O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea
- 2024-10-14
- 517
O femeie din Coreea de Sud, Han Tae-soon, a intentat un proces împotriva guvernului sud-coreean și unei agenții de adopție, după ce și-a căutat timp de 44 de ani fiica, Laurie Bender, care a fost răpită și adoptată în Statele Unite în 1976.
„Timp de 44 de ani, mi-am căutat copilul fără încetare"
În 1975, Han și-a dat fiica, în vârstă de patru ani, dispărută la poliție, dar nu a reușit să o găsească. Timp de mai bine de patru decenii, a căutat în disperare prin agențiile guvernamentale, orfelinate și chiar a apelat la mass-media pentru a-și regăsi copilul. Fiica ei, descrisă în documentele oficiale ca orfană fără părinți cunoscuți, a fost trimisă în Statele Unite în februarie 1976 sub un nou nume, fără ca autoritățile să verifice temeinic circumstanțele în care a fost preluată.
„Timp de 44 de ani, mi-am căutat copilul fără încetare. Când am găsit-o, bucuria a fost de scurtă durată, pentru că acum ne desparte bariera limbii”, a declarat Han presei, cu lacrimi în ochi.
Rapoartele indicau de mult timp că mulți copii au fost adoptați în mod ilegal
Cazul lui Han a ieșit la lumină în urma unei anchete conduse de Associated Press, care a dezvăluit nereguli majore în sistemul de adopție sud-coreean, unde mii de copii au fost trimiși în străinătate în anii '70 și '80. Deși rapoartele indicau de mult timp că mulți copii au fost adoptați în mod ilegal sau fără consimțământul părinților biologici, guvernul și agențiile de adopție au ignorat dovezile.
Acest proces este primul cunoscut în care un părinte sud-coreean dă în judecată guvernul și o agenție pentru adopția ilegală a copilului lor. Avocații lui Han susțin că, guvernul și agenția de adopție nu au făcut suficiente eforturi pentru a-i găsi fiica, tratând-o în schimb ca pe un copil orfan.
„Este vorba de o neglijență. Guvernul sud-coreean nu și-a îndeplinit datoria de a proteja copiii dispăruți și de a-i reuni cu familiile lor”, a declarat avocatul Kim Soo-jung. „Acest caz ar putea deschide ușa altor părinți care au suferit în mod similar”.
Ancheta a scos la iveală faptul că orfelinatul unde a ajuns Bender a tratat cazul ca pe unul de abandon, deși Han a raportat la timp dispariția fiicei sale. În loc să încerce să îi găsească părinții, copilul a fost rapid adoptat. Bender, sub un nou nume creat de orfelinat, a crescut în Statele Unite, necunoscând adevărata sa identitate până la vârsta adultă, când un test ADN a dus la reîntâlnirea cu mama ei.
După patru decenii de căutări, mama și fiica s-au reunit în Coreea de Sud
Această reîntâlnire a avut loc în 2019, când un test ADN făcut la solicitarea propriei fiice a lui Bender a arătat că ea și Han sunt rude. După patru decenii de căutări, mama și fiica s-au reunit în Coreea de Sud, dar povestea lor nu s-a încheiat acolo. Han cere acum explicații pentru felul în care guvernul și agențiile de adopție au tratat cazul și solicită despăgubiri de 600 de milioane de woni (aproximativ 445.000 de dolari) pentru suferința cauzată.
Deși procesul a stârnit controverse și a atras atenția internațională, agențiile de adopție implicate și guvernul sud-coreean nu au oferit încă răspunsuri clare. Cazul lui Han ar putea declanșa o nouă dezbatere în Coreea de Sud despre responsabilitatea statului față de familiile destrămate de practicile neregulate de adopție din trecut, scriu cei de la independent.co.uk.