Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Între experiență și educație: Călătoria unei studente la medicină în serviciul de ambulanță

Între experiență și educație: Călătoria unei studente la medicină în serviciul de ambulanță

Crina Puiu studiază medicină generală în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Încă de când era la colegiu de medicină a îndrăgit munca în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă, făcând mai întâi practica de specialitate, ulterior angajându-se în calitate de asistentă medicală. Acum, este lider de echipă și îmbină job-ul cu studiile la universitate. Cu ce provocări se ciocnește și ce o motivează să rămână în domeniu, aflați din interviul ce urmează.

- Cum a fost prima ta experință ca lucrător în asistență medicală urgentă?

- Prima mea experiență a fost cu siguranță una memorabilă și plină de emoție. La început eram un pic stresată și focusată ca nu cumva să o dau în bară, să fac totul corect. Eu aveam toate cunoștințele necesare, deja trecuserăm prin practica de specialitate la colegiu pe care am făcut-o tot pe ambulanță, dar atunci când ești angajat oficial, este cu totul diferit, ai o responsabilitate mult mai mare decât un practicant. Așadar, eu cunoșteam tot ce trebuie să fac, doar că atunci când ești sub presiune, îți pare că uiți totul. Cu timpul însă, această presiune dispare și rămâne încrederea și plăcerea de a ajuta oamenii.

- Ce anume te-a fascinat la această muncă? Cum anume se simte această plăcere?  

- Datorită faptului că am finalizat colegiul de medicină, pot să lucrez doar ca și asistentă medicală momentan, până voi finaliza facultatea și rezidențiatul. Astfel, am ales să fiu asistentă medicală la ambulanță, în primul rând pentru că, această ramură a medicinei nu este deloc plictisitoare. Eu sunt o fire foarte energică și nu m-aș regăsi să fac ceva care ar presupune să stau doar în cabinet, am nevoie de mișcare, de adrenalină. Mă fascinează faptul că mă confrunt cu diferite cazuri de diferită complexitate, de la traume severe la unele probleme medicale critice și fiind studentă, foarte multe învăț din practică, nu doar din cărți și mulaje. Una dintre cele mai mari plăceri este sentimentul de împlinire și recunoștință pe care îl simt atunci când pot ajuta oamenii în momente critice și să le ofer sprijinul necesar pentru a face față situațiilor de urgență.

- Cum îți gestionezi echilibrul între viața de studentă la medicină și munca ta în cadrul serviciului de ambulanță?

- Este un echilibru destul de solicitant, dar esențial pentru dezvoltarea mea profesională. Încerc să îmi planific timpul cât mai eficient posibil, spre exemplu atunci când am pauze între chemări, încerc să mai învăț câte o pagină, două, pentru facultate. Mă strădui să prioritizez activitățile și să îmi rezerv și momente pentru odihnă și relaxare. De asemenea, comunicarea deschisă cu colegii și echipa de la muncă, precum și cu profesorii mei de la facultate, este crucială pentru a gestiona cu succes această dublă responsabilitate.


Legendă: Campusul universitar USMF
Sursa foto: Arhivă personală 

- Care sunt cele mai provocatoare situații pe care le întâlnești în timpul intervențiilor cu ambulanța și cum te pregătești pentru ele?

- În cadrul serviciului de ambulanță, întâlnesc o varietate largă de situații. Unele dintre cele mai provocatoare aspecte sunt gestionarea situațiilor de urgență cu multiple victime sau în medii periculoase. Pentru a mă pregăti, particip la simulări și antrenamente regulate, îmi actualizez cunoștințele în prim ajutor și medicină de urgență și colaborez strâns cu colegii mei pentru a învăța din experiența lor.

- Cum crezi că experiența ta în cadrul serviciului de ambulanță te-a influențat și te va influența pe termen lung în parcursul tău ca viitor medic?

- Experiența mea în cadrul serviciului de ambulanță m-a învățat și de fapt, continuă să mă învețe multe lecții valoroase, în special privind gestionarea stresului, luarea deciziilor rapide și colaborarea eficientă în echipă. Aceste abilități sunt fundamentale pentru orice medic, iar lucrul în ambulanță m-a ajutat să le dezvolt și să le pun în practică într-un mediu dinamic și imprevizibil.

- Cum îți menții nivelul de energie și motivație în fața provocărilor și a situațiilor tensionate pe care le întâlnești în timpul intervențiilor ?

- Este important să am grijă de sănătatea mea mintală și fizică pentru a face față stresului și presiunii din cadrul intervențiilor cu ambulanța. Mă bazez pe o rutină echilibrată, care include odihnă adecvată, alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată. De asemenea, găsesc sprijin în echipa mea, în colegii de la facultate, în prietenii care nu sunt din domeniu, dar care mă susțin și mă ajută cum pot și desigur în părinți, care sunt cel mai mare sprijin al meu. Sunt norocoasă că am oameni cu care pot discuta și procesa experiențele mai dificile. Totuși, un bun medic nu trebuie să trăiască drama pacienților pe care îi are. Asta încerc să fac mereu. Un medic este acolo să ajute, să fie tare de caracter, de asta, această meserie nu este pentru fiecare.

- Ce sfaturi ai pentru alți studenți la medicină care ar dori să își înceapă experiența practică în cadrul serviciilor de ambulanță?

- Recomand să fie pregătiți să învețe și să se adapteze rapid la un mediu dinamic și imprevizibil. Este important să fie deschiși la experiențe noi și să caute mereu să își dezvolte abilitățile și cunoștințele în domeniul medicinii de urgență. De asemenea, îi încurajez să fie curajoși și să aibă încredere în capacitățile lor, să întrebe întotdeauna atunci când au nelămuriri și să își folosească timpul petrecut în ambulanță pentru a învăța cât mai multe și a se pregăti pentru viitoarea lor carieră medicală.

- Îți mulțumesc! 

Autoare: Andreea Gîndea 

Share:

Articole recomandate