Cum să-ți convingi copilul să te ajute la curățenie

Cum să-ți convingi copilul să te ajute la curățenie

 

Este foarte plăcut și frumos atunci când copiii își ajută părinții la treburile casnice. Însă e și mai plăcut atunci când copiii nu trebuie să fie impuși, și fac acest lucru din plăcere. Pentru a-ți convinge copilul să se implice atunci când faci ordine, îți oferim câteva sfaturi verificate și utile.

 

1. Cereți copilului să facă doar ceea ce poate

Una dintre principalele greșeli pe care o fac părinții este să-și depășească așteptările. Deși sunt conștienți că un copil de doi-trei nu este în stare să-și strângă singur jucăriile, aceștia oricum cer acest lucru de la ei. Încercați să faceți acest lucru împreună cu copilul, pentru a-l învăța cum trebuie să fie aranjate corect. De asemenea, împreună puteți spăla vasele, să aranjați lenjeria de corp și de pat etc. S-ar putea ca inițial aceștia să te încurce în a face mai repede treburile casnice, însă în așa fel le educi și le formezi deprinderea de a se implica în treburile casnice.

2. Puneți muzică în timp ce faceți curat

Curățenia este o muncă monotonă și s-ar putea ca cel mic să se plictisească foarte repede. Pentru a face acest proces mai vesel și mai distractiv, pune să cânte muzica preferată a copilului tău pe fundal.

3. Explicați-i copilului - curățenia este o muncă de familie

 În familie trebuie să se discute faptul că... curățenia este o muncă obligatorie în familie, și că în acest proces trebuie să se implice fiecare membru. Explicații copilului că nu este o pedeapsă pentru el, ci o parte din viață și că aveți neapărat nevoie de ajutorul lui pentru a vă isprăvi.

4. Organizați procesul de curățenie cât mai confortabil

De exemplu, puneți la îndemâna copilului sau păstrați într-un loc disponibil toate ustensilele necesare pentru ca el să-și facă curat în camera sa. Între timp monitorizați tot procesul și explicați-i că trebuie să fie foarte atent cu produsele chimice de curățare. Nu lăsați la îndemâna copiilor mici aceste produse, pentru a evita situațiile neprevăzute. În rest, trebuie să-i spuneți copilului ce are de făcut și cum trebuie să o facă... și să-l lăsați să se descurce singur. Acest lucru îl va face pe copil mai încrezut în propriile acțiuni.

5. Faceți o listă cu tot ceea ce trebuie să faceți

Înainte de a vă apuca de curățenie, analizați cu atenție tot ce trebuie să faceți. Apoi, împreună cu copilul faceți o listă (scrisă sau desenată cu tot felul de simboluri), lăsați-l să se implice chiar și cu unele idei. În această listă ar fi bine să scrieți cine și ce are de făcut, pentru a face acest proces mai ușor.

6. Delimitați sarcinile mari de cele mici

Este mult mai corect să-i cereți copilului să facă mai multe însărcinări mici, decât să-i dați una mare și să o facă necalitativ. De exemplu, atunci când spuneți copilului să facă ordine în cameră, acesta va încerca să ascundă lucrurile de ochii voștri, dar în nici un caz nu le va aranja corespunzător, și asta de oarece nu are suficientă răbdare pentru a vedea rezultatul final. Așadar, ar fi mai bine ca micuțul să facă sarcinile pe rând, cum ar fi: să aranjeze hainele în dulap, să facă ordine în jucării, cărți etc. Lucrurile mici vor fi făcute mult mai calitativ.

7. Fiți cât mai corecți

Delimitați cât mai corect sarcinile între copiii (dacă aveți mai mulți, mai mărișori). Dacă de fiecare dată unui copil îi vei atribuie sarcinile cele mai puțin plăcute, iar altuia ceva mai ușor, atunci vei stârni conflicte și supărări în familie. Scopul final al unui părinte nu este să facă ordine în casă, ci să-și educe copiii în așa fel, încât aceștia să fie dornici să vă ajute, și să-i învățați să devină independenți.

8. Nu uitați de laude și de încurajări

Fiecărui om îi este plăcut atunci când munca lui este apreciată. La fel e și în cazul copiilor, trebuie de fiecare dată să-i mulțumiți pentru ajutorul și timpul acordat. Iar drept recompensă puteți ieși duminica la o cafenea, la o plimbare sau oriunde i-ar face plăcere copilului.

Foto: magforyou.net

Adaugă comentariu