Dereglările ciclului menstrual - 5 hormoni care le cauzează

Dereglările ciclului menstrual - 5 hormoni care le cauzează

Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia în perioada fertilă. Prima menstruație se numește menarha și apare în jur de 11-13 ani. Sfârșitul perioadei reproductive a femeii se numește menopauză și apare între 45-55 ai (în medie 50-51 ani).

Află care sunt cei mai frecvenți 5 hormoni care determină dereglări de ciclu menstrual.

Progesteronul

Progesteronul este un hormon produs de către corpul galben al foliculului în a doua jumătate a ciclului menstrual și joacă un rol hotărâtor în transformarea și pregătirea mucoasei și implantarea ovulului fecundat. Dacă fecundarea nu se produce, după scăderea nivelului progesteronului, se va declanșa menstruația. Orice dereglare în acest sens are ca urmare cicluri menstruale neregulate care pot fi ori prea scurte ori prea lungi. Lipsa acestui hormon se poate corecta și echilibra destul de simplu prin prescrierea unui hormon al corpului galben, hormon de cele mai multe ori identic din punct de vedere chimic cu cel natural.

Hormonii tiroidieni

De obicei hormonii tiroidieni influențează ciclul feminin prin intermediul hormonului prolactina. Secreția deficitară a hormonilor tiroidieni T3 și T4 poate fi cel puțin parțial responsabilă de infertilitate. Diagnosticarea afecțiunilor tiroidei se realizează prin analiza sângelui și în special a valorilor hormonilor TSH, T3 și T4. Din punct de vedere terapeutic, echilibrul se reface prin prescrierea de hormoni tiroidieni.

Hormonii masculini

Dereglările de ciclu pot fi generate și de un nivel prea ridicat al hormonilor masculini. Valori ridicate ale hormonilor DHEAS, testosteron și androstendion se întâlnesc la femeile cu cicluri neregulate sau lungi, care asociază frecvent lipsa ovulației. Și aceasta reprezintă o cauză a infertilității care însp poate fi tratată prin stimularea ovarelor. Dacă nu se are în vedere o sarcină, echilibrul hormonal se realizează prin prescrierea anticoncepționalelor pentru a regla ciclul menstrual.

Estrogenul

Producția defectuoasă a estrogenului - cel mai important hormon feminin - poate cauza bufeuri, depresii sau insomnii. Aceste simptome apar mai ales la menopauză, dar se pot trata cu succes prin administrarea de estrogen sub formă de cremă sau plasture. Trebuie amintită importanța acestui hormon pentru sistemul osos, lipsa acestuia putând cauza fracturi.

Hormonul anti-Müllerian

În tratarea infertilității, determinarea hormonului anti-Müllerian este foarte importantă deoarece acesta oferă informații despre rezervele ovarelor în ceea ce privește fazele reproductive ale femeii. În acest sens se poate prescrie o medicație de stimulare hormonală în cadrul fertilizării in vitro.

Sursa: reginamaria.ro

Adaugă comentariu