Gravidă la propria nuntă...
- 2016-03-14
- 12765
Eşti însărcinată, deşi încă nu v-aţi oficializat relaţia? S-a întâmplat minunea şi chiar dacă v-a luat prin surprindere, trebuie să vă bucuraţi de această sarcină din plin! S-ar părea că puteţi aştepta deja ca piciul să se nască şi abia după aceasta să mergeţi la oficiul stării civile, ca să înregistraţi oficial căsătoria. Dar... din punct de vedere psihologic, femeia se simte mai confortabil dacă ştie că relaţia cu bărbatul este oficializată şi abia după asta devine mamă, de aceea multe cupluri decid să facă petrecerea înainte de venirea pe lume a bebeluşului. Dar cum te descurci cu emoţiile şi amploarea acestui eveniment? Află de ce trebuie să ţii cont!
CÂND facem nunta?
Să faci nunta înainte de a naşte, are un beneficiu: după apariţia copilului, este mult mai greu să organizezi o nuntă, pentru că timp de, cel puţin, un an jumate micuţul este buricul pământului, centrul universului.
Atunci când decideţi să faceţi nunta, e bine să luaţi în consideraţie starea de sănătate şi de spirit din primul trimestru de sarcină. Pentru că anume acum este perioada tipică toxicozei, a schimbărilor nemotivate şi nejustificate de dispoziţie, a apariţiei fricilor şi grijilor. Credem că primele trei luni de sarcină nu constituie perioada cea mai potrivită pentru organizarea evenimentelor. După 12-14 săptămâni, fonul emoţional este mai stabil, iar starea de sănătate se îmbunătăţeşte. Deci începutul trimestrului II este cea mai potrivită perioadă pentru serbarea nunţii.
CUM facem nunta?
E bine să luăm în consideraţie că în centrul atenţiei deja nu mai sunt două persoane, ci trei. Aşa că nu trebuie să fie mai importantă rochia de mireasă, numărul oaspeţilor şi invitaţiile, dar liniştea miresei şi siguranţa copilului. Chiar dacă mirii au visat să se distreze până în zori, acum e cazul să revadă scenariul şi să organizeze o petrecere mai liniştită şi cu mai puţini oaspeţi. Pentru că o sută de oaspeţi cer tot atâtea complimente şi atenţii, zâmbete. Iar starea emoţională a mamei influenţează direct starea de sănătate a copilului. Cu cât mama este mai bine dispusă, cu atât copilul primeşte mai mult oxigen şi este şi el mai bine. Dacă mama este nervoasă şi tristă, copilul primeşte mai mulţi hormoni de stres şi starea lui se înrăutăţeşte.
Cum PLANIFICI evenimentul!
Faceţi o planificare bună a evenimentului, astfel încât între ceremonia oficială şi petrecere să fie cât mai puţin timp, ca să nu aveţi motiv de aşteptare şi respectiv, de oboseală. Cel mai bine e să nu-i invitaţi pe oaspeţi spre seară, dar la prânz. Şi atunci la OSC puteţi merge de dimineaţă. Iar dacă nu reuşiţi şi între aceste 2 evenimente există o pauză mai mare, planificaţi o siesta şi o masă luată în linişte şi confort.
E bine să scurtaţi programul distractiv. La fel procedaţi şi cu fotografierea la fiecare monument din oraş, pentru că oboseala din ziua dată o veţi resimţi peste 2-3 zile. Nu uitaţi să vă luaţi o eşarfă sau un bolero, pentru timpul imprevizibil de afară.
Cum alegi ROCHIA
E bine ca mireasa gravidă să-şi ia rochia cu 2-3 săptămâni înainte de nuntă. Nu luaţi niciun corset. Rochia să nu fie foarte strânsă pe corp, ca să facă dificilă respiraţia. Cele mai potrivite sunt rochiile cu talia ridicată sau cele un pic ajustată la piept. Alegeţi stofe naturale, prin care pielea să respire uşor. Cel mai bune sunt combinaţiile dintre mătase şi bumbac.
Renunţaţi la pantofii cu toc înalt. Încălţămintea trebuie să fie comodă şi cu tocul de maxim 5 cm. Alegeţi pantofi din piele moale. Dar va fi bine să aveţi şi o pereche de schimb, cu jumătate de mărime mai mari.
Şi lenjeria trebuie aleasă special pentru femeile gravide. Nu uitaţi de ciorapii de compresie care preîntâmpină dezvoltarea varicelor. Şi cu verigheta ai putea să ai mici dificultăţi, căci mâna ta va fi mai plină.
Cum facem MENIUL
În timpul sarcinii, femeile sunt mai selective la mâncare, dar acest fapt nu înseamnă că se impun restricţii şi oaspeţilor. Ca toţi să fie satisfăcuţi de meniu, respectaţi tradiţiile culinare de la evenimentele de acest tip.
Băutura nu este pentru mireasă, nici pentru viitoarea mămică, de aceea uitaţi de şampanie. Cel mai rezonabil e să consumaţi sucuri naturale sau compoturi. Nimeni nu va sesiza că în paharul dumneavoastră este altfel de băutură.