Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Istoria unei familii de moldoveni cum se descurcă iarnă în Canada

Istoria unei familii de moldoveni cum se descurcă iarnă în Canada

Canada este o ţară imensă şi diversă fie în ceea ce ține de locuitorii săi, de peisaje, de climă, fie în modul de viaţă. Canadienii pot fi diferiţi unul de altul, însă respectarea valorilor comune contribuie la crearea unei societăţi prietenoase, prudente şi paşnice, precum şi a condiţiilor de siguranţă necesare pentru o viaţă decentă. Cu toate că intră în topul celor mai friguroase ţări din lume, moldovenii continuă să emigreze în această ţară. Iernile geroase nu-i afectează în mare parte pe emigranţii moldoveni. De-i frig, de plouă, de bate vântul, moldovenii se adaptează uşor climatului din această ţară.  

De peste 4 ani a fost nevoie pentru ca Alina şi Ion Cultuclu să se poată bucura de o nouă privelişte, să cunoască oameni noi, să calce pentru prima dată pe pământul canadian. Montreal a fost alegerea perfectă pentru ei şi fetiţa lor de numai 4 ani. Când au pornit la drum era însărcinată cu cel de-al doilea copil.  A fost un drum lung şi greu de parcurs, dar într-un final au reuşit. Au vrut să schimbe ceva  în viaţa lor, cu toate ca ştiau că această schimbare va fi dureroasă atât pentru ei, cât şi pentru cei apropiaţi lor. Canada a fost ţara pe care şi-au propus s-o viziteze. Odată ajunşi pe meleagul canadian, un gol imens li-a străpuns sufletul, pentru că şi-au lăsat în urmă părinţii, rudele, prietenii de-o viaţă, dorul de casa părintească şi de pâinea caldă de pe masă.

Prima iarnă în Montreal

Prima noastră iarna a fost o provocare, atât pentru mine, cât şi pentru soţul meu şi fetiţa noastră de 4 ani. A fost o iarnă  lungă şi geroasă. Am avut nevoie cam de o lună ca să ne adaptăm cu această climă. Eram în aşteptarea celei de-a doua fetiţă care urma să apară pe lume peste câteva luni. Când ne-am pornit de acasă ne-am echipat bagajul cu medicamente în valoare de câteva mii de lei, deoarece ştiam că această țară este friguroasă. Spre fericirea noastră nu prea am avut de furcă cu răceli sau alte viroze. Temperaturile scăzute nu-i sperie pe canadieni. Atât copiii, cât şi adulţii sunt îmbrăcaţi lejer, nu cu 10 straturi de haine cum obişnuiesc moldovenii să poarte.

„Fetiţa noastră s-a adaptat foarte repede la clima de aici. Îi place mult zăpada, e frumos când ninge. Copiii sunt fascinați şi sunt singurii cărora nu le pasă de frigul de afară şi de temperaturile scăzute. Se circula mai greu când ninge, dar sunt multe mașini care deszăpezesc străzile şi aleile din cartiere. Atunci când nu ninge, e mai frig, au fost și temperaturi de -25 şi chiar -28 de grade. Atunci nu prea iese nimeni din casă. Maşina personală îţi facilitează viaţa şi anume în sezonul rece. Mai greu le vine moldovenilor care folosesc transportul public pentru a se deplasa dintr-un loc în altul”, ne-a povestit Alina Cultuclu.

Cea mai friguroasă iarnă în ultimii 70 de ani

În pofida faptului că temperaturile scăzute din acest an le-au cam dat bătăi de cap, ei au reuşit să facă faţă şi acestei provocări, să se confrunte cu una din cele mai friguroase ierni  în Canada din ultimii 70 de ani.  Întrebaţi dacă i-au afectat cu mult gerul cumplit, aflăm chiar de la ei cum au făcut față.

Ce pot să spun? Așa-i de frig anul acesta că nici la sanie încă nu am fost, dar aici iarna e foarte-foarte frumoasă. Gerul de afară nu ne sperie. Peste tot e alb, casele sunt practic toate în straie de sărbătoare, de  parca ești într-o poveste nu alta. Nu în fiecare zi sunt - 20 sau - 30 de grade C, au fost perioade când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, dar nu a durat mult, câteva zile. Temperaturile de aici sunt comparabile cu cele din Moldova pe tot parcursul anului. Legat de ninsori, există aici un curent (set de curenţi) care determină un pattern de ninsoare. În rest, toată iarna avem  temperaturi  de -4...-8 grade. În acest an am avut parte un val de aer arctic, care „a îngheţat” zone întinse în nord-est şi care a coborât drastic temperaturile, însă nu a durat mult. Am stat mai mult prin casă şi am evitat ieşirile în aer liber.

Am avut parte și de un Crăciun pe cinste, cu multă zăpadă, oameni dragi sufletului nostru, pace şi căldură în casă. Ne place Canada, cu toate că iernile sunt lungi şi friguroase, este foarte frumos. Dacă eşti o persoană optimistă şi gândeşti pozitiv totul este bine şi frumos, şi chiar temperaturile scăzute de afară nu te împiedică să-ţi trăieşti viaţa așa cum ţi-o imaginezi. Dorinţă să ai, a povestit Ion Cultuclu.

Iarna canadiană – nu e ceva ce-ți dorești să se repete

A fost ceva nou pentru noi…iarna canadiană  mi-a plăcut s-o experimentez, dar n-aş vrea să se mai  repete. Gerul năprasnic de afară a pus stăpânire şi pe Montreal, şi am fost nevoiţi să ne petrecem timpul mai mult în casă. Pentru siguranţa noastră, dar şi a copiilor noştri ne-am abţinut de la plimbările în aer liber şi alte activităţi. Eram echipaţi cu de toate, de obicei ne aprovizionăm la o săptămână sau două, dar ne străduim să avem la îndemână strictul necesar. Noi avem căldură centralizată şi  în casă este foarte cald. Când a mai crescut mercurul în termometru ne-am permis să ieşim puţin afară, ca copii să se poată bucura şi ei de soare şi să simtă cum scârţie omătul sub picioare. Afară cu cea mai  mică pot o oră să stau, pe când  cea mai mare niciodată nu spunea că ar vrea să intre în casă sau că a înghețat, se distra şi se bucura de zăpadă.

În pofida gerului cumplit, grădiniţele şi-au continuat activitatea, însă copiii şi-au petrecut timpul în interiorul instituţiei şi nu au ieşit afară, aşa cum obişnuiau înainte. Şcolile au fost închise, doar din motivul că copiii erau în vacanţă. Meniul lor la grădiniţă a rămas acelaşi, fără diversificări sau un meniu mai special pentru perioada rece a anului. Beau apă la temperatura camerei, cereale cu lapte rece şi nimeni nu răceşte. Copiii sunt căliţi. Noi deja petrecem a doua iarnă în Canada, dar copiii rar când se îmbolnăvesc. Sperăm să trecem cu bine de aceste temperaturi scăzute şi nu ne rămâne decât să fim optimişti şi să ne încălzim cu vorbe bune şi gânduri pozitive.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate