Fotbalistul Oleg Molla despre sarcină, naștere și copii: În asemenea momente înțelegi cât sunt de slabi psihologic bărbații!
- 2018-06-28
- 4055
Pentru majoritatea cuplurilor a descoperi că testul de sarcină este pozitiv reprezintă un moment de neuitat. Urmează multe felicitări și urări de „naștere ușoară” mamei, dar ceea despre ce mulți uită e că viitorul tătic are o importanță la fel de mare, iar implicarea acestuia e mai mult decât necesară. Din acest motiv ne propunem să răscolim prin emoțiile trăite de tăticii cunoscuți din țară și să verificăm cunoștințele lor în materie la rubrica: „Bărbații despre sarcină și naștere”. De data aceasta am ajuns în lumea fotbalului, dar nu pe teren, ci acasă la Oleg Molla, care de 4 ani poartă cu mândrie titlul de tată, iar felul în care vorbește despre băiat, soție și în general, despre perioada de sarcină a unei femei, nu face decât să ne trezească admirația.
Își amintește și azi momentul în care revenise acasă după antrenamente, era obosit, dar nu mai simțea nimic altceva decât fericire în clipa în care află vestea. „Din momentul în care ne-am întemeiat familia ne-am dorit copilași și așteptam acest moment unic. Într-o după-amiază, revenisem de la antrenamente și atunci a venit vestea cea mare - soția m-a anunțat că urmează să devenim părinți. Eram pe punctul de a-mi realiza cel mai frumos vis al meu - de a deveni tată, iar fericirea aceea nu se descrie”.
Să ai acasă o soție însărcinată e ceva special, cu siguranță. În cazul lui Oleg, mai mult - un miracol:
„În fiecare zi de graviditate, nu îmi venea a crede că urmează să fiu tată, fiindu-mi oarecum interesant ce va fi și cum va fi. O priveam pe soție ca pe un miracol și o admiram întrucât a fost o graviduță tare frumoasă, iar starea chiar o prindea bine. Acum îmi amintesc un moment tare hazliu din acea perioadă: îi plăcea nespus mirosul de bere, ea fiind prima care a zis că bebelușul va fi baiețel. Și iată, s-a născut ALEX.”
Nouă luni de sarcină ar putea să îți pară că trec repede, dar nu și pentru o gravidă. Așa că susținerea soțului e primordială în această perioadă.
„Prezența soțului e cea mai importantă consider, astfel ar fi bine să-i fie alături în majoritatea timpului. Aventura frumoasă a gravidității este o provocare majoră întâi de toate pentru femeie, de aceea, susținerea și ajutorul din partea soțului este primordială. Ce nu ar trebui să facă soțul în această perioadă? Să îi ofere cât mai puține „negații” soției. (Râde).”
E tot mai des dezbătută tema aflării tăticilor în sala de naștere ori chiar un trend printre familii, Oleg, însă a avut un înlocuitor de încredere se pare că.
„Fiecare familie își creează propriile „trend-uri”. Personal nu am asistat la nașterea fiului nostru, însă am fost oarecum liniștit întrucât mama-soacră, care e și moașă de profesie, i-a fost alături soției. Îi sunt extrem de recunoscător pentru aceasta. Consider că fiecare bărbat simte diferit. Eu am fost alături de soție doar în travaliu și pentru mine asta a cam fost suficient neputând face mare lucru pentru a o ajuta. Să știți că în asemenea momente înțelegi cât sunt de slabi psihologic bărbații…”
Prima întâlnire, prima atingere, prima îmbrățișare cu copilul tău sunt clipe ce își lasă profund amprenta în viața ta de părinte, nu-i așa?
„Știți, când mi-am luat pentru prima dată fiul în brațe nu m-am pierdut deloc, îl țineam încrezut, sigur, de parcă nu era prima dată când ne vedeam. EU și EL. Îl admiram cât de mare era, la propriu, deoarece cântărea 4600 g. Sentimente de nedescris! Fericire imensă, nu voiam să îl las din brațe. Cred că trebuie să treci prin asta ca să înțelegi cât e de minunat să simți că ești TATĂ. ”
Odată ce viața ți-a oferit în dar un copil ești supus și multiplelor provocări din partea ei, dar cu mult calm, răbdare și dorință le trece pe toate.
„Atunci când îți iubești la infinit copilul nu cred că există ceva imposibil, greu sau ușor. Indiferent de situație te mobilizezi de dragul copilului tău.”
Dacă să vorbim despre lecțiile de viață, pe care și le dorește ca copilul să le asimileze, atunci prima pe listă ar fi omenia. „Omenia și cumsecădenia valorează extrem. La fel de important fiind ca copiii să fie dezvoltați multilateral. Să meargă pe drumul vieții cu verticalitate, caracter și încredere în propria lor persoană.”
Deși tăticul o bună parte din timp se află pe teren, la meciuri, campionate etc., familia rămâne pe primul loc în viața lui.
„Tot timpul liber pe care îl am, îl petrec cu familia, iar Alex este prioritatea mea și a soției. Plimbările în parc, unde batem deseori mingea, sunt cele mai dese. Trebuie lăsată undeva energia (Râde). De asemenea, Alex e cel mai fericit când împreună cu mami asistă la meciurile mele.”
Deși mulți tați ar visa la propria echipă de fotbal, Oleg Molla nu crede că și-ar dori ca fiului lui să facă fotbal de performanță acasă. „Sincer, nu știu dacă mi-aș dori ca Alex sa facă fotbal de performanță în Moldova, doar dacă va fi dorința lui. Indiferent de alegere va avea toată susținerea noastră.”
„Copiii sunt o perfectă reflectare a familiei în care cresc și sunt educați. Nu există copiii prost educați, dar există părinți prost crescuți - asta DA! Alex de mic este un copil extrem de sociabil, fapt ce îl ajută să interacționeze foarte ușor cu semenii săi. Încurajăm în copilul nostru toleranța față de cei din jur, lăsându-l mereu să facă propriile alegeri chiar dacă greșește, anume acest moment îl face să fie mai responsabil și mai atent ulterior. În fond, educăm copilul după valorile și principiile noastre, desigur în corespundere și cu caracterul acestuia.”
Educat, crescut, acum l-am provocat pe Oleg să-și imagineze copilul de 4 anișori la maturitate, poate chiar în fața altarului. Sfatul de la tatăl fotbalist pentru el va fi:
„Să îți iubești și să îți respecți soția, pentru că aceasta e cel mai important. O soție iubită și fericită strălucește ca soarele în viața membrilor întregii familii.”
Iar mesajul către soție nu putea să lipsească nici el:
„Ea va rămâne pentru totdeauna cea mai deosebită și iubită femeie din viața mea, pentru că anume EA a fost acea care mi-a dăruit un fiu, făcând astfel real visul meu de a deveni tată. Îi sunt recunoscător pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut și continuă să le facă pentru bunăstarea familiei.”