Jurnalista Olesea Banari: Nu există valori separate pentru a crește o fată sau un băiat, există valori pentru a crește oameni

Jurnalista Olesea Banari: Nu există valori separate pentru a crește o fată sau un băiat, există valori pentru a crește oameni

Sergiu și Olesea Banari sunt o familie tânără din Chișinău, căsătoriți de nouă ani, aceștia sunt părinții a trei copii: Luka, Sebastian și Briana. Pentru acest cuplu minunat, familia este sursa primordială de echilibru și liniște, iar faptul că au fost binecuvântați cu doi băiței și o fetiță îi face să se simte împliniți și să se bucure din plin de statutul de părinte la puterea a treia.

De mai bine de un an, după doi flăcăi chipeși, în familia Banari a apărut un suflețel gingaș și așteptat - Briana. Și pentru că viața cu doi flăcăi e mai agitată, Briana a adus în familie foarte multă liniște și armonie.

„După doi bujori înflăcărați, care au luat mai tot caracterul lui tati și sunt la fel de energici și rapizi, Briana ne-a așezat, pe toți, și la propriu și la figurat. Pur și simplu ne-a calmat, ne-a umplut de duioșie și ne-a impus practic să savurăm orice moment al vieții și să nu mai galopăm prin rutina zilnică”, menționează Olesea.

 

Nu există valori separate pentru a crește o fată sau un băiat, există valori pentru a crește oameni, consideră mămica. Un subiect discutat des în familie este respectul de sine și respectul față de omul de alături. „Acolo unde există respect, se face loc, în mod obligatoriu, și pentru toate celelalte. Copiii trebuie să știe, dar, mai bine zis, să vadă prin exemplul părinților, bunicilor, educatorilor, profesorilor, că omul nu stă în vârful piramidei, ci la baza ei, iar de vorbele și faptele sale depinde restul”, spune mămica.

Bărbații trebuie să aibă grijă de femeile lor întotdeauna, este o lecție pe care Luka și Sebastian au învățat-o de la tatăl lor și o aplică în relația cu surioara. „Ei și-au dorit foarte mult o surioară, iar duioșia care îi cuprinde când sunt cu ea este de nedescris. Cu ea se culcă și cu ea se trezesc, iar atunci când Briana doarme la prânz, nici musca nu se aude în casă. Nu e ușor la 6 și 8 ani să stai câte o oră-două în liniște absolută, asta vine doar din mare dragoste și respect. Uneori se ceartă cine să o plimbe cu mașina sau trotineta, dar eu le fac grafic și totul se rezolvă”, povestește Olesea.

 

În familia Banari, tata este șeful și cuvântul lui e lege, iar mama este generalul, care aplică legile și împarte pedepse pentru încălcări. Totuși, nu e totul atât de radical, cum se pare la prima vedere. Orice decizie ce ține de copii și de familie se ia împreună. Iar dacă s-a impus o regulă, atunci o respectă toți membrii familiei, inclusiv părinții, în limita rezonabilă a delimitării maturilor de copii.

„Copiii mereu au dreptul să aleagă din câteva opțiuni, iar părinții vin cu sfaturi și argumente pe fiecare poziție. Astfel, încercăm să-i obișnuim cu faptul că singuri trebuie să ia decizii și să-și asume consecințele. În viața de zi cu zi nu e totul atât de drastic după cum sună. Pur și simplu trăim, creștem, gătim, dormim, iar în caz de o perturbare, discutăm. Orice se rezolvă, acolo unde este comunicare”, consideră mămica.

 

Plimbările sunt pe primul plan în familia Banari. Oricând au timp liber, membrii familiei se echipează cu biciclete sau trotinete și se plimbă prin parcurile sau zonele turistice din țară. Acasă însă inventează ocupații, dansează, cântă, joacă șah, loto, citesc sau privesc povești ecranizate.

Părinții își doresc ca picii să-și trăiască viața cu intensitate și să nu uite că fericirea se ascunde în lucruri mici. „Dacă nu poți să te bucuri de o bomboană, nu vei putea să te bucuri nici de o uzină de dulciuri. Încerc să-i învăț să trăiască orice clipă la maximum, să nu alerge în rutină, cum o facem noi deseori. Să se grăbească încet și vor ajunge la timp oriunde și desigur, să nu renunțe niciodată la vise din cauza greutăților. Pentru că, vorba poetului, „adevăratele înfrângeri, sunt renunțările la vis”, spune mămica.

Foto: Irina Spinei Photography

Adaugă comentariu