Școala în SUA, din spusele unei moldovence stabilite peste ocean

Școala în SUA, din spusele unei moldovence stabilite peste ocean

Sistemul educațional în Statele Unite ale Americii este foarte diferit de cel din Moldova. Copiii nu pot lipsi fără un motiv întemeiat, iar porțile școlii se deschid strict când copiii vin și pleacă, în rest accesul este interzis. Avocata Violeta Gașițoi, care s-a stabilit în SUA împreună cu familia, a descris cum este școala peste ocean.

Am 2 copii. Una e clasa a 12-a, iar alta clasa a 4-a. E școală publică, nu am achitat niciun ban și nici nu mi s-a cerut niciodată pentru nimic. Dimpotrivă, înainte de sărbătorile de iarna cea mică a primit de la școală în dar o bicicletă”, a povestit mama.

Cu părinții se comunică prin mail ori o dată în semestru este adunare de părinți. „Tu scrii profesorului ziua și ora când poți veni la școală să se vorbească despre copilul tău. Ești doar tu și profesorul, individual cu fiecare părinte”, a mai spus mama celor două fetițe.

Securitatea și disciplina în scoli e la nivel maxim în școala la care merg fetele avocatei, dar nu știe dacă e la fel în toate școlile. „Lecțiile încep la ora 7.45 dimineața și se finalizează la 14.30. Cum arată la ceas ora 7.45 poarta școlii se încuie. Dacă întârzii, atunci mergi prin oficiu și justifici întârzierea, iar apoi mergi la ore. Fix la orele 14.30 poarta se descuie și părinții își iau copiii. Dacă vor mai înainte, atunci trec pe la șef prin oficiu să ceară copilul”, a spus avocata.

Dacă copilul s-a bătut în școală, atunci va fi sancționat prin suspendare 1-2  zile. „Aceasta pentru ei e foarte-foarte grav și nu vor fi admiși la anumite activități. Dacă nu e ceva grav, atunci are „detenție” - așa ei numesc asta. Depinde iarăși de încălcare, dar părinții vor primi întâi un mail, un sms, și încă și un sunet unde imediat i se spune ce a făcut copilul și ce pedeapsă îi aplică școala, cu mențiunea daca nu suntem de acord să venim să discutăm”, a spus Violeta Gașițoi.

Orice lipsă de la ore, automat în secunda următoare ambii părinți sunt informați că copilul lipsește și sunt rugați să vină să clarifice de ce a lipsit copilul etc.  

Dar și în SUA sunt școli unde se achită. De obicei acestea sunt private ori semi-private. Însă în SUA sunt foarte multe state și fiecare are regulile sale.

 

Foto simbol: schoolserv.in

Adaugă comentariu