Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

11 probleme frecvente care pot apărea după nașterea prin cezariană

11 probleme frecvente care pot apărea după nașterea prin cezariană

Operația cezariană este o binecuvântare atunci când nu se poate naște natural și se pune în pericol viața mamei sau a copilului. Însă, atunci când se alege, cu bună știință această intervenție din orice alt motiv, mai puțin unul medical, trebuie să fim conștiente de problemele frecvente ce pot apărea după operația cezariană. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, menționează 11 probleme ce pot apărea frecvent după o cezariană.

Tremurat incontrolabil

Când operația cezariană se sfârșește, mamei i se oferă posibilitatea să-și țină copilul în brațe și probabil va constata că nu poate face acest lucru fără ajutor deoarece aproape toată partea superioară a corpului îi tremură incontrolabil. Intensitatea tremuratului variază, însă poate fi îngrijorătoare. Cauza? Medicamentele, în special cele ce compun anestezia.

Constipația dureroasă

Constipația poate afecta o mamă după naștere, indiferent de modalitatea prin care naște, însă, riscul este mai mare după cezariană.

Senzație neașteptată de vomă

Din cauza medicamentelor, dar și a operației în sine, greața și voma sunt efecte adverse ale operației.

Umflarea extremităților

Dacă nu ai simțit înainte de naștere că ai corpul umflat ca un balon cu apă, este foarte posibil să simți acest lucru după cezariană.

Posibile infecții

Infecțiile pot apărea după orice fel de naștere, chiar și femeile care au născut natural și au suferit o epiziotomie. Incizia operației de cezariană este însă cea mai expusă.

Sângerare excesivă

Orice mamă pierde sânge în timpul și după naștere, însă, după operația cezariană, cantitatea de sânge pierdut poate fi dublă față de nașterea naturală.

Leziune secundară asupra altui organ

Viitoarea mamă se așteaptă ca doar uterul să-i fie tăiat în timpul operației, însă se poate ca în timpul inciziei să fie afectat și alt organ intern care ar putea duce la complicații după nașterea bebelușului.

Dureri de cap îngrozitoare

Din cauza faptului că un ac mare a fost introdus în coloana vertebrală pentru anestezie, există riscul ca acesta să atingă un nerv ce va conduce ulterior la dureri puternice de cap. De cele mai multe ori această problemă trece de la sine.

Oboseală acută

Sunt oameni care spun că cezariana este calea ușoară de a naște deoarece mama nu petrece ore în șir în travaliu. Nimic mai neadevărat. Operația cezariană te epuizează și fizic și psihic astfel încât, după, ai putea să fii extrem de obosită și să-ți fie extrem de greu să ai grijă de bebelușul abia născut.

Posibilitatea complicațiilor la următoarele sarcini

Operația cezariană nu are efecte secundare doar pe termen scurt. Chiar dacă o naștere vaginală după cezariană în teorie este posibilă, foarte mulți doctori nu se bagă la așa ceva deoarece există riscul major de ruptură a membranelor uterine. De asemenea, la o sarcină viitoare se poate instala placenta previa sau alte complicații legate de placentă.

Recuperare de durată

Mama se recuperează după operația cezariană mai mult timp. Gândește-te doar că ai trecut printr-o intervenție chirurgicală ce presupune o tăietură care are nevoie de timp să se refacă.

 

Sursa: totuldespremame.ro; parents.ru

Share:

Articole recomandate