Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum „miroase” corpul când ai deficit de vitamine?

Cum „miroase” corpul când ai deficit de vitamine?

Deficiențele de vitamine și minerale pot cauza mirosuri corporale. Reechilibrarea organismului, prin încorporarea anumitor alimente și limitarea altora poate ajuta la reducerea mirosului corporal.

Mulți cred că mirosul corporal este doar un subiect inconfortabil și că nu este altceva decât rezultatul unei igiene proaste – lipsa dușului, nefolosirea deodorantului și purtarea acelorași haine pentru perioade lungi de timp, dar mirosul corporal poate apărea și din tulburări sau deficiențe de nutrienți care provoacă un miros puternic, neplăcut.

Lipsa unei anumite vitamine, cum ar fi vitamina B12, poate determina unii oameni să aibă gaze excesive, mirositoare, dar nu neapărat un miros corporal neplăcut. Deficiențele de minerale, în special de zinc, sunt mai probabil să contribuie la mirosul corporal.

Zinc

Zincul este un mineral care vă susține sistemul imunitar, simțul gustului și al mirosului, sănătatea prostatei și funcția suprarenală. Zincul joacă, de asemenea, un rol important în gestionarea deșeurilor produse în organism după ce acesta digeră carbohidrații.

Deficitul alimentar de zinc este frecvent și afectează aproximativ 2 miliarde de oameni, potrivit Institutului Linus Pauling.

O dietă săracă în zinc poate descuraja procesul de detoxifiere, care ar putea duce la mirosul corporal. Oxidul de zinc, un compus chimic care conține zinc și oxigen, se găsește frecvent în deodorante datorită proprietăților sale antimicrobiene care luptă împotriva bacteriilor și transpirației. Utilizarea zincului pe piele poate fi utilă în combaterea mirosurilor, potrivit unei recenzii din iulie 2014 în ‌Dermatology Research and Practice‌.

Simptomele deficienței de zinc pot include căderea părului, diaree, pierderea în greutate, anomalii ale gustului, impotență, leziuni ale ochilor și ale pielii și vindecarea întârziată a rănilor, potrivit National Institutes of Health din SUA.

Acest mineral se obține mâncând alimente bogate în zinc, cum ar fi stridiile, carnea de vită, carnea de porc, mielul și carnea de pui. Cerealele integrale fortificate, nucile și leguminoasele sunt surse vegetariene bogate de zinc.

Vitamina C

Scorbutul este o boală cauzată de deficiența severă de vitamina C. Deși este rară în țările dezvoltate, persoanele în vârstă, grupurile de persoane defavorizate, cu venituri mici și altele pot prezenta un risc mai mare, potrivit unui studiu din iulie 2020, publicat  în ‌Nutrients‌.

Transpirația cu miros putred este un simptom al scorbutului, conform unei recenzii mai vechi, din septembrie 2011, din  „The Journal of Biochemistry‌.

Poți obține mai multă vitamina C consumând alimente vegetale, cum ar fi citrice, cartofi, roșii și spanac, potrivit Clinicii Mayo. Corectarea deficitului de vitamina C poate îmbunătăți, de asemenea, absorbția fierului.

Vitamina B2

Poți dezvolta un miros neplăcut de pește din cauza unei afecțiuni numite trimetilaminurie. La cei cu trimetilaminurie, compusul trimetilamină se acumulează în organism și este eliberat prin transpirație, urină, fluide reproductive și respirație. Rezultatul este un miros puternic de pește, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman. Dacă ai trimetilaminurie, este recomandat să iei suplimente de riboflavină (vitamina B2).

Este posibil ca o deficiență să nu fi cauzat tulburarea, dar riboflavină suplimentară în dietă, împreună cu reducerea alimentelor care conțin trimetilamină, cum ar fi legumele crucifere și fructele de mare, ar putea ajuta. Poți obține riboflavină din carne de vită, tofu, lapte, ouă și nuci.

Dieta contribuie

Fă modificări ale dietei pentru un miros corporal mai bun. O deficiență de vitamine poate să nu fie cauza principală a mirosului tău corporal, dar intervenția alimentară ar putea ajuta la îmbunătățirea mirosului tău. Încorporarea anumitor alimente și limitarea altora ar putea ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute.

Plantele verzi proaspete, în special pătrunjelul, varza kale, spanacul, conțin multă clorofilă, compusul care le face verzi și care te poate ajuta la dezodorizarea corpului.

Sucul de citrice, în special din lămâi și grapefruit, conține acid care elimină rapid apa, iar fibrele din aceste fructe mișcă, de asemenea, conținutul tractului digestiv mai repede, astfel încât alimentele au mai puțin timp să fermenteze și să provoace miros.

Anumite alimente pot schimba și felul în care miroși, potrivit Harvard Health Publishing. Dacă mirosul corporal este o problemă, încearcăm să limitezi alimente precum usturoiul, ceapa și legumele crucifere.

Share:

Articole recomandate