Vaccinurile interzise în timpul sarcinii
- 2017-08-16
- 3727
Înainte de a rămâne însărcinată o femeie ar trebui să se intereseze ce fel de boli a avut în copilărie, ce vaccinuri i s-au pus și care sunt efectele unor infecții și boli care pot fi contractate în timpul sarcinii. În ceea ce urmează vă propunem să vedeți ce vaccinuri sunt permise în timpul sarcinii și se pot administra pentru a proteja fătul, dar care sunt strict interzise.
Pentru început menționăm că vaccinarea este strict interzisă în primul trimestru de sarcină. În această perioadă se formează organele interne ale copilului și vaccinul ar putea afecta acest proces extrem de important. Totodată, vaccinarea se efectuează doar dacă există o probabilitate foarte mare că viitoarea mămică se poate infecta, iar efectele bolii sunt net superioare celor care ar putea apărea în cazul vaccinării. Și al treilea aspect e că în cazul femeilor gravide este important să se utilizeze vaccinuri inactive, cele vii care conțin virusuri slăbiți nu sunt admisibile.
Acum să trecem la tipurile de vaccinuri propriu-zise:
Vaccinul contra gripei: se administrează în sarcină deoarece efectele care pot apărea după acesta sunt mult mai puțin periculoase decât o eventuală îmbolnăvire.
Vaccinul împotriva rujeolei: nu se poate efectua în timpul sarcinii, iar o femeie care planifică să conceapă un copil trebuie să se intereseze dacă a avut această boală în copilărie, și în caz contrar să se vaccineze. O eventuală infecție îi poate afecta copilașul.
Vaccinul împotriva rubeolei: această boală este practic cea mai periculoasă pentru o gravidă. O infecție cu rubeolă în primul trimestru de sarcină îi afectează organele interne ale fătului ceea ce duce la nașterea sa cu probleme de inimă, la creier, ale auzului și văzului. Înainte de a concepe un copil se recomandă viitoarei mame să facă testele necesare pentru a afla dacă are imunitate, iar în caz contrar să se vaccineze.
Vaccinul împotriva oreionului: nu se face în timpul sarcinii, iar o infecție poate provoca avort spontan.
Vaccinul împotriva difteriei: nu se face în mod obișnuit în timpul sarcinii, dar dacă femeia gravidă a avut contact direct cu un bolnav, atunci i se recomandă imunizarea căci efectele posibile după vaccinare sunt net inferioare celor care pot apărea în caz de infectare.
Vaccinul împotriva poliomielitei: studiile arată că probabilitatea îmbolnăvirii de poliomielită printre viitoarele mame este foarte mare, cu toate acestea vaccinul nu se face în timpul sarcinii, ci doar în cazuri excepționale. Îmbolnăvirea poate provoca avort spontan sau decesul fătului în uter.
Vaccinul împotriva varicelei: această boală este periculoasă și în primul trimestru, și în ultimul. În primele luni de sarcină poate afecta dezvoltarea normală a organelor copilașului, iar în ultimul trimestru se poate transmite copilului, ceea ce poate duce la decesul lui. În timpul sarcinii se poate face vaccinarea, mai ales în situații excepționale când a avut loc contactul direct cu persoana bolnavă.
Vaccinul contra Hepatitei A: această boală nu se consideră periculoasă pentru făt, căci nu i se transmite, însă în 1% din cazuri poate provoca avort spontan. Vaccinarea se poate face în caz de necesitate.
Vaccinul împotriva Hepatitei B: acest tip de hepatită este foarte periculos pentru o gravidă, infectarea poate duce la avort, decesul fătului sau transmiterea bolii pe viață. Vaccinarea se face în cazul în care viitoarea mamă intră în grupul de risc.
Vaccinul împotriva rabiei: această boală este periculoasă absolut pentru toți, căci în caz de neintervenție rapidă survine decesul. Cum boala are pericol mortal nici nu se pune întrebarea dacă este permisă vaccinarea, mai ales că investigațiile nu au depistat efecte negative asupra fătului.
Vaccinul împotriva tetanosului: boala este periculoasă pentru mamă, toxinele provocând afectarea sistemului nervos și stoparea respirației. Vaccinarea se face obligatoriu, viitoarei mame i se administrează ser anti-tetanos.
Informații și foto: parents.ru