Cum stimulezi ficatul cu verdețuri de primăvară
- 2021-03-25
- 1567
În această perioadă, tarabele din piață sunt pline de spanac, untișor, ștevie, salată, urzici, ceapă și usturoi verzi, leurdă și lobodă. De aceea, este un bun prilej să consumi cât mai multe verdeţuri. Clorofila, care colorează aceste legume, stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.
Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și creează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente.
Usturoiul și ceapa verde accelerează activitatea ficatului
Usturoiul este bogat în alicină și seleniu, două substanțe nutritive benefice nu doar pentru organism, ci și pentru ficat. Datorită conţinutului ridicat de sulf, atât ceapa, cât şi usturoiul verde cresc activitatea enzimatică, prin urmare curăţă şi ficatul. Fără acest mineral esențial, ficatul nu ar reuși să elimine eficient toxinele din organism.
Urzica are acțiune depurativă
Această plantă de primăvară este bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K), acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. În plus, aceasta are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante.
Preparatele pe bază de urzică elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ca să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale acestei plante este indicat să ții o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Ca să obții ceaiul, este nevoie să opărești 1 linguriță cu vârf de plantă în 400 ml de apă fierbinte. Important este să lași amestecul la infuzat 2 minute și să consumi 1 ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar în timpul zilei încă 2 cești de ceai.
Spanacul curăță ficatul
Frunzele de spanac sunt bogate în potasiu, folați și magneziu, fiind utile nu doar pentru detoxificarea ficatului, ci și în scăderea tensiunii arteriale. Trebuie să știi că spanacul nu trebuie ținut la frigider mai mult de 2 zile. Altfel, acesta își pierde virtuțile terapeutice. Spanacul este util și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că frunzele de spanac au foarte puține calorii și conțin substanțe cu efect diuretic.
Atenție! Pentru că este sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului, cei care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intestinale sau care urmează un regim fără sare nu trebuie să consume cantități mari de spanac.
Loboda, delicioasă și bună pentru ficat
Ciorbele, omletele, sufleurile și plăcintele care au în compoziție frunze de lobodă sunt mâncăruri delicioase, recomandate în detoxificarea ficatului, dar și celor care primăvara se simt obosiți, ușor iritabili, fără putere, din cauza asteniei. Totodată, pentru că planta are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, este indicată și în afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.
Leurda curăță sângele
Cunoscută și sub denumirea de ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa ursului, ceapa ciorii, leurda are în compoziție vitaminele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Leurda îmbunătățește digestia, previne apariția virozelor respiratorii și afecțiunile pulmonare. Totodată, preparatele pe bază de leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea. Pe lângă acestea, leurda este eficientă în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, în scăderea riscului bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral.
Ștevia
Conține săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Deși este o plantă recomandată în stimularea ficatului, puțini știu că aceasta are acţiune laxativă datorită acidului crisofanic din compoziție sa. Din ștevie, frecvent se prepară ciorbe.
Salata verde
Este bogată în minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine: A, B1, C, E și K, dar și în fibre vegetale. Se consumă ca atare, sub formă de salate, dar și în combinație cu alte legume crude, ulei, sare şi suc de lămâie. Consumată seara, la cină, favorizează instalarea unui somn liniştit și accelerează digestia.
Sursa: doc.ro