Cum să îți convingi organismul să secrete hormonul iubirii

Cum să îți convingi organismul să secrete hormonul iubirii

Oxitocina este hormonul iubirii, al atașamentului și are un rol foarte important în perioada postnatală. Acesta ajută la stabilirea unei relații mai speciale dintre mamă și bebeluș, facilitează lactația, scade nivelul de stres și îi permite atât mamei, cât și copilului să se odihnească mai bine.

Organismul secretă oxitocină în timpul nașterii, dar și în prezența bebelușului. Mirosul de nou-născut atrage foarte mult femeile, și asta deoarece el determină secreția de oxitocină. Pentru a stimula secreția acestui hormon miraculos, trebuie să îți ții mereu bebelușul aproape și să ai un contact direct cu el. 

Contactul piele pe piele

Contactul piele pe piele cu bebelușul duce la o secreție crescută de oxitocină, dar și ajută la maturizarea senzorială a micuților. Copiii simt mirosul mamei încă de când se află în burtică, iar după naștere încep să simtă pielea mamei, gustul și primesc oxitocina prin lapte. Bebelușii ascultă bătăile inimii ale mamei și vocea, care creează un sentiment de siguranță.

Alăptarea

În timpul alăptării, oxitocina este sintetizată atât de mamă, cât și de bebeluș. Mamele se simt foarte apropiate de bebeluș atunci când alăptează, iar micuții sunt mulțumiți și liniștiți. Prin intermediul laptelui matern, copiii primesc un surplus din hormonul iubirii, iar mamele în acest timp sunt exclusiv concentrate asupra bebelușului.

Dormitul în același pat cu bebelușul

Acest obicei menține ridicat nivelul de oxitocină din organismul bebelușului, dar și al mamei. De asemenea, îi ajută pe bebeluși să aibă un somn mai liniștit, să se simtă în liniște și siguranță. Mamele care dorm împreună cu copiii lor susțin că dorm bine noaptea și că se odihnesc mai bine.

Masajul

Masajul contribuie la o bună dezvoltarea motorie, senzorială și cognitivă a bebelușului. Este bine să îi faci masaj în fiecare zi copilului tău, deoarece astfel îi acorzi mai multă atenție, dar și îl ajuți să se dezvolte mai bine. Masajul are o mulțime de beneficii uimitoare și poate fi realizat și de către tătici.

Purtarea bebelușului

Purtatul bebelușului sporește sintetizarea oxitocinei în organism. Părinții care își poartă bebelușii în sling/port-bebe au posibilitatea de a fi foarte activi, dar în același timp să aibă și copiii lângă ei. Astfel, cei mici se simt protejați și pot descoperi lumea din brațele părintelui. În așa fel, scad hormonii de stres și, cu cât sunt la un nivel mai scăzut, cu atât ambii se vor simți mult mai bine.

Foto: theprayingwoman.com; Informații: clubulbebelusilor.ro

Adaugă comentariu