Laura Cosoi, despre începutul diversificării: Am lăsat-o și pe ea să experimenteze, să descopere pe cont propriu mâncarea

Laura Cosoi, despre începutul diversificării: Am lăsat-o și pe ea să experimenteze, să descopere pe cont propriu mâncarea

Iată că se fac aproape trei luni de când am început diversificarea cu Vera și abia acum m-am hotărât să îți povestesc despre modul cum am traversat această perioadă. Nu m-am grăbit să scriu despre diversele etape prin care am trecut, pentru că am vrut să se mai așeze puțin lucrurile.

Pe de altă parte, la al doilea copil privești totul cu mult mai multă relaxare. Îmi aduc aminte că pentru diversificarea Ritei m-am pregătit serios cu fel de fel de ustensile, tacâmuri, veselă aleasă cu grijă și așa mai departe. Acum, folosesc aceleași boluri și lingurițe, pe care în urmă cu doi ani le foloseam pentru Rita. Îi dau și Verei tacâmul ei în mână, că doar e „om mare” de-acum și uite-așa am pornit împreună pe tărâmul gusturilor culinare noi.

Când am început diversificarea Verei

Când Vera avea în jur de 4 luni, îmi amintesc că eram în vacanță și era foarte cald. Atunci am început să-i dau pentru prima dată apă. Apoi, ușor, ușor am mers mai departe cu sucuri de fructe, piureuri din fructe și legume, până am ajuns chiar și la carne. Dar am început diversificarea în momentul când Vera a dat primele semne că e pregătită pentru etapa asta din viața ei.

În primul rând, m-am gândit la diversificare când Vera a început să stea bine în șezut. Apoi, când era cu noi la masă, a început să se întindă spre mâncare și să ceară. În acel moment mi-am dat seama că e deja pregătită și e momentul să începem. Recunosc însă că, dacă prima dată, la Rita, am fost foarte atentă cu diversificarea, acum am mers mult mai mult pe instinct. La fel de adevărat e că după ce treci o dată prin experiența asta, a doua oară e mult mai simplu.

Ce alimente i-am dat până acum Verei

Cum îți spuneam, i-am dat întâi apă când eram în vacanță, pentru că era foarte cald, apoi i-am introdus sucuri proaspete de fructe. După ce am văzut că ne descurcăm binișor, am trecut la alimentele propriu-zise. I-am dat:

Pepene

Banană cu avocado

Măr

Morcov

Cartof

Rădăcinoase (pătrunjel, păstârnac, țelină)

I-am dat și legume fierte și am lăsat-o și pe ea să experimenteze, să descopere pe cont propriu mâncarea. Adică, chiar dacă o hrănesc eu, Vera are linguriță ei în mână și bolul, ca să se joace și să-și satisfacă curiozitatea. Uneori, îi mai dau câte o bucățică de pâine să o mozolească ea și să experimenteze gusturile. Îi place foarte mult treaba asta!

După ce i-am introdus aceste legume și am văzut că-i merge foarte bine, am îndrăznit mai mult. I-am mai dat:

Iaurt

Spanac

Piept de curcan

Chiar și fasole verde

Carne de vită

Una peste alta, pot să spun că în acest moment i-am dat Verei cea mai mare parte a fructelor/legumelor și un pic de carne. Bineînțeles, m-am ferit de cele cu potențial alergen, pentru că nu are rost să riscăm aiurea. N-am pus presiune pe Vera și nici nu am silit-o să mănânce anumite alimente. Dacă a vrut bine, daca nu, nu. Dar am făcut un lucru – după ce i-am dat o masă, am lăsat să treacă aproximativ o ora și jumătate, chiar două, până să o pun la sân. Diversificarea decurge mult mai lent dacă îi dai imediat sân copilului, pentru că el asta așteaptă. Practic masa solidă trebuie să sară o masă de lapte.

Vera mănâncă în momentul ăsta chiar foarte bine, cam din toate, ia în greutate și, mulțumesc lui Dumnezeu, n-are nicio alergie. Poți să stai liniștit cu ea și 3 ore, chiar dacă nu sunt eu acasă, pentru că deja mănâncă multe alimente. Așa că diversificarea în cazul ei e un succes – cel puțin până în momentul ăsta.

Încă o alăptez și sincer mi se pare tare departe înțărcarea. Eu chiar mă simt pregătită, dar nu și Vera. Poate îmi spuneți la voi cum merge?

Dragi mămici, dacă vă e de folos, pot să revin aici cu meniul Verei pentru o săptămână și ponturi despre cum alternez mâncarea cu laptele de la sân.

Sunt curioasă să aflu cum decurge diversificarea în cazul vostru!

Sursa: lauracosoi.ro

Adaugă comentariu