Reguli: siguranţa copiilor în maşină
- 2015-06-10
- 5466
În fiecare zi mor aproximativ 500 de copii în accidentele rutiere, o cifră impresionantă. Republica Moldova deţine întâietate la capitolul accidentelor în care sunt implicaţi copii. Statisticile arată că pe drumurile Moldovei se produc zilnic cel puţin 6 accidente, iar adesea, victimele sunt copii. Dacă pe stradă nu poţi să îi oferi o securitate maximă, cel puţin atunci când e cu tine în maşină respectă câţiva paşi simpli:
1. Scaunele auto pentru copii
Potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere, copii cu vârsta până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sisteme de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posbilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) a copiilor.
2. Scaunele auto nu sunt egale pentru toţii copiii
Procură un scaun potrivit greutăţii şi taliei copilului tău. Indiferent de marcă sau model, acesta trebuie să fie însoţit de o etichetă care subliniază faptul că corespunde standardelor de siguranţă.
3. Tipurile de scaune
Pe piaţă există trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani) şi scaune înălţătoare (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani).
4. Niciodată în faţă
Maşina este echipată cu airbag-uri frontale impactul cărora poate fi devastator pentru copil. Locurile din spate sunt mai sigure pentru a fixa pe ele scaunul pentru copii.
5. Centura
Pune-i mereu centura, chiar şi dacă este vorba de o scurtă plimbare până la magazinul din apropiere. Asigură-te mereu că centura de siguranţă trece prin punctele corespunzătoare ale scaunului pentru copii (chestiunea poate fi destul de complicată, aşa că rezervă-ţi timp suficient ca să o pui la punct.
6. Fixează scaunul bine
Asigurăte că scaunul este prins bine. Aşează-te în genunchi sau apasă-te pe scaun ca să fii sigură că strânsoarea nu este legeră. Păstrează în maşină mereu instrucţiunile de folosire a scaunului .
Foto: promotor.ro, amazon.com