I-a spus mamei cuvinte care au urmărit-o toată viața

I-a spus mamei cuvinte care au urmărit-o toată viața

La un moment dat, fiecare dintre noi i-a spus mamei cuvinte pe care apoi le-a regretat, cuvinte însă care ne-au urmărit ani în șir. Vă propunem să citiți mai jos povestioara unor astfel de cuvinte. Iubiți-vă mamele!

<< În fiecare seară venea și-mi aranja pătura, o făcea chiar și atunci când am crescut. De fiecare dată se apleca deasupra mea și îmi dădea la o parte firele de păr care-mi stăteau pe față, iar apoi mă săruta pe frunte.

Nu-mi mai amintesc momentul în care aceste lucruri au început să îmi displacă – mâinile ei care îmi dădeau părul la o parte, dar acest lucru chiar mă enerva. Mâinile ei erau dure din cauza muncilor pe care le făcea, iar atunci când se atingea de pielea mea fină și tânără, îmi displăcea. Așa se face că într-o zi i-am zis: „- Nu mai fă acest lucru. Ai mâinile dure!” Mama nu a spus nimic, însă niciodată nu a mai făcut acest gest. Mult timp după această întâmplare, cuvintele m-au urmărit, însă nu mi-am cerut niciodată scuze pentru cele spuse.

Timpul a trecut, dar niciodată nu am uitat acea noapte. A început să-mi fie dor de mâinile mamei, de sărutul ei pe frunte. Uneori aveam senzația că de atunci a trecut foarte mult timp, alteori însă mi se părea că a fost chiar ieri.

Acum nu mai sunt un copil. Mama are 70 de ani, iar mâinile ei care cândva mi s-au părut dure, chiar și acum fac multe lucruri pentru mine și pentru familia mea. Ea este medicul familiei noastre care își tratează nepoțeii. Ea este și bucătarul nostru, care gătește cea mai delicioasă găină coaptă. Ea este și un profesionist în scoaterea petelor de pe blugi. În toți acești ani, mâinile mamei au lucrat neîncetat.

Copiii mei au crescut deja și au plecat. Tatăl meu a murit, iar mama a rămas de una singură și trăiește în casa vecină. Merg uneori să dorm la ea. În una din zile, am mers în dormitorul în care dormeam când eram ceva mică, iar o mână nesigură mi-a atins încet fața pentru a-mi da la o parte firele de păr, iar apoi am simțit un ușor sărut pe frunte. În acel moment am auzit din interiorul sufletului meu cuvintele pe care le-am spus altadată: „- Nu mai fă acest lucru. Ai mâinile dure!” Sub impulsul emoțiilor am îmbrățișat-o strâns pe mama și i-am spus că regret ce i-am spus în acea noapte. Eram sigură că încă mai ține minte, așa cum țineam minte și eu, însă mama nu înțelegea despre ce-i vorbesc, pentru că uitase demult și mă iertase.

În acea noapte am dormit altfel pentru că am apreciat bunătatea și grija mâinilor mamei, iar vina pe care am purtat-o în suflet până atunci a dispărut pur și simplu.>>

Sursa: marketium.ru

Traducere: Odoraș

Foto: static1.squarespace.com

Adaugă comentariu