10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”
- 2021-03-25
- 30044
Una dintre cele mai cunoscute metode educaționale din toate timpurile, Metoda Montessori, propune implicarea copilului în activități ludice și educative care să poată fi desfășurate nu doar la grădiniță sau la școală, ci și acasă. Pentru ca micuțul să beneficieze pe deplin de acestea, să deprindă cât mai multe abilități utile și comportamente dezirabile, este necesar ca părinții/educatorii să aibă grijă să-l motiveze permanent.
În acest scop, se vor folosi cuvinte care nu urmăresc neapărat să aducă laude, ci mai degrabă să descrie procesul folosit pentru a se ajunge la un rezultat, să încurajeze. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi 10 exemple de fraze Montessori utile pentru stimularea copilului, pentru creșterea încrederii în forțele proprii și a satisfacției rezultate în urma eforturilor sau a comportamentelor sale.
„Ai fost într-adevăr de ajutor”
Indiferent cu ce te-a ajutat copilul, poate fi foarte tentant să te grăbești să-i spui „Bravo!”. În schimb, pentru a-l motiva să ajute și altă dată, să înțeleagă cât este de important să fii empatic și să te gândești la ceilalți, este preferabil să găsești o altă formulare. De exemplu, spunându-i că a fost de ajutor îl va ajuta să conștientizeze că a făcut o faptă bună și îl va determina să fie dornic să repete acest comportament. Mai mult decât atât, vei vedea cum încrederea sa în forțele proprii va crește, iar odată cu ea i se va îmbunătăți și stima de sine.
„Ai lucrat atât de mult!”
Metoda Montessori propune o asemenea frază pentru a-l stimula pe copil să dobândească acea motivație care îi va permite să continue să fie perseverent în realizarea unui anumit demers. În același timp, auzindu-te cum îi spui că a lucrat mult, va simți că îi apreciezi eforturile. De fapt, este esențial să te concentrezi asupra procesului, nu neapărat a rezultatului final pe care l-a obținut copilul la un moment dat.
Ceea ce primează este procesul creativ, implicarea, dedicarea acestuia, eforturile de a atinge un anumit obiectiv. Iar după ce va conștientiza toate acestea, bucuria va fi pe măsură și nu ar trebui să te mire dacă va deveni mai dornic să se implice în diferite proiecte noi, care îl provoacă.
„Vorbește-mi despre ceea ce ai făcut aici!”
Procedând așa, în loc să rostești pur și simplu „Bravo!”, primul beneficiu pe care îl va avea copilul este că va resimți din plin aprecierea ta. Atât adulții, cât și copiii, sunt încântați să poată vorbi despre ceea ce au realizat, să dea detalii despre eforturile lor. Nu numai că va fi o șansă de a se conecta cu cei din jur, dar este și o modalitate de a primi un feedback.
Pentru copii, nu contează neapărat un anumit feedback, ci sentimentul că sunt ascultați, apreciați și susținuți. Așa că nu mai sta pe gânduri și dă-i voie copilului tău să își deschidă sufletul și să îți dezvăluie tot ce dorește în legătură cu munca sa.
„Ai folosit atât de multe detalii!”
Este o frază în stil Montessori numai bună să o rostești în fața celor mai măricei, mai receptivi la cuvintele venite de la cei din jur. Auzind din partea ta asemenea vorbe, copilul va deveni mai încrezător în forțele proprii, va înțelege că eforturile sale nu au fost în zadar și că ești încântată de ce a realizat prin munca sa. În același timp, va avea șansa să reflecteze mai mult la semnificația muncii sale, iar pe viitor va fi și mai doritor să se bazeze pe atenția la detalii, văzând că minuțiozitatea de care a dat dovadă le aduce bucurie și celor dragi.
„Ce ți-a plăcut mai mult când...?”
O asemenea întrebare îi va da posibilitate copilului de a-și dezvolta o perspectivă critică asupra muncii sale, dar și capacitatea de a înțelege mai în profunzime ceea ce a realizat la un moment dat. Desigur, va fi și o șansă de a-l ajuta să retrăiască acele emoții pozitive de care a avut parte când s-a implicat într-un anumit demers, ceea ce îi va crește bună-dispoziția.
Cu cât îi vei pune mai multe întrebări despre munca sa, cu atât îl vei stimula să se concentreze pe progres, pe eforturile sale, mai degrabă decât să aștepte să fie lăudat pentru un anumit rezultat.
„Ce ți s-a părut mai amuzant când...?”
La fel ca fraza anterioară, aceasta îi va permite și ea copilului să fie copleșit de sentimente pozitive, de o stare de bine aducându-și aminte cum a lucrat. În plus, îl vei încuraja să creeze lucruri, să lucreze pentru plăcerea sa, nu pentru a altora și să se pună singur în fața unor provocări menite să îi aducă satisfacții incredibile. Nu mai punem la socoteală faptul că vă puteți distra o dată în plus datorită dezvăluirilor sale!
„Cum ai ales aceste culori?”
Cu cât un copil este mai mare, cu atât ai libertatea să fii mai specifică în momentul în care dorești să-i adresezi aprecierile tale fără a spune însă „Bravo!”. Nu doar că îi vei demonstra cât ești de interesată de creația sa, dar îl vei stimula să îți dea detalii despre aceasta, să reflecteze el/ea însuși/însăși asupra a ceea ce a realizat. În mod cert că vei contribui la o conștientizare mai bună a propriilor eforturi depuse și la o creștere a încrederii în forțele proprii!
„Surioara ta/Frățiorul tău părea atât de fericită/fericit când vă uitați împreună pe carte”
Pe măsură ce un copil crește, are nevoie să vadă care este impactul faptelor/acțiunilor sale asupra celorlalți. În acest mod își va dezvolta empatia, generozitatea față de cei din jur și i se va părea firesc să le fie alături celorlalți, să îi ajute. Practic, va înțelege care este procesul prin care se ajunge la rezultatul final dorit.
În cazul în care ai mai mulți copii, o frază de inspirație Montessori precum „Surioara ta/Frățiorul tău părea atât de fericit/ă când vă uitați împreună pe carte” va reprezenta și o metodă excelentă de a preveni rivalitatea dintre frați.
„Ai pus toate jucăriile la locul lor, totul este atât de curat și de ordonat!”
Va fi deosebit de util pentru copil să îi vorbești despre un lucru specific pe care îl apreciezi. Astfel, vei demonstra că ești sinceră, că îi apreciezi eforturile, iar el va avea mai multă satisfacție decât dacă i-ai spune doar „Bravo!”. În realitate, aducându-le des laude copiilor, dar prin asemenea vorbe, treptat aceștia nu vor mai avea același sentiment de împlinire, de apreciere pe care îl au când aud fraze mai complexe precum acelea menționate.
Nu uita că o apreciere sinceră, venită la momentul potrivit, va fi cea care va avea cu adevărat impact asupra copilului și îi va dovedi că ești aproape de el, că îi apreciezi eforturile și de aceea va fi mai tentat să repete un anumit comportament.
„Te-ai îmbrăcat potrivit azi, așa că am putut rămâne mai mult afară”
Folosind o asemenea frază inspirată din filozofia Montessori, îți vei stimula copilul să își aducă mereu aminte ce impact pozitiv a avut un anumit demers al său. Iată de ce ar trebui să te străduiești, pe cât posibil, să îl ajuți să observe toate efectele pozitive ale acțiunilor sale, astfel încât să nu renunțe la ele ci, dimpotrivă, acestea să fie incluse în rutinele sale zilnice.
Sursa: qbebe.ro