De ce este bine să porți mărțișor toată luna? Obiceiuri și tradiții de 1 martie
- 2018-02-28
- 3614
Luna Martie, denumită popular Mărțișor, vine să ne prevestească venirea primăverii, sărbătoare mult așteptată și de copilași. Și nu în zadar, aceștia adoră tradiția învățată de la părinți de a primi și a dărui mărțișoare chiar în prima zi a acestui anotimp. Însă este bine ca ei să cunoască și pornirile obiceiului dat, precum și semnificația mărțișorului, care pe lângă simbol al primăverii, se crede că poartă noroc, apără de forțele malefice, previne îmbolnăvirea, ține deochiul la distanță.
Obiceiuri și tradiții de 1 martie
Prima a zi a lunii martie aduce cu sine o serie întreagă de obiceiuri și tradiții de Mărțișor, o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii. Din vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Sau cu alte cuvinte, acesta, numit și „funia anului”, împletea zilele celor două anotimpuri de bază, iarna și vara. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele”.
De ce se poartă mărțișorul timp de o lună?
Conform tradiției, mărțișorul trebuie purtat pe tot parcursul lunii martie, căci acele persoane care poartă mărțișor vor avea noroc pe tot parcursul anului și tot anul le va fi ca o primăvară – plin de speranță și de optimism. Mărțișorul se prinde în piept sau la încheietura mâinii. Dacă este legat la mână, trebuie înnodat. Se crede că nodul are funcție protectoare, ținând ghinionul la distanță.
Dacă să răscolim în trecut, atunci mărțișorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață. În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb și curat ca florile acestor arbuști.
În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțişoare. În România, însă, mărțișoarele se mai atârnă de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.
Semnificația mărțișorului
Semnificația mărțișorului a rămas aceeași de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii, al revenirii la viață, este victoria soarelui (firul roșu) asupra iernii (firul alb). El ne aduce optimism și credință. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început mărțișorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. Acum mărgelele frumos colorate, ceramica și florile le-au luat locul.
Legenda mărțișorului
Există câteva legende care fac referire la simbolistica mărțișorului. O primă legendă spune că Baba Dochia a găsit o pară și a legat-o cu un fir de ață, acesta fiind primul mărțișor de 1 Martie. Mărțișorul se poartă în piept ca nu cumva Baba Dochia să se supere și să trimită gerurile înapoi.
O altă legendă spune că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia care voia ca, după moartea sa, să renască la echinocțiul de primăvară.
Conform unei alteia, soarele luase chip de bărbat și coborâse pe pământ pentru a participa la petrecerile dintr-un sat, însă a fost răpit de zmeu. Un tânăr a salvat Soarele după ce a luptat nu mai puțin de 3 anotimpuri să-l elibereze. Când i-a redat libertatea, a venit și primăvara, soarele revenind pe cer.
Sursa: identitatea.ro, avantaje.ro
Foto: cronicadeiasi.ro