Cum poţi fi un părinte bun? Sfaturile specialistului
- 2019-05-29
- 2097
Delia Bebi, specialistă în sănătatea mintală, spune ce ar trebui să facă, în mod specific, un părinte pentru a fi echilibrat în educarea copilului şi pentru a gestiona cât mai bine relaţia cu acesta.
1. Înlocuieşte clasicul „nu ai voie” cu un „da, în următoarele condiţii”. „Da, poţi să te uiţi la desene animate imediat după ce mănânci” este un exemplu care poate înlocui cu succes interdicţia. Astfel, copilul poate percepe şi recompensa şi vor fi şanse mai mari să fie cooperant.
2. Pune accent pe pozitiv. Comunicaţi ceea ce vă doriţi, formulând cerinţa într-o manieră conformă cu ce aveţi nevoie de la copil. „Am nevoie să te speli pe dinţi înainte să-ţi iei ghiozdanul şi să pleci” în loc de „Nu mai pierde timpul şi grăbeşte-te să nu întârzii la școală”. De asemenea, amintiţi-vă să lăudaţi eforturile copilului atunci când face bine o acţiune. Dacă de fiecare dată când comunicaţi cu el ajungeţi să-l criticaţi veţi fi asociat cu critica permanentă şi el va ajunge să vă evite sau să nu se simtă confortabil să fie deschis cu dvs.
3. Implicaţi copilul în propria sa disciplină. Este nevoie să aveţi un dialog cu el care să nu sune a pledoarie, ci să fie o discuţie în care să-i puneţi întrebări, să aflaţi ce nevoi are şi chiar să-i cereţi sfatul despre cum aţi putea face să fie bine pentru amândoi. Astfel, îl veţi învăţa noţiunile de empatie şi rezolvarea de probleme.
4. Învaţă-l să-şi identifice emoţiile şi să le verbalizeze. Dacă vedeţi emoţii negative la copil, nu încercaţi să-l învinovăţiţi pentru ceea ce simte, ci rugaţi-l să vă exprime în cuvinte ce l-a deranjat şi să descrie exact, de exemplu, „mă simt furios pentru că...” sau „mă simt dezamăgit...” etc. Emoţiile copilului trebuie acceptate, însă acesta va şti că deşi are voie să simtă orice, nu este permis orice comportament.
5. Ajută-ţi copilul să se simtă confortabil. Imaginaţi-vă scenariul în care copilul plânge şi dvs. aveţi tendinţa să-l învinovăţiţi sau să ţipaţi la el să se oprească. De cele mai multe ori situaţia se va înrăutăţi. Atunci este nevoie ca el să vadă un comportament calm şi echilibrat la dvs. astfel încât prin imitaţie să se liniştească.
Este foarte important ca un copil să ştie că are uneori dreptul să greşească, să fie supărat, să simtă anumite emoţii fără să fie pedepsit, şi cu toate acestea să ştie că părinţii îl vor iubi aşa cum este în continuare. Iubirea de tip condiţionat „Nu te mai iubesc dacă nu eşti cuminte sau dacă nu faci lucrul X” pregăteşte copilul pentru relaţii nesănătoase la vârsta adultă.
Sursa: doctorulzilei.ro; omsk.kp.ru