Boala extrem de rară de care suferă Delia
- 2021-01-05
- 5985
La 38 de ani, Delia pare o femeie împlinită pe toate planurile. Chiar dacă artista nu a reușit încă să aibă un copil, se bucură de mare succes în carieră, iar timpul liber și-l petrece în destinații exotice. Ea postează des fotografii din vacanțele sale de lux, dar și povestește prin ce peripeții a trecut în locurile respective.
Recent, Delia a mărturisit că suferă de o afecțiune rară, despre care a oferit minime detalii. Se pare că artista s-ar lupta cu o boală a lumii moderne, numită misofonie sau aversiune față de anumite sunete.
Această afecțiune nu este încă încadrată în ghidurile de diagnostic al bolilor, iar printre cauzele principale ale declanșării acesteia se numără stresul sau oboseala intensă, pe care o persoană o resimte pe parcursul zilei.
Ce simptome prezintă misofia
Mestecatul alimentelor, ronțăitul, sorbitul ceaiului, respirația celor din jur, tastatul, râsul, bătăile cu creionul în birou, zgomotul tocurilor pe podea, claxonul mașinilor din stradă, deși banale sunt zgomote care pot crea o stare de rău și agitație pentru cei care suferă de misofonie.
Pentru că această afecțiune nu este considerată una gravă, ea nu a fost foarte mult studiată, însă numărul tot mai mare de cazuri din ultimii ani i-au determinat pe mulți specialiști să înceaptă cercetările. Astfel s-a constatat că afecțiunea începe încă din adolescență și poate afecta mai mulți membri ai aceleiași familii, de unde se trage concluzia că ar exista și factori genetici.
Zgomotele din jur pot să determine un adevărat disconfort psihic pentru o persoană care suferă de misofonie. Aceasta devine brusc anxioasă, iritabilă, irascibilă, își intensifică capacitatea de a-și orienta atenția spre zgomotul deranjant și pierde imediat mult din capacitatea de a se concentra asupra sarcinilor sale. Mai mult decât atât, tensiunea resimțită poate atinge un nivel atât de ridicat încât să asistăm la o izbucnire impulsivă și agresivă a persoanei în cauză, conform National Library of Medicine.
Cum se tratează misofonia
Numeroase studii care au cercetat această afecținea au ajuns la concluzia că persoanele cu misofonie au în comun faptul că un stimul auditiv le provoacă o reacție fizică imediată, manifestată prin aversiune, furie, dezgust și impulsivitate, care poate merge până la agresiune fizică sau verbală, orientată împotriva sursei zgomotului.
Tratamentul acestei boli moderne este unul care presupune suport psihoterapeutic. Psihoterapeutul ajută pacientul să reducă nivelul de stres la care este supus și îl învață cum să separe sunetele din jur de emoțiile negative care se declanșează imediat cum se aud anumite sunete. În general sunt folosite tehnici de terapie cognitiv-comportamentală, iar ședințele au loc săptămânal și se desfășoară în grupuri. Ședințele terapeutice pot dura multe luni, dar există rezultate foarte bune în urma acestora.
Sursa: voxbiz.ro