Olga Scorpan: Ședințele foto newborn nu pot fi lăsate pentru altă dată, deci nu le ratați!

Olga Scorpan: Ședințele foto newborn nu pot fi lăsate pentru altă dată, deci nu le ratați!

Dacă acum doi ani era încă necunoscută publicului, azi numele Olga Scorpan are greutate în lumea fotografiei, mai ales după ce a reușit să surpindă cu “ochiul ei de sticlă” atâtea momente frumoase. Cap de listă sunt fotografiile newborn (pentru nou născut), dar și ședințe foto cu gravide și de familie, zile de naștere, botez etc.

Dacă la începuturi spuneam că am intrat în domeniu, din pură întâmplare, or, eu fiind economist de meserie, până nu demult am avut tangenţă numai şi numai cu cifrele, azi sunt mai mult decât sigură că fotografia este visul vieții mele. Această idee s-a conturat nu din prima zi, când am început ca orice mamă să îi fac regulat poze fiicei mele Teodora. Gândul că fotografia e ceea ce mă reprezintă mi-a venit atunci când soțul (regizor și videograf) a început să mă laude, dar și să mă îndrume acolo unde aveam rateuri.

Deşi inițial eram un fotograf cu un spectru larg de servicii: foto cu familii, mămici cu burtici, zile de naştere, cumetrii, nunţi etc., azi am ajuns să pun accent mai mult pe fotografia cu nou născuți. A rămas în schimb obiceiul legat de “descoperirea” familiei al cărui bebeluș trebuie să îl pozez – stil de viaţă, stil vestimentar, hobby-uri, și neapărat preferințele părinților. La fel, continui să creez decoruri diferite de ceea ce se găseşte pe piaţa noastră la moment, respectiv sunt mereu în căutarea celor mai buni creatori de decoruri hand made autohtoni.

O ședință foto poate dura în medie trei ore. Excepție a fost un bebeluș de nouă zile pe care am reușit să îl fotografiez în doar două ore. Acest soi de ședințe se recomandă de făcut în primele 5-10 zile de la naștere, pentru că cu cât e mai micuț copilul, cu atât mai eficientă este ședința. La această vârstă ei sunt somnoroși și nu au nici un disconfort. Atunci când bebelușul este mai mare de două săptămâni, el se trezește des din cauza colicilor și e nevoie de mult mai mult timp pentru ședința foto.

Prima mea ședință foto newborn o țin minte ca azi. A fost pe 19 februarie 2016. Am mers să fotografiez un băiețel pe nume Arsenie de 19 zile. Ședința s-a petrecut acasă la o prietenă de a mea. M-am pregătit minuțios cu recuzita, hăinuțe, coșulețe, nu înainte de a privi foarte multe video-uri cum se fac acest gen de ședințe. Model de inspirație mi-a fost fotograful newborn din America - Anna Brandt. Nu a fost ușor fiindcă a trebuit să duc cu mine un colț de casă. Aveam mașina arhiplină. Ședinta a durat cinci ore din motiv că bebe avea deja 19 zile, și simțea orice mișcare. Dar, dat fiind faptul că părinții erau răbdători și armonioși, totul a decurs cu bine. Le mulțumesc pentru încredere și experiență.

La început, din lipsă de experiență și de studiou, mergeam acasă la clienți. Pentru asta aveam nevoie de minimul necesar de tehnică profesională și desigur recuzită pentru sedința foto (diferite coșulețe, pătuc, hăinuțe, păturele și wrapuri elastice speciale pentru a înfășa bebelușii). Era important să găsesc și odaia unde făceam ședința foto cu destulă lumină naturală. Clientele mele erau mămicile cu care mă cunoșteam personal și aveau încredere în mine.

Azi lucrurile s-au schimbat. Arendez un studiou specializat  pentru ședințele foto newborn. Având experiență cu bebelușii și un loc bine amenajat e o plăcere să lucrezi  - un confort atât pentru mine ca fotograf, cât și pentru mămică și bebeluș.

Realizarea unei ședințe foto cu un copil nou născut este mai dificilă decât o ședință foto de familie. Obișnuirea bebelușului cu noul mediu și a mamei cu noua stare necesită o abordare delicată. Este nevoie de multă răbdare din partea fotografului, care trebuie nu doar să iubescă mult ceea ce face, dar și să îi transmită mămicii multă încrede și siguranță.

Unele poziții sunt mai dificil de realizat, spre exemplu "Broscuța" presupune așezarea bebelușului cu două mânuțe ținându-se de bărbie. Aici intervine mama care trebuie să îl susțină cu o mână. Ca mai apoi eu, acasă, dintr-o serie de fotografii să editez într-un program special una care să fie perfectă.

Azi, după zeci de ședințe foto newborn la activ am simțit pe propria piele că aceste fotografii au ceva aparte, ceva ce cu greu poate fi descris în cuvinte. Dacă fotografia de nuntă, la fel ca și cea de familie, este una care implică multă mișcare și chiar gălăgie, pozele cu nou-născuți transmit volens-nolens atâta liniște, atâta gingășie și dragoste, indiferent că cel mic doarme sau mănâncă. Cadrele pe care le fac sunt, de obicei, simple, neutre sau pline de culoare, dar prin ele tind să evidențiez frumusețea și puritatea momentului. Ele nu pot fi lăsate pentru altă dată! Nu le ratați!

Mai multe poze realizate de Olga Scorpan puteți vedea pe pagina ei de facebook sau de instragram. Sau o puteți apela la numărul de telefon 079662222.

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu