Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Povestea moldovencei care a născut recent cvadrupleți și cum se descurcă: cheltuielile familiei depășesc 500 de lei zilnic

Povestea moldovencei care a născut recent cvadrupleți și cum se descurcă: cheltuielile familiei depășesc 500 de lei zilnic

Tatiana Ciutac este o mămică eroină. Recent aceasta a adus pe lume 4 copilași dintr-o lovitură – 3 fetițe și un băiețel – Mihai, Mihaela, Galina și Ecaterina. Mihai, Galina și Ecaterina au fost numiți în cinstea bunicilor, iar Mihaela în cinstea unei verișoare de a lor care a fost crescută de Tatiana o perioadă. Familia Tatianei este una dintre cele 6 beneficiare la actual de caritate organizat în cadrul evenimentului nostru anual – Crăciunul copiilor, care va avea loc pe 15 decembrie, așa că vă aducem la cunoștință mai multe despre istoria frumoasă de apariție pe lume a picilor.

Tatiana are 28 de ani și încerca să rămână însărcinată de mai bine de 4 ani. Așa cum nu reușea, a decis împreună cu soțul să recurgă la fertilizarea in vitro. Astfel, tinerii au adunat banii necesari pentru procedură, căci nu reușeau să ajungă în lista cuplurilor care beneficiau de o procedură de fertilizare finanțată de stat (anual doar 10 cupluri pot beneficia, iar rândul este mult prea mare și familia Ciutac ar fi așteptat încă mulți-mulți ani).  Prima încercare s-a dovedit a fi nereușită, iar la a doua încercare medicul a transferat în burtica viitoarei mămici 4 embrioni. De obicei se transferă 3-4 embrioni puternici, dar reușesc să se implanteze cel mai des 2, mai rar 3, și foarte rar toți 4. La 12 săptămâni de sarcină la USG i s-a spus că 3 embrioni sunt foarte bine, iar al patrulea pare cam slăbuț și urmează deja până la 16 săptămâni să se vadă dacă rămâne în viață. Iar următorul USG, cel de la 16 săptămâni, a arătat că toți 4 copilași sunt puternici și se dezvoltă normal, așa că s-a decis păstrarea tuturor.

Mămica zice că sarcina, paradoxal, dar a decurs foarte ușor, mai ales în prima perioadă. Despre faptul că vor fi 4 copilași știa doar soțul și mama Tatianei. Nu au dorit să le comunice rudelor că vor fi 4 copii pentru a evita unele situații mai complicate în caz că se întâmpla ceva rău cu unul dintre copii. Sarcina a durat până la 30 de săptămâni, ultimele 2 săptămâni mămica a stat în spital, iar după naștere încă o lună și jumătate micuții au petrecut-o în secția pentru prematuri ca să ajungă la greutatea normală.

Acum mămica este ajutată de o dădacă. Zică că 2 persoane cam greu se descurcă cu 4 nou-născuți. Rutina zilnică este destul de complicată. Picii se trezesc dimineața și pe la ora 9 încep verificările meticuloase dacă e totul bine la ochișori, la năsuc, la urechiușe, dacă nu au apărut ceva modificări pe piele etc. etc. Și acestea durează mai mult de jumătate de oră. Apoi schimbarea hăinuțelor, scutec curat îmbrăcat și pregătirea mâncării, iarăși vreo jumătate de oră. Ulterior micuții sunt alăptați, și hrănirea lor are loc din 3 în 3 ore. Mai târziu sunt scoși afară, iar mămica pune la spălat multe și de toate într-o mașină de spălat foarte zgomotoasă, pe care zice că o poate folosi numai atunci când picii sunt afară. Familia trăiește în Măgdăcești, iar casa lor este în proces de construcție, pereții încă nefiind finalizați.

După alăptare sunt sterilizate scticluțele și tetinele, ceea ce iarăși ia mult timp.  Tatiana zice că acum câteva zile la ea se află și mama sa care o ajută cu călcatul hăinuțelor, dar cum și ea e încadrată în câmpul muncii ulterior va rămâne iarăși doar cu dădaca. Soțul este din noapte până în noapte la muncă pentru a putea întreține familia.

Seara iarăși o rutină bine stabilită – alăptare și verificarea copiilor dacă totul e bine. Băiță le poate face o dată la 2 zile, când doi sunt băiți, când alții doi, căci e destul de complicat ca toți să fie băiți în aceeași seară. Noaptea la fel se trezesc frecvent pentru a fi hrăniți.

Am întrebat de cheltuieli, și Tatiana zice că zilnic se consumă doar lapte praf (o cutie întreagă) și un pachet din 30 de scutece, ceea ce deja e în jur de 500 de lei. Plus vitamine și suplimente, și produse de igienă, astfel încât suma dată este depășită. Salariul le soțului ajunge pentru o jumătate de lună, dar spune că se vor descurca. Acum pentru început au primit sprijin mare din partea membrelor Grupului „Mămici și viitoare mămici de gemeni”, care le-au dat și lapte praf și scutece și alte lucruri necesare pentru îngrijirea picilor.

Tatiana mai spune că mămicile cu un copil, dacă sunt de părere că e greu, pot veni la un fel de terapie de șoc la ea să vadă cum e cu 4 nou-născuți, și li se va părea floare la ureche (râde). Mămica e destul de pozitivă și optimistă, un pic își face griji cum se vor descurca financiar când picii vor mânca mai mult, dar și când vor avea necesități mai mari, dar este sigură că se vor descurca.

Momentan familia nu a primit niciun ajutor de la autorități, dar mămica zice că a scris mai multe cereri în adresa lor și poate curând vor fi ajutați.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate