La ai săi aproape 55 de ani este studentă. O mamă din Moldova care ne inspiră!

La ai săi aproape 55 de ani este studentă. O mamă din Moldova care ne inspiră!

Să înveți niciodată nu poate fi prea târziu. Acest fapt ni-l demonstrează și o mămică din Moldova, care la ai săi aproape 55 de ani, este studentă. Se numește Aurelia Butuc și e mama a trei copii, cu cea din urmă fiică împărtășind chiar calificativul de student. Face periodic naveta Cantemir-Cahul deja de patru ani. Are un motiv bine întemeiat. Merge la ore la facultatea Științe Umaniste și Pedagogice, specialitatea Psihopedagogie și pedagogie socială, de la Universitatea de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu”, unde studiază în anul 4, la frecvență redusă.

În tinereţe nu a mers la facultate, pentru că în viața ei a apărut familia, care i-a setat diferit prioritățile. Este de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a învăța. S-a înscris la facultate la 51 de ani, după ce şi-a găsit un loc de muncă pentru care era nevoie de studii superioare. Dragostea pentru copii și dorinţa de a ajuta oamenii și-au spus și ele cuvântul.

„Cel mai amuzant este că m-am înscris la facultate cu un an înaintea fiicei mele mai mici, dar voi absolvi cu un în urma ei. Mereu glumim pe seama aceasta. Totuși, faptul că suntem două studente în familie ne-a apropiat și mai mult. Discutăm nu doar despre lucruri de rutină, dar despre sesiuni, teze de licență, lucrări individuale sau surse de informație. Cu susținerea celor dragi, perseverență și efort, orice lucru este posibil”, spune mămica Aurelia.

Nu neagă, îi este mai greu să țină pasul cu progresul tehnologic, dar nu imposibil. Zilnic petrece ore în șir în fața calculatorului pentru a scrie lucrări. Astfel, a învățat să folosească orice platformă solicitată la universitate.

Datorită universității și a colectivului tânăr care o înconjoară, mama se simte mai tânără și mai energică. Profesorii tineri, mai mici de 30 de ani, i se adresează cu „doamna Aurelia”. Să învețe la facultate a fost visul ei încă din copilărie, iar pentru ea este important ca visul să i se realizeze, nu perioada în care acest lucru se întâmplă.

Contactată de Odoras.md, fiica mămicii-studente, Cristina Butuc, ne povestește cât de frumos o susține toată familia, doar ca visul acesteia să devină realitate:

Suntem trei copii în familie, și toți am susținut-o când ne-a spus despre acest gând, parcă mai în glumă, parcă mai în serios. Tăticul, la fel, o susține mult. În perioada sesiunilor, când merge la ore, el e șeful în casă și tot el pregătește mâncarea. N-am să fiu modestă deloc și am să spun că datorită și susținerii pe care o are din partea noastră, are curajul să continue această aventură”.

Cristina este studentă în ultimul an la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, fiind cunoscută prin activismul ei, care deseori atinge cote maxime, iar faptul că mămica e și ea studentă se pare că chiar o inspiră și o motivează în plus.

„Întotdeauna m-am mândrit cu mămica mea, iar curajul ei mi-a servit și mie drept inspirație ori de câte ori nu aveam motivație sau chef să fac ceva pentru facultate. Tot ea mă întreabă zilnic dacă am scris ceva pentru teza de licență și chiar mi-a trimis teza ei de an drept exemplu, ca să m-apuc odată și odată s-o fac și pe a mea. Este interesant să împărtășim idei despre cum e mai bine să faci un poster sau o prezentare. Mă înțelege de două ori mai bine când sunt epuizată în perioada sesiunilor și mă încurajează de două ori mai mult când vreau să iau o zi liberă și să nu fac nimic. E mult mai responsabilă decât mine. Nu a lăsat niciodată niciun lucru individual pentru ultimul moment, iar pregătirea pentru testare e lucru sfânt”, a adăugat Cristina.

Este un exemplu bun de urmat și sperăm noi, inspirațional pentru alte mămici!

Sursa: 60plus.md

Foto: facebook.com

Adaugă comentariu