Experimente științifice simple pentru copii
- 2015-08-06
- 7246
Pentru că învățarea prin joacă e una dintre cele mai plăcute și eficiente, ne-am gândit că nu ar fi rău să sugerăm câteva experimente științifice simple pentru copii. Avem garanția că nu vă va lua foc casa și nici nu vă veți alege cu o prăpastie în mijlocul sufrageriei.
1. Evident, din lista de experimente simple pentru copii nu putea lipsi ciocolata. Copilul tău e curios să vadă în ce condiții se topește desertul preferat? Vei avea nevoie doar de o tabletă de ciocolată și de două farfurii de hârtie. Poți pune o parte din ciocolată la umbră, iar cealaltă parte la soare, pentru a face comparație între timpii necesari topirii. E un experiment foarte simplu, care poate ajuta copilul să înțeleagă modificarea stării alimentelor.
3.Pune un borcănel gol de mâncare pe o tavă și acoperă-l cu plastilină, modelând-o astfel încât să semene cât mai fidel cu un munte. Adaugă într-un pahar câteva picături de colorant alimentar roșu și o linguriță de praf de copt. Trezește “vulcanul” la viață cu ajutorul unei cantități mici de oțet, care va produce o spumă similară cu lava vulcanică.
Toarnă apa într-un pahar înalt până când se umple pe jumătate. Adaugă aproximativ șase linguri de sare, apoi completează conținutul adăugând apă plată cu grijă, astfel încât să nu agiți compoziția. Ia un ou crud și lasă-l să plutească pe suprafața lichidului.
Apa sărată este mai densă decât apa plată, așadar va face orice obiect să plutească. Atunci când oul ajunge pe suprafața paharului, el se va scufundă în apa limpede, însă se va opri undeva la jumătatea paharului, unde se “lovește” de stratul mult mai sărat de lichid. Experimentul științific are rezultatul scontat doar dacă reușești să nu amesteci cele două tipuri de apă, mai exact să nu dizolvi sarea în totalitate. Iată un mod inedit prin care poți să îi explici copilului tău de ce plutește mai ușor în apa mării, în comparație cu apa din piscină.
Pentru un alt experiment științific simplu pentru copii vei avea nevoie de o farfurie, o cană cu lapte, o picătură de lichid pentru spălat vase, colorant alimentar și, opțional, scobitori. Combinația între detergentul de vase și colorantul alimentar va genera o reacție chimică fascinantă și foarte colorată. Copilul va fi, probabil, uimit de fuziunea culorilor.
Foto, sursa: playtech.ro