Un nou proiect de EXCEPȚIE a apărut pe piața muzicală din Moldova

Un nou proiect de EXCEPȚIE a apărut pe piața muzicală din Moldova

 

Instrumentistul Marcel Ștefăneț a lansat un nou proiect pe piața muzicală autohtonă. Este o premieră pentru țara noastră, acesta adunând pe o singură scenă Orchestra Simfonică, Ansamblul surorilor Osoianu, Jazz vocal bandul „Univox”, instrumentiști talentați, dansatori și toate aceste elemente încununate de talentul incomparabil a lui Marcel și Cornelia Ștefăneț.

Proiectul „Ethno Republic” s-a copt acum doi ani, și totul a pornit de la ideea de a promova cultura Republicii Moldova, atât la noi în țară, cât și peste hotarele ei. Am discutat cu Marcel și Cornelia Ștefăneț, pentru a afla toate detaliile! 

Lansarea proiectului „Ethno Republic” a avut loc pe scena Palatului Național, în seara de 18 octombrie în cadrul concertului „Despre tine cânt, Moldovă”.

„Ultimele nouă luni de zile am lucrat intensiv pentru a obține rezultatul prezentat în seara de 18 octombrie. În „Ethno Republic” s-au acumulat mai multe idei similare cu cele din proiectele anterioare la care am lucrat, însă ca și concept este ceva absolut nou pentru industria muzicală din Republica Moldova. Repertoriu a fost creat în exclusivitate de mine, majoritatea pieselor fiind auzite în premieră, deși am păstrat și câteva piese mai vechi.

Etno Republic de fapt reprezintă ideea că suntem o republică cu mai multe etnii, care sunt parte integră a țării noastre. De aceea și îmi doresc să creez muzică mai variată care să le fie aproape tuturor ascultătorilor. Fapt pentru care proiectul îmbină mai multe stiluri cum ar fi: pop rock, folk, ethno, muzică populară, muzică simfonică și muzică corală.”

Ethno Republic a adunat cei mai buni muzicieni din țară

„Solista de bază a proiectului este soția mea, Cornelia Ștefăneț, anume ea este ceea ce mi-am dorit pentru proiectul meu. Cornelia se redescoperă, simțindu-se foarte bine postura de solistă a acestui proiect. De fapt, toate piesele interpretate de ea o reprezintă, le-am făcut după posibilitățile ei și nu o impun să cânte ceva ce este străin pentru ea.”

 

 

 

Scopul primordial al proiectului este de a se extinde pe plan internațional

„Acum doi ani în timpul unui turneu prin Europa, vedeam cum reacționează lumea la muzica populară, toți rămâneau impresionați. La sfârșitul fiecărui concert cineva se apropia de noi și ne întrebau din ce țară suntem. Atunci când le spuneam de Moldova nimeni nu cunoștea de țara noastră. Din acel moment mi-a fost foarte greu pe suflet, că suntem un popor atât de bogat și nimeni nu ne cunoaște. Și mi-am pus ca scop să fac ceva nou ca oamenii din străinătate să ne cunoască. Ca asistând la un singur concert să-și dea seama ce popor bogat suntem și ce tradiții frumoase avem.”

Fiica Alexandra a fost toată ziua emoționată

„Alexandra nu a fost la concert, dar dacă ar fi fost acolo, sigur era pe scenă cu microfonul în mână... nu ar fi existat altă variantă. Ea a fost toata ziua emoționată, mi-a spus și educatoarea de la grădiniță, și bona care a stat cu fiica noastră. S-a comportat mai diferit decât de obicei, probabil ea simțea că urmează să se întâmple ceva important pentru părinții ei. Noi am fost cu gândul la ea, dar atunci ne-am concentrat doar pe muzică.” 

Nu îl vom mai vedea la cârma Orchestrei Flueraș!

„Proiectul necesită foarte multă atenție, și la moment vreau să mă axez doar pe promovarea acestuia. Este asemenea unui copil nou-născut care trebuie să-l educăm și să-l creștem. Ce ține de Ansamblul Flueraș îl las pe seama fraților mei, Veaceslav și Edgar, care sunt convins că se vor isprăvi și vor continua activitatea orchestrei la cel mai înalt nivel. Nu este exclus faptul ca pe viitor să organizăm un concert mare unde să implicăm și proiectul „Ethno Republic” și ansamblul „Flueraș”, dar deocamdată asta rămâne doar la nivel de idee.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, și în special Organizației „Moldova-Concert” în persoana Directorului Andrei Locoman, care a fost alături de noi și ne-a susținut ideea. Fiecare în parte au pus umărul ca acest proiect să apară.”

 

 

 

Foto: facebook.com/ETHNO REPUBLIC

Adaugă comentariu