheorghiță să crească sănătos, să fie educat și fericit. Iar pentru ca odorașul să obțină aceste calități, părinții investesc multă dăruire de sine, timp și iubire.

Experiența uneori neplăcută prin care a trecut din cauza dezabilității locomotorii pe care o are a făcut-o pe Olga Ursachi să fie mai precaută cu oamenii care o înconjoară, este selectivă și nu vorbește cu oricine despre sănătatea ei. Însă pentru Revista Odoraș, tânăra a divulgat câteva sfaturi pentru persoanele ce au probleme de sănătate similare și nu au încredere în sine. Astfel, tânăra ne spune:

  • Trăiește viața așa cum îți dorești și nu te gândi la cei care te vorbesc de rău. Ei nu au fost în locul tău și nu știu în totalitate problemele pe care le ai și cum le-ai depășit. Eu am avut noroc de cei dragi că m-au ajutat să nu mă dau bătută în momentele vulnerabile.
  • Mergi la evenimente și simte-te liber, chiar dacă boala te face să fii dependentă de cineva. Găsește acea persoană care te iubește și te ajută și faceți lucruri împreună, orice, chiar și o banală plimbare în parc.
  • Investește în tine, învață o limbă străină, găsește-ți un job, care pe lângă mijloace financiare îți aduce și plăcere. Simte-te important pentru această societate și tot ce faci, fă-o bine.
  • Nu te gândi niciodată „Cum era să fiu dacă eram sănătoasă?” sau ,,De ce anume eu?”, dacă Dumnezeu așa a hotărât, înseamnă că nimic nu mai poate fi schimba și el va avea grijă de tine. Cel mai important este să tinzi să te simți bine în propria piele și să te lași manipulată doar de bine.

Foto: arhiva personală

 

Share:

Articole recomandate