Celulită și vergeturi? Trucuri, dietă și exerciții care le combat
- 2022-07-13
- 1736
Dacă bucuria îți este umbrită de semnele de pe piele, poate de vegeturi sau de celulită, te invităm să citești aceste pagini. Vei găsi explicații, trucuri, mituri demontate, tratamente și recomandări nutriționale, de ajutor să pui pe fugă aceste neajunsuri, scrie clickpentrufemei.ro
Știai că nu doar femeile suferă din cauza vergeturilor? Și bărbații se confruntă cu semnele lăsate de vergeturi, în special cei care fac sport și „trag de fiare“. Vergeturile apar mai des pe coapse, abdomen, sâni şi pe fese. Iniţial, apar sub forma unor linii roşii, care în timp se decolorează şi devin alb-sidefate. Cu cât sunt mai vechi, cu atât „ştergerea“ lor este mai dificilă. La fel ca şi cicatricile, fără intervenţie chirurgicală acestea nu pot dispărea complet. Dar ce sunt vergeturile, de fapt? Răspunsul vine din partea dermatologului Oana Firescu: „Sunt leziuni ale pielii, care apar din cauza unor factori cutanați și mecanici ce provoacă distensia bruscă a pielii. Se produce astfel ruptura fibrelor elastice epidermice şi reducerea colagenului“.
Dacă vorbim despre celulită, medicii dermatologi susțin că nouă din zece femei au sau au avut la un moment dat în viaţă celulită. Afecțiunea face ca pielea să pară ca o coajă de portocală, iar acest aspect este dat de inflamarea ţesutului conjunctiv prin acumularea de apă şi de toxine. Ca și în cazul vergeturilor, celulita afectează zona feselor, a coapselor, apare la nivelul abdomenului şi, uneori, la nivelul braţelor. Surprinzător sau nu, celulita nu afectează doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele cu o greutate normală ori chiar subponderale.
Știai că...?
...celulita nu apare doar pe fondul excesului de celule adipoase, ci mai ales din cauza dezechilibre hormonale. Dermatologul Oana Firescu ne-a explicat că „excesul de estrogen, hormon specific feminin, afectează ţesutul conjunctiv (cel care susţine celulele adipoase). Prin urmare, încep să apară denivelări la nivelul pielii, iar, în timp, dacă nu se iau măsuri, apare aspectul de coajă de portocală‟.
...vergeturile roşii sau purpurii, care au între şase luni şi un an vechime, se pot trata atât prin metode naturiste, cât şi prin tratamente chirurgicale, iar aspectul pielii este vizibil îmbunătăţit? Cele mature, vechi de peste un an, nu mai răspund atât de bine tratamentelor. Semnele rămân, dar nu mai sunt atât de vizibile.
Dieta care alungă celulita și vergeturile
Adoptând obiceiuri alimentare sănătoase, poți pune celulita pe fugă și reface aspectul neted al pielii. În cazul vergeturilor, o dietă echilibrată poate să „șteargă‟ cicatricile formate, însă nu le poate face să dispară. Dieta echilibrată recomandată trebuie să cuprindă următoarele: 1. consumul de minimum 1,5-2 litri de apă pe zi (asigură o bună hidratare și drenare a toxinelor); 2. reducerea consumului de carne de porc, mezeluri, pate, conserve, dulciuri rafinate, zahăr, produse de panificație, paste făinoase; 3. evitarea consumului de cafea, de băuturi alcoolice, de băuturi carbogazoase și acidulate; 4. evitarea fumatului – nicotina înrăutățește circulația sangvină, respectiv schimburile de substanțe la nivel celular; 5. consumul de legume (crude sau preparate la abur, pentru conservarea proprietăților nutritive) și fructe, carne albă, pește; 6. aportul de proteine prin consum de pește, nuci, alune neprăjite, semințe, fasole, linte; 7. pentru elasticitatea pielii sunt benefice uleiurile vegetale.
Exerciții care refac aspectul pielii
Următoarele exerciții, efectuate regulat şi asociate cu un stil de viaţă sănătos, ajută la estomparea vergeturilor și la netezirea pielii.
1. Aşază-te pe saltea, sprijinită pe mâini şi pe picioare. Din această poziţie, ridică mâna stângă deasupra capului, lăsându-te pe cealaltă mână. Fă trei serii a câte opt repetări pentru fiecare mână cu o pauză de 30 de secunde între ele.
2. Aşază-te pe saltea cu mâinile întinse pe lângă corp, cu genunchii îndoiţi şi cu bazinul ridicat. Din această poziţie, ridică unul din picioare cât poţi de mult. Fă trei serii a câte opt repetări pentru fiecare picior, cu o pauză de 30 de secunde între ele.
3. Aşază-te pe o parte, sprijinită pe antebraţ şi cu genunchii îndoiţi. Din această poziţie, întinde piciorul de deasupra şi ridică-l cât de mult poţi. Fă trei serii a câte opt repetări pentru fiecare picior, cu o pauză de 30 de secunde între ele.
4. Stai în poziţia drept cu braţele strânse la piept. Din această poziţie, sari când pe un picior, când pe celălalt, întinzând braţele în lateral şi apoi revenind cu ele la piept. Fă trei serii a câte douăzeci de repetări.
5. Stai în picioare cu braţele pe lângă corp şi cu picioarele apropiate. Din această poziţie, du unul dintre picioare în lateral şi menţine-l astfel în timp ce numeri până la cinci. Fă trei serii a câte opt repetări pentru fiecare picior, cu o pauză de 30 de secunde între ele.
6. Stai în picioare, cu braţele perfect întinse în faţa. După aceea, îndoaie unul dintre genunchi astfel încât să formeze un unghi de 90 de grade. Din această poziţie, sari când pe un picior, când pe celălat. În acelaşi timp însă, ai grijă ca unul dintre genunchi să fie îndoit. Se recomandă trei serii. Acest exerciţiu trebuie făcut până ce începi să oboseşti. După o pauză de 30 de secunde, repetă exerciţiul.