5 expresii din copilăria noastră, pe care să nu le mai spunem copiilor noștri
- 2017-05-31
- 10324
Copilăria de acum 20 de ani arăta altfel. Pe alocuri era mai frumoasă, mai activă, dar pe alocuri abunda de experiențe negative. Mulți maturi de astăzi au fost răniți în copilărie de anumite afirmații și fraze spuse de cei mari.
Vedeți în articolul nostru ce fel de fraze și expresii e mai bine să nu le ziceți copiilor voștri, mai ales că acestea v-au lăsat o experiență proastă în propria copilărie.
1. Ești mai mare, trebuie să dai un exemplu bun!
Potrivit unor studii, copiii născuți primii cresc lideri, dar au puțină încredere în sine. Aceasta e din cauza că părinții i-au lăudat mai puțin și au avut de la ei mereu așteptări mai mari. Nu vă mai presați copiii născuți primii să ofere un exemplu bun mezinilor, căci îi traumatizați din copilărie și vor avea probleme de comportament la maturitate, vor fi mai timizi și nu vor avea încredere deplină în forțele proprii.
2. Ești prost? Faci asta special?
Din păcate, astfel de expresii se aud deseori în magazin, într-un local, la locul de joacă afară etc. La un moment dat părinții nu mai au forțe să facă față activismului copiilor și astfel de întrebări retorice sunt greu de controlat. Cum e mai bine de acționat când răbdarea mamei sau a tatălui a ajuns la limită? Încercați să respirați adânc de 5 ori, să beți un gât de apă, să vă gândiți la ceva plăcut sau la faptul că peste câteva ore fapta comisă de copil nu va avea nici o însemnătate. O mămică a făcut un experiment și când copilul ei umbla în patru lăbuțe pe sub mese în cafenea, și-a imaginat propriul șef în așa ipostază, și a început a râde, ceea ce l-a pus în încurcătură pe pici, care imediat a renunțat la „joacă”. Specialiștii afirmă că deși nu vă va reuși din prima să vă luați astfel în mâini, cu timpul vă va fi tot mai ușor.
3. Fratele tău se comportă frumos, iar tu…
Comparându-i pe cei mici este cel mai sigur mod de a strica relațiile între ei pentru mult timp. Părinții trebuie să sublinieze individualitatea fiecărui copil și să evite cât de mult posibil comparația între frați.
4. Ești insuportabil! Nu te mai suport!
Un copil nu poate fi insuportabil pentru părinții săi. Dar dacă aude o astfel de etichetare în adresa sa, el își va croi caracterul anume în așa mod - să fie insuportabil. Părinții trebuie să dea dovadă de o răbdare aproape fără limite față de copiii lor.
5. Ești mai bun decât toți!
Deși are o conotație pozitivă, însemnând că „Îmi ești cel mai drag” și „Te iubesc cel mai mult”, copilul o poate înțelege la propriu și se va considera cu adevărat mai bun decât restul oamenilor. La 3-4 ani copilul se poate manifesta ca lider și demonstra că este mai bun, dar ulterior, la școală, nu va fi cel mai bun în toate – cineva va fi mai puternic la matematică, cineva la alergat etc. – iar copilul învățat că el este mai bun decât toți va crește cu traume sufletești.
Informații: parents.ru
Foto simbol: innerseeduae.com