Alimentele de primăvară care fac minuni pentru sănătate. Ce beneficii au pentru organism
- 2022-02-21
- 755
Alimentele de primăvară refac rezerva de antioxidanţi şi întăresc sistemul imunitar. Medicii recomandă să includem în alimentaţia zilnică cel puţin unul dintre alimentele de primăvară prezentate mai jos pentru a preveni apariţia asteniei, a anemiei şi a depresiei, scrie csid.ro
Odată cu venirea primăverii, organismul este tot mai slăbit, iar majoritatea dintre noi acuzăm în această perioadă stări de oboseală generală, însoțite de slăbiciune fizică și dificultăți de concentrare.
Medicii nutriționiști spun că toate aceste stări apar din cauza lipsei vitaminelor și a mineralelor din corp. Mai mult, lipsa unui stil de viață ordonat, care să cuprindă exerciții fizice și alimentație diversificată, accentuează starea de moleșeală.
Alimentele de primăvară fortifică organismul, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în perioada iernii şi reduc nivelul colesterolului. Potrivit specialiştilor, aceste alimente sunt recomandate mai ales persoanelor care vor să slăbească, deoarece accelerează procesul de ardere a grăsimilor, fără a afecta sănătatea.
Alimentele de primăvară și beneficiile lor pentru sănătate
Urzicile curăță sângele de toxine
Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, clorofila, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier şi siliciu, substanţe proteice şi acid folic.
Specialiştii spun că acestea vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele şi au efect benefic în cazul persoanelor care suferă de bronşite sau astm, afecţiuni des întâlnite în această perioadă.
Urzicile și spanacul nu trebuie gătite mai mult de 3-4 minute, deoarece, în caz contrar, organismul nu va mai beneficia de calităţile nutritive oferite de aceste alimente.
Spanacul protejează vederea
Spanacul este bogat în fier, acid folic şi calciu. Contrar legendei, absorbţia de fier este foarte scăzută, fiind combinat cu acidul oxalic, rămâne neabsorbit şi are efecte de accelerare a tranzitului intestinal lent.
Persoanele care mănâncă regulat spanac prezintă un risc scăzut de cataractă, deoarece alimentul conţine luteină, o substanţă care protejează proteinele cristalinului.
Salata verde are efect diuretic
Salata verde este bogată în betacaroten şi vitamina C. Este diuretică, ameliorează problemele digestive, iar conţinutul ridicat de fibre şi antioxidanţi scade riscul de cancer de colon. În plus, datorită conţinutului de latex alb, prezent în tijele de salată, acest aliment are proprietăţi sedative.
De asemenea, frunzele de salată sunt sărace în kilocalorii şi au un conţinut ridicat de minerale şi vitamine benefice pentru organism.
Ridichea, ideală pentru slăbit
Ridichea este un alt aliment-vedetă al acestui sezon. Medicii nutriţionişti spun că această legumă are un conţinut ridicat de antioxidanţi, care pot reduce riscul de cancer.
Specialiştii recomandă acest aliment în curele de slăbire, deoarece are un conţinut caloric scăzut, iar procentul ridicat de apă e încă un plus de luat în calcul pentru persoanele aflate la regim.
Ridichea este recomandă persoanelor care au un ten sensibil, deoarece conţine vitamina C, fosfor, zinc şi o parte din vitaminele B.
Sursa foto: csid.ro