Despre sistemul de sănătate din Moldova și personalul medical cu complexul lui Dumnezeu
- 2018-01-05
- 5848
De două zile suntem bulversați de istoria unei tinere de 19 ani care spune că a trecut prin chinurile iadului în timpul unui avort medicamentos. Femeia era însărcinată în 21 de săptămâni când i s-a recomandat să avorteze deoarece fătul ar fi avut mai multe anomalii de dezvoltare. Probabil deja fiecare e la curent cu acest caz, menționez doar că tânăra consideră că a fost tratată mai rău decât un animal de personalul medical din secția în care se afla la Institutul Mamei și Copilului.
Pornind de la acest caz alte sute de persoane au recunoscut că au fost tratate inuman în instituțiile medicale din Moldova. Iar aceasta mă face să înțeleg acum de ce mulți preferă să ajungă la medic când nu mai pot de durere – deoarece nu vor să fie tratați precum niște animale de medici și asistenți medicali cu complexul lui Dumnezeu.
Complexul lui Dumnezeu înseamnă o atitudine superioară față de cei care te înconjoară. Iar în Moldova acest complex este foarte dezvoltat mai ales la medicii și asistenții medicali formați în perioada sovietică. Pe atunci doctorul era însuși Dumnezeu, tuturor le tremurau picioarele când mergeau la medic și nu îndrăzneau să scoată un cuvânt împotriva acestuia.
Respectiv, acum acest personal medical, care este nemulțumit de salariu și nici nu simte mare dragoste pentru specia umană, are un comportament câinesc față de pacienți, mai ales față de pacienții care fie nu au, fie nu doresc să le ofere așa-zisa mulțumire sub formă de bani și cadouri.
Cazul tinerei ne demonstrează o dată în plus cât de bonav este sistemul de sănătate din Moldova. Desigur, nu putem afirma că toți medicii și toți asistenții medicali au așa atitudine, că suferă de complexul lui Dumnezeu, căci sunt mii de cazuri fericite, când profesioniștii salvează vieți, se dedică în totalitate muncii indiferent de salariul pe care îl au. Însă cel mai mult ne afectează și ne bulversează anume cazurile de neglijență, de tratament inuman, de malpraxis... iar specialiștii buni, din păcate, oricum își apără colegii de breaslă.
O părere care a fost expusă de mai mulți internauți: poți investi miliarde într-o instituție, dar dacă nu educi oamenii care muncesc acolo, toate investițiile vor fi în zadar. Deseori anume factorul uman este cel care contează chiar mai mult decât condițiile dintr-o instituție.
Aveți grijă de voi!
Opinie de Mariana Galben, redactor Odoraș.
Foto simbol: topnews.kg