Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

De ce apar durerile de sâni? Pot fi semn al cancerului?

De ce apar durerile de sâni? Pot fi semn al cancerului?

Numită și mastalgie, durerea de sâni este destul de frecventă. Cauzele posibile sunt diverse, de la modificările hormonale la purtarea sutienului nepotrivit.

 Durerea la sân afectează aproximativ două treimi dintre femei în timpul anilor reproductivi. Cauzele apariției durerii pot fi diverse și trebuie discute cu un medic pentru diagnostic, dar și pentru gestionarea corectă a durerii.

Modificările hormonale

Sânii sensibili sau umflați sunt, de obicei, rezultatul unor modificări hormonale care au loc înaintea menstruației. Adesea, apare ca o sensibilitate crescută, care se manifestă la ambii sâni și se poate extinde până la axilă. Este cunoscută şi ca durere ciclică de sân și face parte dintr-un set de simptome cunoscut sub numele de sindrom premenstrual, care mai poate include și modificări ale dispoziției, acnee, dureri de cap, balonare, diaree sau constipație, oboseală, probleme cu somnul. Toate aceste simptome sunt temporare și, de obicei, dispar la câteva zile după începerea menstruației, dar pot fi tratate cu analgezice fără prescripție medicală și purtând un sutien confortabil cu rol de susținere.

Alte modificări hormonale, precum cele care au loc în timpul sarcinii sau în prima etapă a menopauzei pot da durere la nivelul sânilor.

Purtarea unui sutien nepotrivit

Sutienele pot provoca dureri de sâni dacă sunt prea strânse, prea strâmte sau când conțin sârmă, care lasă urme în piele sau, mai rău, rănește țesutul mamar. În unele momente ale ciclului menstrual, sutienele obișnuite pot deveni prea mici sau inconfortabile, deoarece glanda mamară este modificată sub acțiunea hormonilor. Pentru a evita orice problemă de acest fel este indicată alegerea unui sutien fără structură rigidă de susținere și din fibre ușor elastice, confortabile, mai ales dacă există un istoric de dureri înainte de menstruație.

Modificări în densitatea sânilor

Modificările fibrochistice ale sânilor sunt simptome inofensive, dar potențial incomode, care determină formarea de noduli sau altfel de modificări de textură, rezultate tot din cauza fluctuațiilor hormonale. Boala fibrochistică a sânilor este cel mai frecvent tip de afecțiune necanceroasă a sânilor și simptomele pot include: sânii cu densitate și fermitate mai mare decât de obicei, sensibilitate, chisturi, sfârcuri sensibile, mâncărime. Simptomele se pot agrava înainte de menstruație și, de obicei, se vor opri după menopauză. Tratamentul se poate face cu medicamente pentru durere, cu comprese reci sau calde atunci când sânii sunt mai dureroși, evitarea excesului de sare, cofeină sau grăsimi.

Mastita

Este termenul pentru inflamația sau umflarea sânilor, iar cauza este o infecție şi apare mai des la femeile care alăptează. Simptomele de mastită includ: umflare, durere și căldură în partea infectată a sânului, febră, dureri de cap, semne asemănătoare gripei. Tratamentul, ca în cazul oricărei infecții, este cu antibiotic, iar sânii trebuie goliți de lapte. Dacă este prezent un abces, medicii vor drena puroiul chirurgical sau îl vor îndepărta cu un ac.

Unele medicamente

Anumite medicamente pot contribui la apariţia durerii de sân. Acestea includ: preparate digitalice, cum ar fi digoxina, care tratează insuficiența cardiacă congestivă și normalizează ritmul cardiac, clorpromazina, un medicament administrat pentru tulburările de sănătate mintală, anumite diuretice care elimină potasiu, medicamente care tratează numărul scăzut de celule roșii din sânge, sau metildopa, indicat în hipertensiune arterială.

Țesut cicatricial

Atât intervenția chirurgicală, cât și radioterapia pentru cancerul de sân pot cauza formarea de țesut cicatricial. Acest lucru poate duce la: amorțeală sau durere, dacă țesutul cicatricial se dezvoltă în jurul nervilor, o creștere a fermității sau formarea unui nodul, dacă cicatricea se formează în jurul unei cusături chirurgicale. Discută cu medicul ce tratament este indicat în acest caz.

Chisturi mamare

Chisturile mamare sunt pungulițe pline cu lichid. Sunt necanceroase, relativ moi și mai frecvente la femeile aflate în premenopauză. Unele chisturi nu produc simptome, dar altele pot provoca durere și scurgeri din mamelon. Cu excepția cazului în care chisturile sunt deosebit de mari sau dureroase, nu au nevoie de tratament. Dacă este necesar tratamentul, acesta implică drenarea lichidului cu un ac.

Când pot anunţa ceva mai grav

Uneori, durerea resimţită în orice parte a sânului poate fi simptom al cancerului de sân. Sunt semne de alarmă dacă mai apar şi scurgere din mamelon - sângeroasă, limpede sau de altă natură, gropițe sau iritații ale pielii sânilor, mamelon îngropat sau dureros, piele descuamată, inflamată în zona mameloanelor, înroșirea sau umflarea unei părți a sânului, modificarea formei sau mărimii acestuia.

Poate fi confundată alte probleme de sănătate

Unele afecțiuni pot provoca durere în peretele pieptului. Această durere se poate simți uneori ca și cum ar veni de la sân, chiar dacă nu este așa. Se poate resimţi ca arsură sau durere ascuțită, care se extinde pe braț. Se poate agrava la mișcare, iar cauzele includ: vânătăi, coaste fracturate, calculi biliari, angină pectorală, boli autoimuneă. Tratamentul variază în funcție de cauză, dar poate implica gestionarea durerii și evitarea mișcărilor care agravează durerea.  

Şi entorsele sau rănile la spate, gât sau umăr pot provoca dureri resimțite la sân. De asemenea, costocondrita, inflamație a cartilajului costal, poate provoca dureri ascuțite în piept și sensibilitate, care pot avea un debut treptat sau brusc. Durerea poate fi agravată de: presiune asupra pieptului, cum ar fi purtarea centurii de siguranță, activitate fizică, strănut sau tuse. Tratamentul poate include: evitarea activităților care agravează durerea şi medicamentele antiinflamatoare etc.

Share:

Articole recomandate