Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ai dureri în gât? Iată cum să ameliorezi simptomele

Ai dureri în gât? Iată cum să ameliorezi simptomele

Toamna și iarna sunt anotimpurile în care ne putem confrunta adesea cu diverse afecțiuni respiratorii  ce se manifestă prin simptome supărătoare, precum sunt durerile în gât. Acestea apar mai ales la înghițire și pot fi cauzate de virusuri și bacterii.

Din fericire, există mai multe remedii pentru durerile în gât, care te vor ajuta să te vindeci mai repede.

De ce apar durerile în gât

Durerile în gât, afecțiune numită faringită, reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne putem confrunta în sezonul rece. De cele mai multe ori, acestea sunt asociate cu o afecțiune virală și variază în intensitate pe parcursul evoluției bolii. În cazuri mai grave, durerea este atât de mare încât apar dificultăți de înghițire.

Acest simptom apare atunci când mucoasa faringiană se infectează din cauza prezenței în gât a agenților patogeni. Afecțiunea poate evolua, infecția răspândindu-se la căile respiratorii superioare, ceea ce duce la apariția altor simpome neplăcute: nas înfundat sau rinoree, sinuzită sau dureri de cap. De aceea este important să acționăm de îndată ce simțim dureri în gât.

Pe de altă parte, există și alte cauze pentru durerile în gât, acestea pot să apară și în următoarele situații: boala de reflux gastro-esofagian, alergiile și aerul uscat din mediul exterior pot duce la astfel de simptome, deși este adevărat că în acest caz durerile  în gât au o altă manifestare și intensitate.

Remedii pentru durerile în gât

Tratamentul clasic pentru durerile în gât poate include medicamente analgezice, antiinflamatoare și chiar antibiotice dacă există o infecție bacteriană. În același timp, există și tratamente adjuvante care pot susține și grăbi vindecarea:

1. Consumă lichide calde

Supa de pui și ceaiul cu miere fac minuni pentru durerile în gât. Lichidele calde reduc durerea, hidratează mucoasa, o curăță și ajută la eliminarea mucusului din gât. Mai mult, acestea pot calma și tusea, simptom ce însoțește uneori durerile în gât. Atenție, nu se recomandă băuturile fierbiți, deoarece acestea pot irita gâtul și mai mult.

2. Încearcă gargarele cu apă cu sare sau bicarbonat de sodiu

Apa sărată poate reduce inflamația și iritația din gât, astfel că gargarele sunt adesea recomadate în caz de răceală ce se manifestă prin dureri în gât. La rândul său, bicarbonatul de sodiu calmează durerile și ajută la eliminarea mucusului.

Pentru a pregăti soluția pentru gargară nu trebuie decât să adaugi într-un pahar cu apă caldă o jumătate de linguriță de sare neiodată sau bicarbonat de sodiu, apoi să clătești gâtul de câteva ori pe zi. Atenție, apa nu trebuie înghițită.

3. Folosește spray-uri și pastile pentru durerile în gât

​Atunci când nu ai la îndemână ceva cald de băut și nici nu poți să faci gargare, apelează la spray-uri pentru gât sau pastile de supt. Acestea conțin substanțe antiinflamatoare și extracte naturale din plante care vor calma durerile în gât și vor ajuta la vindecarea afecțiunii. Multe medicamente pentru dureri în gât pot fi achiziționate din farmaciile fizice și online fără a fi nevoie de rețetă medicală, dar asigură-te că citești cu atenție prospectul. Cere sfatul unui farmacist dacă nu știi ce să alegi.

Durerile în gât se ameliorează într-un termen cuprins între 3 și 7 zile, dar dacă acestea nu cedează, este cazul să te programezi pentru un consult la medicul de familie, deoarece este posibil să fie nevoie de tratament cu antibiotice. Acesta trebuie urmat doar dacă se constată prezența în gât a unor bacterii în urma unor analize medicale specifice precum este exudatul faringian. Altfel, consumul de antibiotice nu are niciun efect și nu este recomandat.

Share:

Articole recomandate